Side Turska
Side | Turska

SIDE

Side je primorsko odmaralište udaljeno 15 km od Antalije, a nalazi se na malom poluostrvu od samo 800 m dužine. Ovaj lepi grad turske rivijere, mesto je koje bi trebalo posetiti. Ako ste ljubitelj prirode, ovde ćete uživati, ali i ako ste ljubitelj istorije, Side će zadovoljiti vaš ukus. 

Side ima dugu i bogatu istoriju; kroz vekove duž njegove teritorije prošlo je dosta različitih ljudi i kultura, a sve to zbog njegovog dobrog strateškog položaja. Neki od stanovnika ovog grada bili su Hetiti, Persijanci, Egipćani, Rimljani. U antičko vreme ovaj gradić bio je savršen za trgovinu robovima, zbog dugih peščanih plaža koje su bile idealne za skrivanje pirata i trgovaca. Side je dosta napredovao u periodu rimske vlasti, pa se i dosta rimskih zidina još uvek u ovom gradu može videti. Veruje se da je tokom rimske okupacije, Side bio tajno sastajalište Antonija i Kleopatre. Danas, on predstavlja mešavinu starog i novog, a upravo to je ono što privlači njegove posetioce.
Side predstavlja mešavinu starog i novog, ovde se brojne prodavnice i otmeni restorani nalaze duž ulica koje potiču još iz drevne prošlosti. Videćete da u ovom gradu sve odiše nekom posebnom atmosferom. Ono što bi valjalo posetiti je muzej Side, koji se nalazi preko puta amfiteatra. Ovo je mali muzej, ima samo nekoliko soba, ali se u svakoj od njih nalaze interesantni predmeti. Jedna od soba sadrži skeletne ostatke i sarkofage. U Sideu se nalaze brojne ruševine, ostaci prošlosti, čime se čuva od zaborava bogata istorija ovog kraja. Jedna od glavnih atrakcija jeste stari rimski amfiteatar, a pažnju privlači zato što je sagrađen na otvorenom, za razliku od većine antičkih pozorišta. Ovaj amfiteatar mogao je da primi između 15 i 20.000 gledalaca. Amfiteatar se koristio za borbe gladijatora, a u 5. i 6. veku pretvoren je u crkvu, tu su se nalazile i dve kapele.
Gradske zidine su dobro očuvane, ali je helenistička glavna kapija, koja datira iz 2. veka, teško oštećena. Ova kapija nalazi se na sredini glavne ulice. Takođe, možete videti ostatke vizantijske bazilike i ostatke okruglog hrama Apolona i Atine iz 2. veka. Ovaj hram je nakon burne istorije i svog dugog postojanja, kompletno u ruševinama, ali je delimično podignut i opet ima ulogu zaštitnog znaka Sidea.
Pored istorijskih znamenitosti, koje sasvim sigurno privlače turiste ovom gradiću, tu je i prelepa obala Sidea i njegove plaže. Dve izvanredne plaže prekrivene su zlatnim peskom i okružene borovom šumom sa planinskog venca Taurus. Plaže Sidea poznate su kao Istočna i Zapadna plaža, i obe se nalaze nedaleko od grada. Ove plaže su na maloj udaljenosti jedna od druge, ali se razlikuju.
Zapadna plaža – Brojne mogućnosti za uživanje u vodenim sportovima pruža vam ova plaža. Najpopularnije je skijanje na vodi i parasejling, a organizuju se i čamac ture do vrlo dobrih mesta za ronjenje i pecanje. Nije isključeno videti i surfere, a dobru zabavu garantuje vožnja banana brodom. Voda mora koja zapljuskuje obalu ove plaže je plitka, pa je dobar izbor za porodice koje letuju sa malom decom. Takođe, bezbednost je na visokom nivou, jer se na plaži nalaze spasilačke ekipe.
Istočna plaža – Ova plaža dosta je tiha i manje razvijenija u odnosu na susednu, zapadnu plažu. Iako je prekrivena peskom, u nekim delovima one je kamenita, često pri ulasku u vodu. Na ovoj plaži retko ćete videti zaljubljenike u vodene sportove, njihov izbor je Zapadna plaža, jer pruža bolje mogućnosti za uživanje u istim. Istočna plaža je izbor i lokalnog stanovništva.

Informacije i rezervacije u Novom Sadu

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21  210 10 77

fax: +381 (0) 21  210 10 78

+381 69 189 98 89 viber/mobilni

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!