Upustite se u nove avanture putujući kamperom! | Saveti za putovanje kamperom

Putovanje kamperom

Upustite se u nove avanture putujući kamperom! | Saveti za putovanje kamperom

 

Putovanje kamperom je nešto posebno i san svakog ljubitelja kampovanja, prirode, svežeg vazduha, hladovine borova i šuma mora. Sloboda koju nude naši luksuzno opremljeni kamperi glavni je razlog zašto se danas sve više ljudi odlučuje za najam kampera. Naši kamperi su bogato opremljeni svom dodatnom opremom i nude potpuni komoditet za udobno i sigurno putovanje.

Najveća prednost kada se odlučite za najam kampera je što ste potpuno slobodni kad je lokacija u pitanju. Lokaciju možete menjati svaki dan ili svakih nekoliko dana, što vašem odmoru daje jedinstven šarm i fleksibilnost. Omogućuje vam jednostavno posećivanje novih mesta, porodičnih i adrenalinskih parkova, zooloških vrtova i prirodnih atrakcija, stoga je svakako vrlo zanimljiv porodični odmor. Plan putovanja može se brzo prilagoditi željama cele porodice, kako bi svi uživali u ovoj nezaboravnoj avanturi.

Glavne prednosti putovanja kamperom:

1. Odabir odredišta – gde putovati kamperom

Prvi korak u planiranju putovanja kamperom je odluka gde želite putovati. Nije važno tačno odrediti svoju rutu, ali je važno odlučiti u koju zemlju ćete putovati u početnoj fazi planiranja rute. To takođe utiče na izbor tipa kampera, osiguranje, broj dana na putu i slično

Ako na odmor volite ići bez ikakvih planova, putovanje kamperom je malo drugačije. Morate napraviti okvirni plan putovanja. Nije potrebno planirati detalje, dovoljno je okvirno isplanirati put, kako biste znali gde ćete prespavati sutradan.

Kada putujete daleko, morate planirati i povratak kući na vreme. Dobro je ostaviti koji dan rezerve za povratak, jer se na put mogu dogoditi gužve ili slične nepredviđene okolnosti.

Putovanje kamperom

2. Odabir pravog kampera

Prilikom odluke o najmu kampera, važno je prvo uzeti u obzir veličinu kampera i broj ležajeva.

Naši novi, moderni kamperi zaista nude pregršt udobnosti.

U kamperu imate mini kuhinju, trpezariju, WC i tuš, krevete za više osoba, prtljažni prostor (boks) – uglavnom sve što vam je potrebno za putovanje.

Takođe je važno hoćete li s kamperom biti stacionirani u kampu tokom celog odmora – za ovaj tip odmora preporučujemo veći kamper, kako bi vam pružio maksimalnu udobnost.

Kamperi su veliki i nisu prikladni za sve puteve!

Preporučujemomo da ne zanemarite preporuke Google Mapsa ili Garmina, jer se vrlo brzo može dogoditi da skrenete na put koji je jednostavno preuzak za kampere ili za mimoilaženja s drugim vozilima.

Odlučite li se za dinamičniji odmor (putovanje na više destinacija, evropske metropole, alpske prevoje…) tada je najekonomičnije rešenje najam kombija jer je okretniji, manji i lakši za upravljanje.

3. Broj osoba i plan putovanja kamperom

Pre iznajmljivanja kampera dobro je znati koliko će osoba putovati, veličinu ili vrstu kampera koje ćete iznajmiti.

Takođe je dobro znati na koliko ćete dana iznajmiti kamper jer će vam za duže putovanje trebati više stvari, što znači da se preporučuje najam kampera s većim prtljažnim prostorom.

Prilikom planiranja putovanja znajte da se s kamperom putuje sporije nego s automobilom, stoga odaberite odgovarajuću dužinu puta, kako biste mogli nešto i videti te uživati ​​u novim avanturama.

Obično kamperisti planiraju preći više kilometara prvog i poslednjeg dana putovanja, npr. ako je konačno odredište udaljeno i više od 500 kilometara, dok se obilaskom mesta i zanimljivosti pređe znatno manje kilometara dnevno.

4. Smanjite prtljag!

Odredili ste krajnju destinaciju, odabrali odgovarajući kamper i napravili okvirni plan putovanja. Prtljag je poseban izazov. Kamper ima puno prostora, ali relativno malu nosivost.

