Putovanje u Japan | 10 top zanimljivosti o Japanu | Šta obići u Japanu i koje je najbolje vreme za posetu

Putovanje u Japan - šta obići u Japanu

Sve što treba da znate pred putovanje u Japan

Golim okom ova veličanstvena zemlja izgleda kao vulkansko ostrvo sa dramatičnim planinama na severu i impozantnim peščanim plažama na jugu. Ova futuristička ostrvska zemlja takođe nudi spoj fascinantne tradicionalne kulture pune budističkih hramova, kuhinje koja mami ukusom i zadivljujućih predela.

Japan je jedna od najperspektivnijih zemalja i turistička destinacija koju morate posetiti zbog bezbroj veličanstvenih pejzaža i njenog bogatog nasleđa. Često se naziva prelepom „zemljom izlazećeg sunca“, a to je i država raznolike kulture i istaknutog nasleđa.

Prirodna lepota ove kulturno bogate zemlje je vredna divljenja – ispresecana visokim planinama, stenovitim obalama, netaknutim belim obalama, bambusovom šumom i veličanstvenim vodopadima širom regiona.

Svi ljubitelji prirode i sjajnih fotografija srdačno su dobrodošli. Zapanjujuća jednostavnost ove zemlje je nadrealna, s obzirom na divne plaže i besprekornu istoriju Japana.

Putovanje u Japan - planina Fuji

Najbolje vreme za putovanje u Japan

Japan je najbolje posetiti između marta i maja (proleće) ili septembra i novembra (jesen). Ove dve sezone su najuzbudljiviji periodi za putovanje u Japan. Prolećna temperatura u Japanu se kreće od 2 do 24°C, sa laganim svežim povetarcem.

Jesenje temperature se kreću od 2 do 28°C. To je sezona ljupkih trešnjinih cvetova i idealna je za posetu turista. Tokom leta (jul i avgust), Japan je izuzetno vreo i sparan, što turistima otežava istraživanje zemlje. Ako želite veličanstveno snežno iskustvo, preporučujemo posetu severu Japana tokom zime, kada se tamo takođe održavaju i razni interesantni festivali.

Istorija Japana

Veruje se da su Antonio Da Mot i Francisko Zeimoto, dva portugalska trgovca, bili prvi koji su kročili u Japan. Ova zemlja ima dinamičnu i raznoliku istoriju. U početku, Japan se zvao „Va“. Budizam je u Japan uveden iz Kine sredinom VI veka. Ranije je Japan bio gusto naseljen neolitskom civilizacijom Jomon.

Japan je veličanstvena ostrvska zemlja u kojoj tradicionalna kultura i savremena misao savršeno koegzistiraju, što se može videti u svim aspektima života. Dok govorimo o Japanu, morate znati da je harmonija glavna perspektiva, koja je veoma cenjena i koja se smatra neophodnom u porodici i na poslu.

Postoji drevni japanski koncept poznat kao „gubitak lica“, koji se definiše kao pojam koji simbolizuje lično dostojanstvo i prestiž među vršnjacima. Nastaje kada se nečije neslaganje, kritika, savet ili zahtev ne poštuje. Deca se snažno ohrabruju da rade u timu, a ne da funkcionišu pojedinačno. U Japanu, skroman govor tela i poslušni gestovi lica su visoko cenjeni.

Kyoto Gion Matsuri je jedan od najpoznatijih, raznobojnih festivala sa divnom istorijom, koji se proslavlja u Japanu. Još jedan značajan događaj u Japanu je Sakura: očaravajući običaji tokom cvetanja trešnje u Japanu – proslava jeseni sa voljenim ljudima i prijateljima ispod drveća sakure.

Izakaya - Putovanje u Japan
Putovanje u Japan - japanske ulice
Cvet trešnje - Putovanje u Japan

Šta raditi u Japanu

Planirate nezaboravno putovanje u Japan? Sigurno ćete se dobro provesti uz sve prelepe atrakcije, carska svetilišta, transcendentne pejzaže, divne ljude i neverovatnu kulturu. Putovanje u Japan nudi brojne zanimljivosti, zbog čega Vam ovde predstavljamo pažljivo sastavljenu listu nekih od najboljih aktivnosti kojima se možete zabaviti u Japanu.

1. Adrenalinska avantura na planini Fuji

Penjanje na planinu Fuji, najviši vrh Japana, predstavlja ne samo jedno od najuzbudljivijih iskustava koje možete doživeti tokom putovanja u Japanu, već i pravu poslasticu za sve ljubitelje adrenalina.

