KIPAR | Čudesno parče Mediterana!

KIPAR DEUS
KIPAR | Čudesno parče Mediterana!

 

Južno od turske obale, u najistočnijem delu Sredozemnog mora, skriva se ostrvo okruženo tirkiznim morem – Kipar. Kipar je poznat je po svojim neverovatnim plažama sa kristalno čistim morem, ipak ovde možeš pronaći i mnogo više od toga – šarmantna sela, pulsirajući gradovi, drevne ruševine, neverovatna kuhinja, ljubazni domaćini i bogata priroda samo su neki od razloga zbog kojih se turisti stalno vraćaju na ovo mediteransko ostrvo. Ako se Kipar još nije našao na tvojoj listi turističkih želja danas ćemo ti reći zašto ga trebaš posetiti što je pre moguće.

Što očekivati kada odete na Kipar?

Nekoliko osnovnih informacija o Kipru:

Kipar je ostrvska zemlja u Sredozemnom moru. Glavni grad je Nikozija, a službeni jezici su grčki i turski. Posle Sicilije i Sardinije je treće po veličini ostrvo i ima odličan geografski položaj jer se nalazi na raskrsnici pomorskih puteva. Najveću korist ima od turizma sa preko 2.5 miliona poseta godišnje. Pored letovanja i čuvenih plaža Limasola, Aje Nape, Pafosa, sa 340 sunčanih dana, Kipar je rado posećen i kao centar antičke kulture i znamenitosti pod zaštitom UNESKO-a. Iako su glavna prednost prelepa letovališta, razvijen je i seoski turizam pa je ovo turistička destinacija koja je posećena tokom cele godine. Postoje uslovi čak i za zimski i skijališni turizam na Trodosu. Niko na svom dugo očekivanom putovanju ne želi neugodna iznenađenja stoga smo pripremili neke osnovne informacije o ovoj ostrvskoj državi i savete pre polaska, kao i šta ne treba propustiti.

KIPAR DEUS 1 Turistička agencija Deus Travel
Grčki deo ili Turski deo?
Istina, Kipar je jeno ostrvo, ipak na svom putovanju po ostrvu preći ćete granice dve zemlje. Ostvo je podeljeno na južni, grčki deo i seeverni, turski deo. Turska je severni deo okupirala 1974. godine te ga proglasila nezavisnom državom što nijedna druga država nije priznala. Ništa strašno, to za tvoje putovanje ne predstavlja nikakav problem, štoviše daje i prednost jer ćeš moći upoznati dve kulture umesto jedne.

kipar deus 2 Turistička agencija Deus Travel
Valuta i plaćanje na Kipru?
Službena valuta južnog dela Kipra je evro dok severni deo koristi tursku liru. Trgovine, restorani i benzinske pumpe privataju kartično plaćanje. Bankomate ćeš pronaći u većini gradova i većim selima, no isplati se uz sebe imati i nešto gotovine, posebno ako ideš u manja sela i udaljenija mesta.

Vreme i kada putovati na Kipar?
Sunce, sunce i opet sunce! Kipar ćeš teško posetiti po lošem vremenu. Dobro vreme za putovanje je između maja i septembra kad se temperature kreću između 25 i 35 stepeni duž obale. Leti (jul i avgust) temperature u unutrašnjosti ostrva dostižu i do 40 stepeni.

Temperaturu mora po mesecima za Kipar možete proveriti –> OVDE

The mean monthly temperature of North Cyprus 33 Turistička agencija Deus Travel

Kako putovati po ostvu Kipar?

moutoullas Turistička agencija Deus Travel

Mala veličina ostvra, dobra putna povezanost i održavani putevi znače da možeš brzo i udobno istražiti ostrvo. Možeš se odlučiti za javni prevoz koji je ograničen na autobuse. Autobuske veze između većih gradova i sela su dobre, no udaljenija mesta mogu biti teže dostupna javnim prevozom. Većina putnika se ipak odluči za najam automobila. Nemoj zaboraviti, na Kipru se vozi po levoj strani.

