Sve što treba treba da znate o Dubaiju | Putovanje u Dubai

Sve što treba treba da znate o Dubaiju | Putovanje u Dubai

Sve što treba treba da znate o Dubaiju | Putovanje u Dubai!

 

Kompletan vodič za putovanje u Dubai!

 

Uputili ste se u Dubai? Pripremili smo za Vas opšte informacije o Dubaiju i odgovore na Vaša najčešća pitanja! Informacije o klimi, vremenskoj zoni, zvaničnom jeziku, javnom prevozu i još mnoge druge smernice koje će Vam pomoći da doživite Dubai nalaze se u daljem tekstu.

Putovanje u Dubai

Najvažnije informacije o Dubaiju

 

Evo najvažnijih informacija o ovom ekstravagantnom gradu idealnom za aktivne turiste.

Istorija Dubaija – Smatra se da je Dubai osnovan kao ribarsko selo u ranom 18. veku, a zapisi pokazuju da je to bio grad ograđen zidinama ranih 1800-ih. Dinastija Al Maktum vlada Dubaijem od 1833. godine do danas. U početku se selo oslanjalo na pecanje, trgovinu i ronjenje bisera, sve dok nije došlo do nafte 1966. Sa otkrićem nafte, počeo je razvoj Dubaija i postao je moderna luka, grad i trgovačko središte. Danas je to veliki turistički grad koji nastavlja da raste.

Geografija i vremenska zona – Dubai se nalazi na obali Persijskog zaliva, u okviru Arapske pustinje. Kroz grad se proteže potok u pravcu severoistok-jugozapad, a tu su i izvajani kompleksi veštačkih ostrva poput Palmovih ostrva i Svetskog arhipelaga. Vremenska zona u Dubaiju je zalivsko standardno vreme, GMT +4.

Klima – Klima u Dubaiju je vruća pustinjska klima sa izuzetno toplim, produženim, vetrovitim i vlažnim letima i blagim do toplim zimama. Na području Dubaija padne svega oko 100 mm kiše na godišnjem nivou.  Najtopliji mesec je avgust, a najhladniji januar. Prosečna temperatura tokom leta iznosi 40 °C, a najviša zabeležena temperatura dostigla je čak 48,8 °C.

Demografija – U Dubaiju živi 3.331.420 stanovnika i ima više od osam puta veću gustinu naseljenosti od cele zemlje. Međutim, samo mali procenat ljudi, oko 15%, su državljani UAE. Većina ljudi su iseljenici, ali mnogi od njih su generacijama u zemlji ili su rođeni u UAE. Najistaknutije grupe iseljenika su Indijci i Pakistanci. Zvanična državna religija UAE je islam. U Dubaiju postoje i hrišćanske, hinduističke, sikističke, bahajske, budističke i druge verske zajednice.

Tradicija i kultura – Po čemu je ovaj grad jedinstven? – Dubai ima neverovatno veliki broj ekspatnika i imigranata. Tamo možete probati lokalnu arapsku hranu i videti kako lokalno stanovništvo živi, ali i ekstravaganciju. Dubai je jedinstven po svojoj arhitekturi – u njemu se nalazi Burdž Kalifa, najviša zgrada na svetu, i Burdž Al Arab, jedan od najviših hotela na svetu. Takođe ima najveći tržni centar na svetu i veštačka ostrva u obliku palme.

 

Putovanje u Dubai

 

Službeni jezik i drugi jezici koji se govore – Službeni jezik u Dubaiju je arapski. Drugi jezik je engleski, dok su drugi glavni jezici malajalam, hindi-urdu, gudžarati, persijski, sindhi i mnogi drugi.

Ulazak u grad – Procedure i uslovi – Pre putovanja u Dubai, potrebno je da proverite da li vam je potrebna viza. U zavisnosti od vaše nacionalnosti, vizu možete dobiti po dolasku ili podneti zahtev za unapred dogovorenu vizu za posetu od strane imigracione službe Dubaija. Da biste proverili da li vam je potrebna viza, posetite zvanični portal Vlade UAE.