Ova impozantna planina, visoka 3.776 metara, pruža spektakularne pejzaže. Prolazak kroz raznolike terene i izazovne staze, noćno penjanje i neverovatan pogled s vrha garantuju da će ovaj planinarski podvig ostati urezan u Vašem sećanju kao jedno od najuzbudljivijih iskustava u Japanu.

2. Otkrijte japanski noćni život u Izakayama

Izakaja (Izakaya), tradicionalni japanski bar-restorani, nude neverovatno zabavan provod u Japanu. U ovim šarmantnim lokalima, uz obilje hrane i pića, možete doživeti euforičnu atmosferu koja je jedinstvena za japanski noćni život. Gostoprimstvo domaćina, raznolik izbor pića i izvanredna hrana zajedno stvaraju nezaboravno iskustvo.

U Izakayama ćete uživati u raznolikosti japanske kuhinje, od svežih suši delicija do ukusnih grickalica. Osim toga, česte runde pića, uključujući sake, pivo i koktele, čine da se lako opustite i uživate u veselom društvu. Muzika, igra, smeh i razgovor stvaraju veselu i uzbudljivu atmosferu, čineći Izakaye nezaobilaznim mestom za sve ljubitelje dobrog provoda.

3. Doživite fascinantne svečanosti Festivala trešnjinog cveta

Kao što je već pomenuto, Festival trešnjinog cveta, poznat i kao „Sakura Matsuri“, predstavlja jedno od najčarobnijih i najiščekivanijih godišnjih događanja u Japanu. Ovaj festival slavi dolazak proljeća i prve trešnje koje procvjetaju, pretvarajući japanske gradove u prave oaze roze čarolije.

Kroz sve krajeve Japana, parkovi, vrtovi i ulice postaju prekriveni trešnjama u punom cvatu, a ljudi se okupljaju kako bi zajedno proslavili ovu prirodnu pojavu. Osim prelepih cvetova, na festivalu se organiziraju razne kulturne aktivnosti, koncerti, izložbe i tradicionalne japanske predstave.

Festival trešnjinog cveta nije samo prilika za slavlje proleća, već i podsetnik na prolaznost života, što duboko ukorenjuje ovu tradiciju u japanskoj kulturi. Ovaj festival je prilika da se zajedno s porodicom i prijateljima uživa u prirodi, umetnosti i tradiciji, i da se doživi prava esencija japanskog duha.

Putovanje u Japan - Sakura

4. Posetite prelepi nacionalni park Oirase

Nacionalni park Oirase, smešten na severu Japana, predstavlja pravu prirodnu oazu i jedno od najimpresivnijih područja na kojem se može doživeti divlja priroda i netaknuta lepota Japana. Oirase je dom za bogat ekosistem i raznovrsne biljne i životinjske vrste. Park je posebno poznat po svojim prekrasnim vodopadima, gustim šumama i slikovitim planinskim jezerima. 

Planinske staze vode kroz očaravajuće pejzaže i nude posetiocima mogućnost da istraže ovu prelepu oblast. Osim toga, park je posebno spektakularan tokom promene godišnjih doba, kada se drveće oblači u različite boje i stvara čaroban prizor. Nacionalni park Oirase pruža pravu poslasticu za sve koji traže mir i spokoj u netaknutoj prirodi Japana.

5. Upoznajte bogatu duhovnost Japana u hramu Kiyomizu-dera

Hram Kiyomizu-dera, izgrađen pre više od 1.200 godina, predstavlja jedno od najprepoznatljivijih i najsvetijih mesta u Kjotu. Njegovo ime, „Hram čistog izvora“, proizlazi iz činjenice da se hram nalazi iznad izvora Otawa i pruža ne samo duhovni mir, već i bujne prirodne pejzaže.

Ono što čini Kiyomizu-dera još spektakularnijim jeste njegova terasa izgrađena bez upotrebe eksera, koja nudi zadivljujući panoramski pogled na Kjoto i prelepe trešnje koje okružuju hram.

Hram je takođe poznat po svojim posebnim ritualima i obredima, a njegova lepota i duhovni značaj čine ga nezaobilaznim mestom za sve posetioce koji žele dublje razumeti japansku kulturu i istoriju.