Kako sa aerodroma do grada?

Sa aerodroma Paphos: autobuska  linija 612  ili linija 613. Cena karte je cca 1.5€.

Sa aerodorma Larnaca: autobuska linija broj 425. Cena karte je cca 1.5€.

Rent a car na Kipru

Rentajte auto odmah na aerodromu – ovo će vam biti najbolja, najjednostavnija i najbrža opcija za kretanje i istraživanje ostva. Mi smo auto rentali kod Thrasos Car Hire. Cijena je bila 20€ po danu, s full osiguranjem, auto je bio automatik i nije bilo depozita. Naravno, takve cene ne možete očekivati u full sezoni. Za rentanje auta možete koristiti još i web stranice billiger-mietwagen, skyscanner.net. I naravno imajte na umu da se na Kipru vozi levom stranom puta. Vrlo je važno da napomenemo da ako automobil iznajmite u severnom delu Kipra (sa turskim registarskim tablicama) – nećete moći preći u južni, grčki deo. S druge strane, automobilom koji rentirate u južnom, grčkom delu možete preći u severni deo, ali ćete morati da kupite dodatno osiguranje na graničnom prelazu. Mlađi od 21 godine ne mogu da iznajme automobil na Kipru. Najam vozila se plaća kreditnom karticom, uplatom na račun ili gotovinom, a svaki vozač je obavezan da ostavi depozit. Međutim, ono što je najvažnije pri iznajmljivanju jesu uslovi navedeni u ugovoru o najmu. Najvažniji faktor o kome treba posebno voditi računa je upravo ugovor o najmu. Ma koliko da vam se žuri, odvojite par minuta vremena da ga detaljno pročitate, jer od onoga što piše u njemu zavisi koliko ćete biti zaštićeni od bilo kakve štete. Obavezno obratite pažnju na to da li je ugovorom obuhvaćeno potpuno kasko osiguranje vozila

Javni prevoz na Kipru?

Ako ne želite rentati auto onda je najbolja opcija da koristite bus. Unutar gradova najbolje je koristiti lokalne buseve. Cena dnevne karte (04h-21h) je 1.50€, a cena noćne (21h-04h) je 2.50€. Cena dnevne karte za neograničenu vožnju (od 04h do 21h) iznosi 5€, dok sedmična karta košta 20€. Za kretanje između gradova, najbolje je koristiti međugradske buseve. Cena karte u jednom smeru se kreće od 4€ do 9€ zavisno o liniji, a povratna karta od 7€ do 14€. Karte kupujete kod vozača pri ulasku u autobus.

Još više detalja o korišćenju lokalnih i međugradskih buseva možete videti  –> OVDE

Što raditi na Kipru?
Kipar se, kao treće najveće ostrvo na Mediteranu, može pohvaliti bezbrojnim plažama. Kiparske plaže zaista su nešto posebno – poznate su po kristalno čistom moru neverovatno tirkizne boje koje ih okružuje i koje će te zasigurno očarati. Možeš birati između peščanih, šljunkovitih i stenovitih plaža. Ljubitelji istorije doći će na svoje ovde jer Kipar ima izuzetno bogatu istoriju. I danas se tu mogu pronaći tragovi drevnih Grka, Rimljana, Vizantijskog Carstva, Mlečana i Osmanskog Carstva.

A šta pojesti na Kipru?
Uz neverovatno ukusnu kiparsku hranu nitko ne može ostati gladan! Ovde možeš probati mnoga tradicionalna grčka i turska jela poput stifado, kleftiko halumi i tahini. A za one najgladnije preporučujemo „meze“ – gozbu koja može trajati dugo u noć, a sastoji se od 20 manjih jela.

tahini Turistička agencija Deus Travel

Hrana na Kipru je miks grčke i turske hrane. Evo neke od kiparskih specijaliteta koje morate probati:

Souvlaki – nešto slično našim ražnjićima.
Sheftalia – mesne okruglice omotane membranom koja obavija svinjski želudac.
Kleftiko – jagnjetina marinirana u belom luku, limunu i maslinovom ulju i zatim se peče zajedno s krompirima omotana u foliju
Halloumi – sir od kozijeg i/ili ovčijeg mleka, poslužuju ga sveže ili grilovanog
Koupepia – sarmice u vinovoj lozi
Mousakka – slojevi tikvica, patlidžana, krompira i mlevenog mesa, zapečeno u rerni
Makaronia tou fournou – slično lazanji, samo što je na dnu okrugla testenina, pa zatim mleveno meso, halloumi sir i bešamel umak.