Novčani saveti – Valuta – Valuta u Dubaiju je dirham Ujedinjenih Arapskih Emirata ili AED. Stara četvrt Dubaija je mnogo jeftinija od ostatka grada i ima nekoliko atrakcija koje možete posetiti. Alkohol u Dubaiju je skup, pa ga treba izbegavati. Metro je dobar način za kretanje po Dubaiju, a jeftiniji je od taksija i Ubera. Prosečna cena 7-dnevnog putovanja u Dubai za solo putnika je 1310 evra.

Važni brojevi

Prefiks koda za biranje države – Prefiks pozivnog koda za Dubai je +971.
Policija: 999.
Hitna pomoć: 998.
Vatrogasna jedinica: 997.
Obalska straža: 996.

Korisne aplikacije, besplatna mapa putovanja

Careem – aplikacija za deljenje vožnje koja vam omogućava da zatražite vožnju ili rezervišete vožnju unapred. Prihvataju i gotovinu i kartice.

Vojhati – zvanična usluga aplikacije Uprave za puteve i transport Dubaija koja vam omogućava navigaciju kroz mrežu javnog prevoza, uključujući autobuse, vodene autobuse, monošinu, tramvaje i metro. Možete videti red vožnje i predloge za najkraću rutu do vašeg odredišta.

Talabat – aplikacija za dostavu hrane preko koje možete naručiti domaću i internacionalnu kuhinju. Možete platiti debitnim i kreditnim karticama online ili pouzećem.

Posetite Dubai – zvanična aplikacija Odeljenja za turizam Dubaija gde možete pronaći sve informacije o znamenitostima, atrakcijama i preporukama.

Dubai Maps and Walks aplikacija sa nekoliko samostalnih pešačkih tura po gradu prikazana na mapi i prikazuje procenjeno vreme hodanja. Mape takođe rade i offline.

Putovanje u Dubai

Kada je najbolje posetiti Dubai?

Najbolje vreme za posetu Dubaiju je u septembru i aprilu, jer nije prevruće i možete uživati u gradu. Tokom letnjih meseci temperatura je previsoka, tako da možete uživati samo u aktivnostima u zatvorenom prostoru ukoliko vam toplota ne prija.

Javni prevoz u Dubaiju
Temperature u Dubaiju mogu biti zaista visoke, tako da je teško hodati ili voziti bicikl po zagrejanom trotoaru. Srećom, postoji sjajan sistem javnog prevoza. Karta koja se koristi za autobuse, tramvaje i metro su nol kartice. Postoje različite vrste: nol kartice koje traju 5 godina, nol crvena karta koja traje 90 dana ili 10 putovanja i nol karta koja traje 3 sata. Možete ih dobiti na stanicama javnog prevoza.
Autobusi – Mreža autobuskih usluga u Dubaiju pokriva 87% urbanog područja u Emiratu Dubai. Autobuske rute, red vožnje, zone tarifa i mapu saobraćajne mreže Dubaija možete pronaći na veb stranici Uprave za puteve i transport.
Tramvaj i lokalni vozovi Dubai tramvaj povezuje metro Dubaija i Palm monošinu i vozi duž puta Al Sufouh i puta Jumeirah Beach. Ima 11 stanica.
Metro – Dubai metro je potpuno automatizovani železnički sistem koji funkcioniše na dve različite rute – crvenoj i zelenoj pruzi. Mapu mreže možete pronaći na veb stranici Uprave za puteve i transport.
Marine – Pomorski transport uključuje Abre, vodeni autobus, vodeni taksi i trajekt za Dubai. Rute, red vožnje i cene možete pronaći na sajtu Uprave za puteve i saobraćaj.
Taksi Taksiji u Dubaiju imaju vladin standardizovan sistem tarifa koji koristi taksimetar na osnovu udaljenosti, a osnovna cena zavisi od doba dana i lokacije preuzimanja. Možete pozvati taksi sa ulice, pozvati radio-taksi ili prošetati do jednog od 50 zvaničnih taksi stajališta.

Putovanje u Dubai; Javni prevoz

Za sve dodatne informacije kao i rezervisanje putovanja u Dubai možete nas kontaktirati!

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

+381 69 189 98 89 viber/mobilni 

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!