6. Zabavite se u tematskom parku Universal Studios

Universal Studios u Osaki predstavlja jedno od najuzbudljivijih i najpoznatijih zabavnih parkova u Japanu, privlačeći posetioce iz čitavog sveta. Posetioci mogu uživati u brojnim atrakcijama temeljenim na popularnim filmskim franšizama i serijama, uključujući Harry Potter, Minions, Jurassic Park i mnoge druge.

Uz vrhunsku zabavu, park takođe nudi raznovrsne restorane, prodavnice sa suvenirima, i brojne nastupe koji će zadovoljiti sve uzraste. Universal Studios Japan pruža savršeno mesto za porodični izlet ili avanturističko putovanje, ispunjavajući snove i očekivanja svih posetilaca.

Putovanje u Japan - Universal Studios Japan
Putovanje u Japan - onsen

7. Opustite se na termalnim izvorima Relaxing Onsen

Relaxing Onsen, japanski termalni izvori, predstavljaju autentično iskustvo opuštanja i obnavljanja tela i duha. Japanska kultura posvećena je stvaranju mirnog i harmoničnog okruženja u kojem posetioci mogu potpuno opustiti svoje telo i dušu. Osim što pružaju fizičke dobrobiti, onsene nude i priliku za druženje i povezivanje s prirodom, budući da se mnogi od njih nalaze u prelepim ruralnim okolinama.

Boravak u onsenu nije samo banja; to je iskustvo koje uključuje ritualno kupanje, uživanje u prirodnim termalnim vodama i duboko uživanje u japanskoj tradiciji opuštanja. S obzirom na brojne onsene širom Japana, svako će pronaći svoj savršeni izbor za opuštanje i beg od svakodnevnog stresa.

8. Posetite Nacionalni muzej u Tokiju

Nacionalni muzej u Tokiju, poznat i kao Tokyo Kokuritsu Hakubutsukan, predstavlja neprocenjivu riznicu japanske kulturne baštine i umetnosti. Ovaj renomirani muzej, smešten u prelepom parku Ueno, nudi posetiocima priliku da istraže duboke korene japanske kulture kroz impresivnu kolekciju umetničkih dela, antikviteta, tradicionalnih kostima, i mnogih drugih vrednih eksponata.

Nacionalni muzej je domaćin brojnim izložbama koje obuhvataju različite periode i aspekte japanske istorije, od drevnih do savremenih vremena. Uz stručne kuratore koji pružaju dublje razumevanje svake izložbe, Nacionalni muzej u Tokiju čini nezaboravnim iskustvom za sve ljubitelje umetnosti i kulture, nudeći dublji uvid u bogatu prošlost i evoluciju japanskog društva.

9. Obilazak Hirošime i Nagasakija

Obilazak Hirošime i Nagasakija nosi sa sobom duboke emocionalne i istorijske slojeve, s obzirom na njihovu važnost u svetskoj istoriji. Poseta Hirošimi uključuje obilazak mirnog Memorijalnog parka i Muzeja mira, koji čuvaju sećanje na žrtve atomske bombe i promovišu nuklearno razoružanje.

U Nagasakiju, takođe pogođenom nuklearnom bombom, posetioci mogu istražiti brojne memorijalne lokacije i muzeje posvećene ovoj mračnoj epizodi svetske istorije. Posetiti ova dva grada u Japanu pruža jedinstvenu priliku za dublje razumevanje posleratnog perioda i svetske istorije.

10. Pogledajte tradicionalnu japansku predstavu Noh

Noh, tradicionalna japanska drama koja datira iz 14. veka, predstavlja jedinstvenu umetničku formu koja kombinuje glumu, muziku, i ples kako bi prenela duboke emocionalne priče i dublje duhovne poruke. Ova izuzetno stilizovana forma izvođenja karakteriše se minimalističkim scenama, korišćenjem maski i kostima, kao i sporim i ceremonijalnim pokretima glumaca.

Noh drame često tematizuju tradicionalne japanske priče, mitove i legende, istražujući teme kao što su sudbina, život i smrt, duhovna preobrazba i traganje za značenjem života. Noh ostaje važan deo japanske kulture i umetnosti, pružajući posetiocima jedinstveno umetničko iskustvo i dublje razumevanje japanske duhovnosti i istorije.

Previous slide
Next slide

PUTUJTE UZ DEUS TRAVEL

Spremni ste za putovanje u Japan? Slobodno kontaktirajte našu agenciju već danas. Ako ste ljubitelj nesvakidašnjih predela i bogate kulture, Japan je destinacija koju ne smete zaobići!

Tekst prilagođen sa adotrip.com

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!