Vinski putevi na Kipru!
Na Kipru imate nekoliko vinskih ruta pa nemojte preskočiti degustaciju vina. Mi smo izabrali  vinariju Sterna  koja u sklopu ima i maleni muzej. Degustacija vina je bila besplatna, a buteklja vina ovde će vas koštati oko 10€. Obavezno probajte autohtono vino na Cipru Maratheftiko, i Zivania, rakija koja se radi od ostataka bobica grožđa nakon prešanja.

Koje znamenitosti jednostavno ne smeš propustiti kada si na Kipru?
Naravno da ćeš putovanje prilagoditi svojim željama, ipak bila bi prava šteta propustiti neke od znamenitosti koje Kipar nudi. Ovo su samo neke koje će ti sigurno ostati u sećanju.

Paphos regija na Kipru!

Luka u Paphosu i dvorac

Ako prošetate lukom imate hrpu zanimljivih restorana gdje možete probati tradicionalnu hranu ovog kraja. Dvorac Paphos proglašen je antičkim spomenikom 1935. godine i jedna je od najvažnijih znamenitosti u regiji Paphos. Na trgu neposredno ispred dvorca odvijaju se brojna kulturna događanja.

Tombs of the Kings (Grobnice kraljeva)

Ogromna nekropola koja leži oko dva kilometra sjeverno od luke kod Paphosa. Godine 1980. proglašena je UNESCO-vom svjetskom baštinom. Iako se u nazivu spominju kraljevi smatra se da su grobnice zapravo bile od imućnih građana. Ulaznica je 2,5€.

Petra tou Romiou

Jedna od najpoznatijih plaža na Cipru – Petra tou Romiou. Legenda kaže da je ovdje rođena grčka boginja ljubavi i lepote Afrodita.

Edro III – olupina broda

Teretni brod Edro III bio je na putu iz Kipra prema Rodosu, no tokom olujnog vremena 2011. godine se nasukao i ostao na ovom mestu kao turistička atrakcija. Bliže gradu Paphosu pak se nalazi olupina broda Demetrios II koju možete videti sa obale.

ENDRO Turistička agencija Deus Travel

Paphos sea caves

Nedaleko od mesta Peyia nalaze se pećine do koji možete plivati ili samo baciti pogled s vidikovca. More je kristalno čisto, a često ovdje možete vidjeti i sredozemnu medvjedicu.

Agios Georgios – Pegeia

Arheološko nalazište Agios Georgios u selu Pegeia poznato je mjesto hodočašća u regiji. Iskapanja koja su započela 1950-ih otkrila su značajne dokaze o ranokršćanskom naselju. Istraživanjima su otkrivene tri ranokršćanske bazilike i kupelj iz 6. stoljeća, dok su kasnija iskapanja (devedesetih) otkrila opsežno neozidano naselje koje je u rimskom i ranokršćanskom razdoblju zauzimalo vrat i južnu padinu rta.

Akamas National park:

Akamas je poluotok s netaknutom prirodom. White River beach i Lara beach (kornjače) s jedne strane poluotoka, dok vas s druge čeka Blue lagoon. Neke od zanimljivosti na poluotoku su:

Avakas Gorge
Ako volite šetnju kroz prirodu ovo je pravo mesto za vas. Auto možete ostaviti uz samu obalu gde je oznaka parkirališta, a možete još nekoliko stotina metara dalje sa autom pa onda krenuti u šetnju. Kanjon je dugačak 3km, i do samog kanjona šetnja je lagana, a nakon toga bude malo izazovnije, pogotovo kroz zimu kada rijeka nabuja, ali ništa preteško.

