Prag, Češka | najpoznatije atrakcije i ideje za obilazak Praga!

Prag atrakcije - šta obići u Pragu

Top turističke atrakcije – šta obići u Pragu?

Prag je sa dobrim razlogom dobio nadimak „grad od hiljadu tornjeva“: ako bacite pogled na njegov horizont star 1.100 godina, oduševićete se prekrasnim pogledom na ljupke crkve sa kupolama i visoke stare kule koje zajedno čine Prag jednim od svetskih arhitektonskih dragulja. Gde god da pogledate, fini primeri gotičkih, baroknih, renesansnih i secesijskih stilova su prošarani gradom, pružajući dramatičan kontrast čvrstom starom Praškom dvorcu.

Prag Stari grad - Starogradski trg

1. Starogradski trg

Nakon što se čekirate u hotel i raspakujete, otiđite do Starogradskog trga. Obložen pastelnim baroknim zgradama koje podsećaju na klasične bajke, centar grada prepun je savršenih mesta za pivo ili kafu, i naravno razgledanje. Ovaj trg star 600 godina dom je mnogim poznatim istorijskim spomenicima i zgradama, uključujući astronomski sat, Staru gradsku većnicu i Crkvu device Marije.
Karlov most - Prag atrakcije

2. Karlov most

Povezujući Praški zamak sa Starim gradom, Karlov most vam pruža veoma romantično šetalište preko Vltave. Galerija baroknih statua na otvorenom inspiriše pesnike i romanopisce od kada je izgrađena 1357. Kupite suvenir od umetnika stacioniranih na kaldrmi mosta dok slušate ulične muzičare koji izvode džez obrade pop pesama. I ne zaboravite da dodirnete podnožje statue Svetog Jovana Nepomuka za sreću.
Praški dvorac - Prag atrakcije

3. Praški dvorac

Lako biste mogli provesti dan istražujući bašte, muzeje i grobnice Praškog zamka. Struktura, koja datira iz devetog veka, bila je sedište vlasti za češke careve, kraljeve i predsednike. U centru kompleksa stoji gotska katedrala Svetog Vida sa svojim upečatljivim vitražima čuvenog Art Nuvo umetnika, Alfonsa Muhe.
Katedrala svetog Vita - Prega atrakcije

4. Katedrala svetog Vita

Katedrala svetog Vita je najveća i najvažnija hrišćanska crkva u Češkoj. Sedište praškog nadbiskupa, takođe je grobnica brojnih svetaca i tri boemska kralja. U unutrašnjosti se izdvajaju zadivljujući vitraži sa prikazom Svete Trojice, mozaik iz 1370. (Poslednji sud) i kapela Svetog Vaclava sa spektakularnim oltarom optočenim draguljima sa preko 1.300 dragog kamenja.
Vlcavski trg - Prag atrakcije

5. Vlcavski trg

Ako želite da kombinujete istorijsku arhitekturu sa odličnim mogućnostima šopinga, Vlcavski (Vaclavski) trg je pravo mesto. Samo nekoliko minuta hoda od Starog grada, ovaj trg je prvobitno bio pijaca konja u srednjem veku, tako da ima smisla da je sada glavna gradska trgovačka zona. Trg takođe funkcioniše kao mesto za velika javna okupljanja, od protesta i skupova do parada i proslava. Čuvena statua svetog Vaclava na svom konju nalazi se u blizini Narodnog muzeja na jednom kraju trga.
Narodni muzej - Prag atrakcije

6. Narodni muzej u Pragu

Najstariji muzej u Češkoj, osnovan je početkom 19. veka pre nego što se preselio na svoju sadašnju lokaciju 1891. godine. Sadrži brojne važne zbirke, sa bukvalno milionima predmeta iz oblasti mineralogije, zoologije, antropologije i arheologije, kao i umetnosti i muzike. Dragulj muzeja je arheološka izložba sa svojom obimnom kolekcijom rimskih artefakata iz 1. i 2. veka, zajedno sa brojnim nalazima iz bronzanog i ranog gvozdenog doba.
Muzej Kampa - Prag atrakcije

7. Muzej Kampa

Česi su ponosni na svoje umetničko nasleđe i nikada ne gube priliku da predstave svoje najpoznatije sugrađane. Jedno od najboljih mesta da se obrazujete o istoriji umetnosti Praga je Muzej Kampa, na istočnoj obali istoimenog ostrva. Ovaj muzej moderne umetnosti sadrži izložbe savremenih čeških i srednjoevropskih umetnika. Vrt skulptura i okolni park pružaju savršen predah od prepunog centra grada.
Žižkov televizijski toranj - Prag atrakcije

8. Žižkov televizijski toranj

Ovaj televizijski toranj pruža upečatljiv pogled na kvartove Žižkov i Vinohradi sa visine od 216 metara – što je razlog zašto svi žele da se popnu tamo. Znamenitost iz komunističkog doba, sadrži restoran, bar i kafić, kao i luksuzni hotel sa jednom sobom, dok ćete u prizemlju pronaći još jedan restoran, teren za mini golf i pivsku baštu idealnu za piknike.
Višehrad - Prag atrakcije

9. Višehrad

Kao mesto iz bajke, tvrđava Višehrad stoji visoko iznad reke Vltave sa pogledom na Prag. Predmet je mitova i legendi, uključujući predviđanje drevne princeze o podizanju velikog grada oko ove tvrđave. Nekadašnja kraljevska rezidencija Vratislava II, Višehrad je takođe igrao ulogu kao deo puta kojim su išli kraljevi pred krunisanjem, koji bi morali da se zaustave ovde da odaju počast svojim prethodnicima. Iako je sada većim delom ruševina, tvrđava je divno mesto za šetnju ili piknik i pruža odličan pogled na okolni grad.
Petrin brdo - Prag atrakcije

10. Petrin brdo

Da li ste znali da u Pragu postoji mali deo Pariza? Tačnije, smanjena Ajfelova kula na vrhu brda Petrin. Iako nije precizna replika čuvene francuske znamenitosti, svakako predstavlja prelep vidikovac. Ako ste ljubitelj zvezda, trebalo bi da posetite i Štefanikovu opservatoriju u blizini. Kada se nagledate lepote sa brda, prošetajte idiličnim voćnjacima trešnjinog cveta koji u proleće farbaju pejzaž u prijatnu boju šećerne vune.

Zašto otići na putovanje u Prag?

Vrhunska arhitektura, prelepe ulice, prefinjene istorijske i simpatične moderne statue su samo delić lepote koju Prag ima da vam ponudi. Galeriju slika sa još praških atrakcija možete pogledati ispod, a da biste kompletno doživeli autentičnu atmosferu Praga  – za to ćete već morati da ga vidite uživo!

PUTUJTE UZ DEUS TRAVEL

Ako planirate putovanje u Prag, nadamo se da smo vas dodatno inspirisali na istraživanje ovog prelepog evropskog grada. Pogledajte ponudu aktuelnih aranžmana i rezervišite svoje putovanje već danas!

LINK ZA PONUDE PRAG 2022. ovde

Tekst prilagođen sa timeout.com/prague

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!