Zagreb | Top 10 mesta koje morate obići u Zagrebu!

Zagreb

Zagreb | Top 10 mesta koje morate obići u Zagrebu!

 

Grad Zagreb, koji se nalazi na geografskom, kulturnom, istorijskom i političkom raskršću istočne i zapadne Evrope, glavni grad Hrvatske, spaja kontinentalni i mediteranski duh u jedinstvenu celinu. Povoljan geografski položaj između Panonske nizije, oboda Alpa i Dinarida omogućio je spontani nastanak mesta slobodne komunikacije. Idealan za razgledanje šetnjom, Zagreb otkriva većinu svojih atrakcija u starom delu grada, podeljenom na Gornji i Donji grad. U nastavku teksta otkrijte top 10 mesta za obići u Zagrebu!

Markov trg

 

Elegantne i lepe palate Vlade, Parlamenta i Ustavnog suda i dalje su u drugom planu u poređenju sa zaista prelepom crkvom Svetog Marka, koja je dragulj Gornjeg grada. Jedan je od najstarijih arhitektonskih spomenika grada, zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Sagrađena je u 14. veku kao parohijska crkva u Gradecu, a parohija se pominje 1261. godine. Prethodno je ispred njega bio stub srama, gde su vezivali ljude i izvršavali kazne koje je izrekao gradski sud.

Markov Trg, Zagreb

 

Lenučijeva potkova

 

U veličanstvenom kompleksu trgova i parkova iz 19. veka smeštene su brojne naučne, kulturne i umetničke institucije. Grad Zagreb, koji je do tada bio deo periferije, konačno je mogao da se uporedi sa drugim centrima Monarhije – Bečom i Budimpeštom. Najvažniji urbanistički projekat 19. veka u Zagrebu bila je izgradnja novog dela grada, Donjeg grada. Tokom 19. i početka 20. veka na tom delu je zamišljen reprezentativni okvir novog gradskog jezgra Lenučijeva ili Zelene potkove kao primer monumentalnog urbanističkog plana koji će Zagrebu dati atribute modernog grada, a time i postaviti temelje za njegov dalji razvoj.

Zagreb, Lenučijeva potkova

 

Uspinjača

 

Sa prugom dugom 66 metara, poznata je i kao najkraća žičara na svetu namenjena javnom saobraćaju, a povezuje zagrebački Gornji i Donji grad. Donja stanica se nalazi u Tomićevoj ulici, koja vodi ka Ilici, a gornja stanica se nalazi na Štrosmajerovom šetalištu, u podnožju kule Lotrščak. Zvanično je pušten u rad 8. oktobra 1890. godine, a počeo je sa radom 23. aprila 1893. godine. U početku je bio na parni pogon, koji je 1934. zamenjen električnim.

Uspinjača Zagreb

Mirogoj

 

Monumentalno gradsko groblje koje je istovremeno i prelep park skulptura i oaza mira. Mirogoj je središnje zagrebačko groblje smešteno na obroncima Medvednice. Smatra se jednim od najlepših groblja u Evropi. Zbog velikog broja sahranjenih poznatih ličnosti Mirogoj nazivaju hrvatskim Panteonom.

Mirogoj, Zagreb

 

Dolac

 

Najveća i najlepša gradska pijaca puna domaćeg voća i povrća i svežih domaćih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske. Pijaca je otvorena 1930. godine na mestu starih zidina, koje su porušene, o čemu svedoči ulica Pod zidom. Nakon što je odlučeno da se stara pijaca Harmica preseli na mesto današnjeg Trga bana Josipa Jelačića, razgovaralo se o lokaciji nove gradske pijace. Lokacija između crkve Sv. Marije i Kaptola predložio je arhitekta Viktor Kovačić, koji je učestvovao u regulaciji potoka Medveščak. Pored zidina, porušeno je i nekoliko kuća u starogradskom naselju Dolac.

Dolac Zagreb

 

Katedrala

 

Najveća hrvatska sakralna građevina, građena i obnavljana od 13. veka, dobila je današnji neogotički izgled u 19. veku. Katedrala Vaznesenja Blažene Device Marije i svetih Stefana i Ladislava, odnosno zagrebačka katedrala, jedan je od najvrednijih spomenika hrvatske kulturne baštine. To je prva i najznačajnija gotička građevina u Hrvatskoj. Najmonumentalnija je gotička sakralna građevina jugoistočno od Alpa.

 

Katedrala Zagreb 

Špica

 

Potez od Trga bana Jelačića do Trga Petra Preradovića, odnosno Cvjetnog trga, uključujući i okolne ulice, što zbog brojnih terasa kafea i kulture ispijanja kafe čini Donji Grad dnevnim boravkom Zagrepčana.

 

Kula Lotrščak

 

Jedna od najočuvanijih građevina nekadašnjeg gradskog odbrambenog sistema, unutar koje se nalazi grčki top koji se oglašava svakog dana u podne. Nalazi se u Gradecu, pored nekadašnje gradske kapije Dverce na Štrosmajerovom šetalištu. Uz Kamenu kapiju i Popovu kulu, smatra se najočuvanijim zdanjem odbrambenog sistema grada. Lotrščak se prvobitno zvao Dverčka kula, ali je od 1646. godine, kada je u njega postavljeno zvono razbojnika, hajdučija, ili u izobličenoj starozagrebačkoj „lotrijaši“, počeo da se zove Lotrščak.

 

Kula Loštrčak

 
Park Maksimir

 

Najstariji i po mnogima najlepši gradski park otvoren je 1794. godine i projektovan u stilu engleske bašte, sa zoološkim vrtom i brojnim jezerima i paviljonima. Park Maksimir, koji je prvobitno nastao na periferiji Zagreba krajem 18. i u prvoj polovini 19. veka, danas je potpuno okružen gradskim naseljima. I u ovako novom okruženju, park Maksimir je mesto gde su, uprkos svojoj maloj površini od 316 hektara, utočište našle mnoge biljne i životinjske vrste.

Park Maksimir Zagreb

 

 Medvednica

 

Planina koja sa severne strane obuhvata Zagreb, odlično očuvan park prirode i omiljeno izletište Zagrepčana. Sljeme, njen najviši vrh (1033 metra), popularna je izletnička destinacija do koje se može doći putem ili pešice, planinarenjem. Bila Medvednica duga je 42 kilometra i pruža se u pravcu severoistok-jugozapad. Površina planine je pošumljena. Zapadni deo Medvednice je 1981. godine proglašen parkom prirode.

 

Medvednica Zagreb

 

ZAGREB – ADVENT 2023. polazak iz Novog Sada | Jednodnevni izlet!

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:
tel: +381 (0) 21 210 10 77
fax: +381 (0) 21 210 10 78
+381 69 189 98 89 viber/mobilni
[email protected]
www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!