Baths of Aphrodite
Ispod starog drva smokve smestila se mala pećina gde se prema legendi Afrodita dolazila kupati i gde je upoznala Adonisa. Od ovog mesta imate stazu od 2,5km, putem koje je Afrodita nakon kupanja išla odmoriti ispod velikog hrasta, nakon toga staza se deli u dve staze jedna po nazivu Adonis, a druga Afrodita, obe dugačke 5km.

Afroditina stena
Kipar je poznat po rodnom mestu bogonje Afrodite. Priča kaže da se rodila iz morske pene uz stenu koju možeš pronaći u blizini grada Pafosa. Nemoj se iznenaditi ako vidiš puno ljudi kako plivaju oko Afroditine stene. Prema narodnoj tradiciji, svi koji plivaju oko Afroditine stene trebali bi uživati u večnoj lepoti. Za to vredi plivati, zar ne? Ako ideš do stene, nemoj propustiti plažu koja se proteže s obe strane i doista je vredna posete (i koji sat odmaranja).

afroditina stijena 4 Turistička agencija Deus Travel

Ayia Napa

Ayia Napa je turističko naselje koje je tokom zime skoro pusto  dok se kroz leto traži mesto više. U ovom području imate i nekoliko zanimljivosti:

Nissi beach – jedna od najpoznatijih plaža, ime je dobila po otočiću do kojeg možete doći i pješke koliko je more na ovom mjestu plitko.
Cape Greco – rt, pećine, kameni lukovi…
Agioi Anargiroi Protaras – crkva i pećina
Ayia Thekla – plavo bijela crkva uz obalu
Petreon park skulptura
Vodeni park

Cape Greco 
Poluostrvo Cape Greco puno je litica i hridina ispod kojih se kriju morske pećine. Ako budeš imao sreće, moći ćeš prošetati do jedne od njih i razgledati okolo. Ako si jako hrabar, možeš otići na vrh pećine i skočiti u more. Nedaleko ovog poluostva nalazi se čuveni most ljubavi, prirodni stenoviti most sa kojeg meštani takođe vole skakati u more.

cape greco 2 Turistička agencija Deus Travel

Planine Troodos – Regija Nikozije
Ako želiš pobeći od vrućine koja vlada na kiparskim plažama, najbolje mesto za to je najveći planinski lanac na Kipru – Troodos. Ovde ćeš moći odmarati među šumama, slapovima i starim selima koja se poslednjih vekova nisu mnogo promenila, a krase ih popločane ulice i vizantijski manastiri. Zbog podnošljivijih temperatura i više padavina ovde raste borova šuma koja pruža izvanredne mirise. Uz malo sreće možda naletiš i na muflone!

Trodos je najveći planinski lanac na otoku koji se prostire središnjim delom, najviši vrh je Olimp na visini od 1952m. Na ovom području nalazi se nekoliko samostana i crkvi koje su upisane na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Ako vas crkve ne zanimaju, možete posjetiti planinska sela ili pak vinarije, a zimi se možete i skijati.

troodos 5 Turistička agencija Deus Travel

Nikozia

Od 1964. godine Cipar je podijeljen na dva dela, kao i glavni grad Nicosia kroz koji prolazi granica. Buffer zona je pod kontrolom UN-a, a proteže se kroz ostrvo 180km, na nekim mestima je široka 3m, a na nekima 7km. U samom centru u ulici Ledra možete peške proći u Severni Kipar. Za prolaz vam je potreban pasoš i proverite covid restrikcije za svaki slučaj.