Pokušajte biti racionalni pri pakovanju za putovanje kamperom. Bez obzira koliko veliki kamper imali, lako se može dogoditi da u njemu imate previše opreme i dodatnih rekvizita. Neretko se dogodi da vam mnoge stvari, za koje ste pre puta mislili da su potrebne, tokom putovanja uopšte nisu potrebne.

Spakujte samo neophodnu i pre svega udobnu odeću. Ako putujete sa decom, trebaće vam nešto više odeće. Mnogi kampovi takođe nude usluge pranja veša, tako da možete koristiti i ove mogućnosti.

Pametno birajte sve ostale potrepštine, kao što su peškiri, toaletne potrepštine, igračke, sportska oprema, skije, rolere itd.

U ponudi imamo nosače za bicikle, tako da ne zauzimaju dodatni prostor u prtljažniku.

5. Na prvim kilometrima sa kamperom budite posebno oprezni

Kamper nije auto

Uprkos činjenici da je za vožnju kampera dovoljna vozačka dozvola B kategorije, na vozilo se treba priviknuti. To će vam znatno olakšati putovanje. Ujedno će prvi kilometri na putu biti manje stresni i biće manje mogućnosti za greške. Takođe pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu.

Kamper se od automobila razlikuje po ukupnoj težini te širini, visini i dužini, pa je i vožnja drugačija, zato na prvim kilometrima treba obratiti posebnu pažnju na veličinu vozila.

Pobrinite se da s prtljagom, gorivom, vodom, putnicima itd. ne prelazite ukupnu težinu kampera od 3500 kg. U inostranstvu vas mogu zaustaviti i izmeriti. Kazne za prekršaje mogu biti vrlo visoke.

Vožnja kampera, koji dužinom, širinom, visinom i težinom uvelike nadmašuje automobil ili putnički kombi, zahteva barem bazično iskustvo ili spoznaju da je kamper po svojim voznim karakteristikama zapravo bliži kamionu nego automobilu.

Svako ko krene na put kamperom brzo će se na svojim putovanjima suočiti s izazovima vožnje na koje do sada nije navikao:

U vožnji kamperom duži su putevi kočenja, vozilo se znatno više naginje u skretanjima, a zbog velikih površina kamper je i puno osetljiviji na udare vetra.

Poštujte ograničenja visine i širine kada vozite kroz podvožnjake ili preko mostova. Budite posebno oprezni pri parkiranjui neka vam ne bude neprijatno da zatražite pomoć suvozača ako vozilo nije opremljeno dodatnom parking kamerom.

Budite oprezni na krivudavim putevima jer kamper ima duži međuosovinski razmak. Dakle, u krivinu morate ući puno šire, inače ćete zadnjim unutarnjšim točkom udariti u ivičnjak ili skliznuti na bankinu, a rezultat može biti oštećena ili puknuta guma.

Ako ćete se voziti autoputevima u inostranstvu važno je za svaku državu proveriti kom razredu naplate pripada vaš kamper (npr. Hrvatska svrstava kampere do 3,5t u I. razred – isto kao i putnička vozila, dok su kamper vozila u Italiji svrstana u II naplatni razred). 

Zemlje u kojima se autoputevi plaćaju vinjetama, npr. Slovenija, Austrija, Švajcarska, Mađarska…, ovo vredi i za kampere do 3,5t.

U slučaju nezgode s drugim vozilom potrebno je ispuniti evropski izveštaj, a ako počinitelj ne želi priznati krivicu obavezno morate pozvati policiju, što vredi i za slučaj ako to zatraži zakupac.

Putovanje kamperom

6. Vodite računa o sigurnosti i osiguranju

Svi želimo svoj godišnji odmor provesti sigurno i sa što manje stresa.

Posebno u slučaju kada putujete tokom turističke sezone važno je tokom vožnje biti pribran, odmoran i dovoljno naspavan te nikako ne voziti pod uticajem alkohola.

Nikad ne možemo u potpunosti predvideti šta će se dogoditi na putu, stoga je važno pobrinuti se za dodatno zdravstveno osiguranje u inostranstvu.

Pogledajte kampere u našoj ponudi!

DEUS TRAVEL turistička agencija Novi Sad

Nalazimo se u Železničkoj br.46

+381 21 210 10 77 ili 210 10 78

+381 69 189 98 89 viber/whatsapp

Ili pišite na [email protected]

www.deustravel.rs

 

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!