Toskana, Italija | Popularne atrakcije i izleti!

Toskana - turističke atrakcije i izleti

Nesumnjivo najpoznatiji region Italije među stranim putnicima, Toskana dočarava romantične slike idiličnih brdskih gradova načičkanih srednjovekovnim kulama, prostranih zelenih pejzaža niskih brda i polja suncokreta. To je reputacija koju je izazov dostići, ali Toskana to radi sa lakoćom.

Ovaj pejzaž je prepun nekih od najomiljenijih gradova i atrakcija u Italiji: Firenca, Krivi toranj u Pizi, Sijena i ljupka mala Luka. Dodajte tome gomilu brdskih gradova, svaki sa svojim posebnim karakterom i istorijom, i smatrajte da je ovo bila kolevka jedne od najvećih umetničkih i filozofskih revolucija u istoriji Evrope – renesanse.

Nije ni čudo što svi žele da posete Toskanu. Sigurno ćete pronaći najbolja mesta za posetu na našoj listi top turističkih atrakcija u Toskani.

Najlepše atrakcije i izleti u Toskani - šta obići?

ali nuredini X35Ivset6 Y unsplash Turistička agencija Deus Travel

1. Firenca

Nijedno mesto na Zemlji ne možete uneti dublje u srce i dušu renesanse od Firence, gde je sve počelo. Ovaj grad – njegovi humanistički mislioci, slikari, vajari, zanatlije, arhitekte i aristokratija čije je pokroviteljstvo podržavalo i negovalo umetničke genije i dalo im slobodu da stvara – izvukao je Italiju, a potom i Evropu iz mračnog veka u doba prosvetiteljstva.

Firentinska katedrala, ili Duomo, sa svojom čuvenom kupolom i krstionicom, arhitektonsko je čudo koje se ne sme propustiti. Mnogi posetioci koriste Firencu kao svoju bazu za obilaske vinarije ili jednodnevne izlete u druge gradove u regionu. Posetite crkvu Santa Maria Novela i Palaco Stroci (Palazzo Strozzi) da biste iskusili istoriju i kulturu ovog područja.
Sijena - Toskana atrakcije i izleti

2. Sijena

Sijena je klasičan srednjovekovni grad na brdu u Toskani poznat po velikom trgu u obliku lepeze, Pjaca del Kampo (Piazza del Campo), kojim dominira zvonik Tore del Manđa (Torre del Mangia).

Svake godine se u Sijeni organizuje trka konja, Palio di Sijena, gde se jahači bez sedla trkaju na konjima duž gradskih kaldrmisanih ulica, u skladu sa srednjovekovnom tradicijom.

Srednjovekovne ulice Sijene prepune su prodavnica i rustičnih tratorija u kojima se služi tradicionalna toskanska kuhinja, pored glavnog trga. Pronađite udobno mesto, po mogućstvu ono ispunjeno Italijanima, i probajte lokalnu hranu uparenu sa finom bocom regionalnog vina.
les anderson CV42OL7nLsI unsplash Turistička agencija Deus Travel

3. Piza

Grad u severnoj Toskani, poznat po čuvenoj zanmenitosti Krivi toranj u Pizi, na koju svi posetioci moraju da se popnu i naprave odličnu turističku fotografiju. Na trgu Pjaca Dei Mirakoli (Piazza Dei Miracoli) možete da se divite katedrali i krstionici, koje datiraju iz italijanske renesanse.

Osim najpoznatije zakrivljene građevine, Piza ima još mnogo toga da se vidi. Da biste posetili njenu istorijsku Pjacu Dei Kavaljeri (Piazza Dei Cavalieri), prošetajte rekom Arno. I pre nego što napustite Pizu, probajte lokalnu poslasticu - cecina, tj. italijanski hleb od brašna od leblebija.

Ako posetite Pizu u junu, čeka vas zanimljivo iskustvo. Tada grad održava festival u čast svog sveca zaštitnika, Svetog Ranijerija (San Renieri). Sve zgrade i mostovi duž reke Arno tada bivaju ukrašeni bakljama i svećama.
Luka - Toskana izleti i atrakcije

4. Luka

Luka je toskanski grad, poznat po zidu iz renesansnog doba koji ga okružuje, kao i po kaldrmisanim ulicama. Pešačke i biciklističke staze i bašte nalaze se na vrhu zida, omogućavajući posetiocima da šetaju istorijskim centrom Luke.