Plaže na ostvu Kipar 

Paphos regija: Lara beach, Blue lagoon, Coral bay, Aphrodite`s beach
Limassol regija: Pissouri bay, Lady`s Mile beach, Kourion beach
Larnaca: Mackenzie beach, Governor`s beach
Ayia Napa: Nissi beach, Konnos beach, Fig tree bay, Makronissos beach
Severni deo Kipra: Golden beach, Glapsides beach, Acapulco beach

Regija Limassol i Larnaka na Kipru

Limassol- Drugi najveći grad na ostvu i jedna od najvažnijih luka na Mediteranu. Prošetajte uređenom promenadom grada, a zatim pogledajte spoj modernog i starog šetnjom kroz Limassol Marinu i staru luku. Peške možete nastaviti i do starog centra grada gde se nalazi dvorac, trg, market….

Kourion- Nekada vrlo važan grad na otoku, danas jedno ogromno arheološko nalazište, muzej na otvorenom, savršeno mjesto za sve ljubitelje povijesti i arheologije. Ostaci grada nalaze se na brdu pa imate i lijep pogled na obalu.

Akrotiri – teritorija Velike Britanije – Istoimeno jezero je najveće na otoku Kipru, a nalazi se na području Velike Britanije. Područja Akrotiri i Dhekelia su britanski prekomorski teritorijI koje su Britanci zadržali nakon nezavisnodti Kipra. Važne su vojne baze za prikupljanje informacija na Mediteranu i Bliskom istoku..

Larnaka

Treći grad po veličini, izgrađen na ostacima grada Cittium. Popularno turističko mjesto, ovdje se nalazi i glavna zračna luka Cipra. Neke zanimljivosti grada su: Crkva St. Lazarus, Larnaca castle, Finikoudes promenada, Kamares akvadukt, arheološko nalazište grada Cittium, Skala – stari turski dio grada

Stavrovouni manastir

Osnovala ga je Sv. Helena, a zanimljiva je činjenica da je ženama zabranjen ulaz. Muškarci mogu ući u određeno doba dana i obavezno u dugim hlačama i dugim rukavima. Jedan je od najstarijih samostana na svijetu, a nalazi se na istoimenoj planini.

Salt lake-Slano jezero

Slano jezero kod Larnace poznato je po mnogobrojnim plamencima, a po ljeti jezero isuši pa ostane samo nakupina soli na tlu. Na zapadnoj obali jezera nalazi se džamija Hala Sultan Tekke. Čuveno Slano jezero (Salt Lake, lokalno poznato kao “Aliki”) nalazi se nedaleko od međunarodnog aerodroma u Larnaki. Drugo je po veličini ove vrste na Kipru. Prostire se na površini od 2,2 km2, sastoji se od mreže četiri slana jezera, a 1997. godine je proglašeno zaštićenim područjem. Slano jezero je jedan od najvažnijih biotopa i staništa vodenih ptica u Evropi. Ono je tokom leta isušeno sa naslagama soli, dok se zimi puni vodom i postaje svratište za hiljade roze flamingosa i preko 85 vrsta vodenih ptica (od novembra do marta). Prirodno okruženje jezera je idealno za šetnju i trčanje, a zalasci sunca zimi su neopisivi. Pešačka staza vodi do džamije Sultan Teke. Do jezera i džamije je najlakše doći vlastitim prevozom ili pešice, a ako se odlučite za javni prevoz, sa glavne autobuske stanice saobraćaju linije  425 i 419.

Zenobia

Teretni brod Zenobia, ili Titanic Mediterana, potopio se 1980. godine kod Larnace. Bio je na putu iz Švedske, preko Sirije u Grčku, no njegovo prvo putovanje završilo je na Cipru samo kilometar i pol od obale. Ne morate biti vrstan ronioc jer je more toliko bistro da se olupina broda vidi i s površine. Brod je prevozio kamione i automobile koji su još uvijek na brodu ili razbacani na dnu mora.

Jesmo li zagolicali Vašu maštu i da li jedva čekate da se pakujete i poletite na Kipar ? Slobodno se javite i naši agenti iz Deus Travel-a će Vam pomoći da izaberete Vaš kutak i hotel na Kipru! Dobro došli na Kipar!

Najlepše plaže na Kipru | 10 najlepših plaža Kipra

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL  D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

+381 69 189 98 89 viber/mob

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!