Rimske Terme | Wellness & Spa Slovenija
Rimske Terme | Wellness & Spa Slovenija

 

Kompletnu ponudu sa cenama mozete pogledati na linku..ovde

CENOVNIK Rimske terme.2023.pdf

Lekovitost prirodnih izvora znali su ceniti već stari Rimljani koji su si 39. godine p.n.e. osmislili prve bazene s toplom, vrućom i hladnom vodom. Već pre više od 180 godina otkrivena arheološka nalazišta na području Rimskih Toplica svedoče o tome da su i Rimljani iz provincije poštovali njegova savete i koristili izvore u Rimskim Toplicama.  Rimski izvori izviru iz raspuklina u trijadnim dolomitnim stenama, ali su za potrebe lečilišta obuhvaćena još dva snažnija, prvi s temperaturom od 38,4° C, nazvan Amalijin vrelo, te drugi s nešto nižom tempraturom 36,3° C, nazvan Rimski vrelo. Kod gradnje termalnog kupališta u godinama od 1769 – 1845 otrili su više mramornih žrtvenika, 11 zavjetnih spomenika, četiri od tih posvećeni su nimfama i boginji zdravlja Valetudi. 1460. godine je Toplice dobio u najam Friderik Zwern, razvilo se letovalište koje su Turci 1529. godine opljačkali i spalili. Tako su do 1810. godine Toplice dobijale nove vlasnike, iako nisu posebno uspevale. A 1810. godine je Toplice kupio celjski poštar Anton Gurnik i tako su prešle iz feudalnih u građanske ruke. Granični kamen u razvoju Toplica svakako je bio otkup i dolazak novih vlasnika iz Trsta – porodice Uhlichovih…

U vlasništvo te tršćanske porodice imanje je prešlo nakon 1840. godine i ostalo je u njihovom vlasništvu sve do kraja drugog svetskog rata. Odmah nakon svog dolaska konačno su preimenovali Toplice u propagandne svrhe u Rimske Toplice. Gustav i Amalija Uhlich bili su početnici kod uvažavanju kasnije svetski poznatog lječilišta Rimske Toplice. Ovde se skupljala aristokratija i građanstvo. Najviše je bilo nemačkih gostiju, a i prilično mnogo Tršćana, Mađara, Zagrepčana, čak i Amerikanaca.
Godine 1873-1874 su počeli s obnavljanjem u zgradi lječilišta, gde su ostavili samo velik bazen, a umesto tri manja bazena su izgradili 12 velikih i četiri male kabine koje su razvrstili oko prostora s kupolom. Vlasnici su uredili i okolinu toplica. Uredili su rasadnik egzotičnog drveća u parku. Posebnost ovog parka lječilišta od 30 hektara je dolina, južno od Sofijinog dvora, gde rastu prekrasne sekvoje. Iz nekadašnjih pašnjaka uredili su zdjeličastu travnatu poljanu. Okruživala ju je Viktorijina promenada koju su kasnije preimenovali u Rusku stazu. Ruski put počeli su graditi 1917. godine. Ime je dobio po ruskim zarobljenicima koji su je pretežno i izgradili. U mesecu oktobru 1918. godine bila je 1224 m dugačak šetački put – staza dograđena i u ovakvom se obliku održala do današnjih dana. 1836. godine su usred par ka izgradili trospratni Sofijin dvor kojem su dali oblik nemačkih gradskih zgrada i u kojem je bilo više od 50 soba. Lekar kupališta dr Hermann Mayerhofer je 1884. godine kupio zemljište i izgradio veću vilu koja se zove Vila Mayerhofer. Još i danas park i vila nose njegovo ime. Do vile vodi put kroz Vladimirov park preko zanimljivog mosta na kojem su dva lava sa štitom i mačem. Vila je kasnije otkupom prešla u vlasništvo Uhlichove sestre.  Posljednji privatni gospodar toplica je dr. Gustav Uhlich koji je od roditelja preuzeo imanje 1934. godine. Tokom rata je lječilište bilo u rukama nemačke vojske koja je iz toplica napravila bolnicu za svoje vojnike. Na kraju rata lječilište je napustio i mladi dr Gustav Uhlich. Nakon 15. oktobra 1991. godine vrata lječilišta su se zatvorila. Nekadašnje vojno lječilište naslijedilo je Ministarstvo za obranu koje je odlučilo da rimsko lječilište ne spada u objekte koje će država očuvati za obrambene ili sigurnosne potrebe. Sve do 2008. godine lječilište je samovalo. Bilo je mnogo ponuđača, mnogo govora da će se lječilište otvoriti, no to se nije dogodilo. 2008. godine je lječilište konačno dospjelo u prave ruke, jer je otvorilo svoja vrata. Nakon 16 godina i više kao pet miliona vredna investicija u Sofijin dvorac 24.09.2008 otvorila je svoja vrata. Rimske Terme su prava oaza prirode i smeštene su u mestu Rimske Toplice u blizini Celja. Do Celja inače, postoji odlična veza vozom koji ide više puta u toku dana, kao i lokalna autobuska linija. Kompletno renovirane 2008. godine i danas predstavljaju pravi biser u ponudi termalnih centara Slovenije. Za sve putnike iz Beograda obezbedili smo svakodnevni prevoz luksuznim kombijem sa kućne adrese. Iz Novog Sada putnici se mogu ukljuciti kod Rume-ukljucenje na Auto put.

RIMSKE TERME DEUS TRAVEL (11).jpg

Image 1 of 23

https://deustravel.rs/hotel-sofijin-dvor-4/

Rimske terme nalaze se u naselju Rimske Toplice, na magistralnoj putu Celje – Zidani Most.
Udaljenost od većih gradova:
Celje: 24 km,
Ljubljana: 90 km,
Maribor: 70 km,
Zagreb (HR): 100 km,
Trst (IT): 190 km,
Venecija (IT): 340 km,
Beč: (AT) 320 km.
Na donjem linku vam je na raspolaganju pomoć za dostup do Rimskih terma. Upišite svoju adresu, odn. adresu početka putovanja te konačan cilj, Rimske Toplice – Rimske terme.
http://maps.google.com/
GPS koordinate
46.119135,15.203319
Rimske Toplice »ugnezdile« su se u zavetrini ispod brda Stražnik (655 m) i Kopitnik (914 m). Dolinu Rimskih Toplica okružuju šumovita područja okolnih brda, koja nude zaštitu od vetra i prevelike vrućine, a u sebi čuvaju bujnu vegetaciju egzotičnih biljaka sa svih kontinenata sveta. Ovde prebivaju svetski poznate divovske sekvoje ili mamutovo drveće, kanadska čuga, japanska hiba, čempres, tisa, kalifornijski cedar… To je stari banjski kraj, gde skupa sa zaseocima živi oko 1000 stanovnika. Od Celja su udaljene 24 km, a kroz mesto prolazi put i železnica Celje – Zidani Most. Mesto se prvo zvalo Šmarjeta (seoce uz crkvu sv. Marjete), a dio naselja i Ogeče.  Naselje je udaljeno od industrije i buke, a uređene pešačke staze zovu na atraktivni odmor i opuštanje.

Kompletna ponuda Termi u Sloveniji na www.slovenija-terme.rs 

Informacije i rezervacije u Novom Sadu

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21  210 10 77

fax: +381 (0) 21  210 10 78

+381 69 189 98 89 viber/mob

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za krstarenja!

 

        Grupni li individualni polasci na                    krstarenja!