Tajni grad Karađorđevića – polazak iz Novog Sada | Jednodnevni izlet!

Tajni grad Karađorđevića – polazak iz Novog Sada | Jednodnevni izlet!

 

Termin: 22.10.2023

Cena: 3.400,00 rsd

 

Objekat “Podzemni grad Karađorđevića” u Malom Zvorniku je kulturno – istorijski spomenik iz vremena Kraljevine Jugoslavije. Građen je početkom 30-ih godina XX veka, po nalogu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, kao sklonište za smeštaj članova dinastije i Vlade u slučaju rata.

Nalazi se u samom centru mesta, u dubini strme stene, na površini od oko 5000 m2, od čega je 3000 m2 korisnog prostora. Sastoji se od 75 prostorija i hodnika, u dužini oko 1,5 km. Prostor predstavlja ostatke kompleksa u kojem su bili kraljevi apartmani, kabineti, sale, spavaonice za gardu, biblioteka, kapela sa oltarskim prostorom, kraljevska česma…

Prostorije iskopane u kamenu bile su predviđene za kraljevo ratno komandno mesto i duži boravak većeg broja ljudi pod zemljom, u slučaju ratnih okolnosti. Prirodno šuplje stene predstavljale su osnov za početak gradnje objekta, koja je vršena u strogoj tajnosti, pa pisanih podataka o njemu gotovo da nema. Poznato je da je objekat građen pod šifrom “Kamena devojka”, te da je glavni arhitekta bio stručnjak za kopanje rudnika ruskog porekla.

Gradnja je trajala nekoliko godina, do ubistva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, u Marseju, 1934. godine, do kada je urađeno oko dve trećine skloništa. Korišćeno je samo jednom, aprila 1941. godine, kada je pre odlaska u izbeglištvo, svoju poslednju noć u Srbiji, u nedovršenom skolinštu, proveo mladi kralj Petar II Karađorđević.

Objekat je veoma očuvan i autentičan. Osim nekoliko bušotina, koje su za sobom ostavili “tragači za kraljevim blagom”, drugih oštećenja nema.

Građevina ima 12 ulaza sa teškim metalnim vratima i ventilacione otvore, zahvaljujući kojima je temperatura unutar njega uvek stabilna i iznosi od 14 do 16 stepeni Celzijusa.

Ovaj graditeljski poduhvat veoma je značajan u arhitektonskom smislu, zbog načina gradnje, kao i u istorijskom pogledu, jer je jedinstveni i svojevrsni čuvar sećanja na zbivanja na Balkanu u doba između dva svetska rata.

PROGRAM PUTOVANJA

Termin: 22.10.2023

Cena: 3.400,00 dinara

 

Polazak iz Novog Sada u jutarnjm časovima, 07.30h. Vožnja u pravcu Loznice, prema Tršiću, rodnom mestu Vuka Karadžića, a sada kulturno-istorijski kompleks, kao muzej na otvorenom. Oko 30 tradicionalnih drvenih kućica, koje je i sam Vuk Karadžić opisivao u svojim delima, čine ovo jedinstveno tipično srpsko selo XIX veka, u kojem danas možete osetiti duh prošlih vremena. Tu je smeštena i rodna kuća Vuka Stefanovića Karadžića kao kulturna, etnološka i memorijalna postavka (soba u kojoj se rodio, radio i živeo, u kojoj je stvarao i slušao tradicionalne guslare.).

Nastavak vožnje pored Drine sa dolaskom u Mali Zvornik. Obilazak podzemnog grada Karađorđevića. Izgrađen između dva svetska rata, kao sklonište i komandno mesto za kraljevsku porodicu i Vladu u slučaju rata. Smešten unutar stene, iskopane u kamenu na površini od 5000m2, sa 75 prostorija i 1,5km hodnika. Danas je to muzejski kompleks koji verno prikazuje kraljevske kabinete, apartmane, spavaonice za gardu, biblioteka, kapela… Objekat je dobro očuvan i autentičan.

U pratnji lokalnog vodiča, obićemo ovaj jedinstven kompleks, kao podsetnik na zbivanja između dva svetska rata. U blizini se nalazi i crkva Časnog Krsta, uklesana u stenu, verovatno izgrađena u istom periodu, otkrivena relativno skoro. Još jedan kulturno-istorijski spomenik ovog grada iz istog perioda je Most kralja Aleksadra I Karađorđevića, koji spaja Mali Zvornik i Zvornik preko reke Drine. Ovaj most je danas pešački i ujedno čini granični prelaz između Srbije i BiH.

Povratak prema banji Koviljači. Dolazak u banju gde pravimo pauzu za individualni ručak, odmor ili šetnju. Centralno mesto zauzima reprezentativa građevina Kur-salon, sagrađena pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra I Кarađorđevića.

Povratak za Novi Sad, sa dolaskom oko 19.00h. Kraj programa.

Cena uključuje:

  • Prevoz turističkim autobusom prema programu putovanja (klima, TV/DVD)
  • Usluga licenciranog vodiča/pratioca grupe
  • Ulaznica i vođenje u podzemnom gradu Karađorđevića
  • Ulaznica za muzejski kompleks u Tršiću
  • Troškove realizacije programa

Cena ne uključuje:

  • Individualne troškove putnika
  • Fakultativne troškove

Aražman je rađen na bazi minimum 70 prijavljenih putnika sa polaskom iz Novog Sada Dnevni izlet realizuje turistička agencija DEUS TRAVEL DOO , licenca OTP 12/2022. kategorije A Ovlašćeno lice za prijem reklamacije: Aleksandar Velimirović Železnička br.46  Novi Sad, tel: 021/210 10 78  ili na [email protected]

Na sledećem linku možete pogledati koje sve izlete Vam nudimo sa polaskom iz Novog Sada:

Izleti | Jednodnevni izleti iz Novog Sada!

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL  D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

+381 69 189 98 89 viber/whatsapp

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!