Pored toga što je jezgro brojnih istorijskih katedrala, Luka ima nekoliko dobro očuvanih kula koje pružaju fantastičan pogled na grad i šire. Obavezno posetite dom poznatog operskog kompozitora Đakoma Pučinija, pretvorenog u popularan muzej u Luki.
bibi pace eG1idq7Gnh8 unsplash Turistička agencija Deus Travel

5. Kortona

Kortona je gradić u brdskom predelu Toskane, koji je proslavila Frensis Mejs u svojoj knjizi „Pod suncem Toskane“. Okružena 3.000 godina starim etrurskim zidovima, Kortona zadržava veliki deo istorije u svojoj arhitekturi. Ovaj deo Toskane naseljava velik broj američkih emigranata, tako da ćete vrlo često čuti engleski jezik na ulicama.
San Điminjano - Toskana izleti i atrakcije

6. San Điminjano

San Điminjano, poznat kao Grad lepih kula, je klasičan srednjovekovni grad na brdu, čuven po svojih 14 očuvanih srednjovekovnih kula. One stvaraju prepoznatljiv horizont vidljiv iz okolnog sela. Obavezno posetite i znamenite crkve u gradu, kao što su Crkva Kolegijata i Crkva svetog Điminjana, oslikane delima ranih italijanskih renesansih umetnika.
Chianti Classico vingoradi - Italija, Toskana izleti i atrakcije

7. Vinski region Chianti Classico

Vinska regija Chianti Classico nalazi se između većih gradova Firence i Sijene i fascinantno je područje za posetu. Region Chianti ima živopisna sela, kao što je npr. Greve i, naravno, mnoge fine vinarije. Započnite degustaciju vina u dvorcu Brolio i vinariji Barone Ricasoli, najstarijoj vinariji u Italiji i jednoj od četiri najstarije vinarije na svetu.
nine koepfer JBN2rt89vhs unsplash Turistička agencija Deus Travel

8. Montepulčiano

Montepulčiano je još jedan grad sa zidinama u Toskani, izgrađen na kosom i uskom krečnjačkom grebenu. Neke od najboljih palata okružuju glavni trg, Pjacu Grande (Piazza Grande), ali gde god da lutate u ovom živopisnom selu, naći ćete arhitekturu vrednu fotografisanja.

Osim raskošnih plemićkih palata i predivnih renesansnih građevina, grad kruniše njegov vrh brda, spuštajući se niz padine do slikovite doline ispod, koja će vam ostati u mislima kao jedno od najlepših sela u Toskani.
Val d'Orcia - Toskana atrakcije i izleti

9. Val d'Orcia i Pienca

Južno od Sijene, prelepa Val d'Orcia je idiličan pejzaž blago valovitih brda i poljoprivrednih površina obloženih maslinjacima i poljima žitarica, isprekidanih visokim čempresima koji izgleda da su postavljeni posebno da poboljšaju vidike.

Dolina je savršena za obilazak kolima, sa zaustavljanjima za piknike sa lokalnim proizvodima i vreme za istraživanje toskanskih gradića u brdima. Primarni od njih je grad Pienca koji je pod zaštitom Uneska, kao rodno mesto pape Pija II.
Montecatini Terme - Toskana izleti i atrakcije

10. Montekatini Terme

Montekatini Terme, poznat po svojim termalnim vodama, jedan je od najboljih italijanskih spa gradova. Ima nekoliko istorijskih i savremenih banja za kozmetičke i vellness tretmane. Terme Tetučo su raskošna klasična banja sa muzičkim nastupima svakodnevno tokom sezone, vredna posete da biste videli arhitekturu u stilu Libertija.

Sam grad je prijatan i opušten i predstavlja dobru bazu za posetu centralnoj i severnoj Toskani. Istorijska žičara vodi posetioce uz brdo do starog grada (Montecatini Alto).

Zašto otići na putovanje u Toskanu?

Toskana je s razlogom svetska top destinacija za putovanje. Često je u fokusu njena kultura i mnogi je posećuju zbog njene istorije, umetnosti, hrane i vina  – ali postoji i avanturistička strana Toskane. Možete iznajmiti vespu i krstariti seoskim područjima, planinariti, kupati se u termalnim izvorima, pa čak i ići na vožnju balonom! Jedno je sigurno: Toskana je region kao nigde drugde na svetu i morate je posetiti.

PUTUJTE UZ DEUS TRAVEL

Za sve zaljubljenike u Italiju, njenu kulturu i idilične pejzaže – Toskana je pravi izbor za sledeće putovanje. Pogledajte ponudu aktuelnih aranžmana i napravite rezervaciju već danas!

Tekst prilagođen sa tripsavvy.com

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!