NEOS MARMARAS DEUS TRAVEL

NEOS MARMARAS 

Neos Marmaras je jedno od kosmopolitskih sela na Halkidikiju. To je slikovito selo koje je niklo na vrhu brda, a danas privlači na hiljade posetilaca svakog leta i ima sve što privlači turiste: hotele, restorane, riblje taverne, barove, kafane, sportove na vodi…Neos Marmaras su 1922. osnovale izbeglice iz mesta Marmaras u Maloj Aziji. Pre toga ova oblast je pripadala manastiru Grigoriou sa planine Atos. Neos Marmaris se turistički ubrzano razvio zahvaljujući izgradnji kompleksa hotela Porto Karas. Zbog ovog razvoja i samim tim uvećavanja, Neos Marmaris se ujedinio sa obližnjim selom Partenonas 1970. Neos Marmaras je vrlo romantično mesto. Zahvaljujući fantastičnoj prirodi, ono privlači i one koji vole mirniji odmor. Međutim, u isto vreme Neos Marmaris je vrlo živo mestašce u kojem su uslovi za izlaske i dobar provod vrlo povoljni.Neos Marmaras je jedno od najpopularnijih turističkih mesta na poluostrvu Sitonija. Ima oko 2.500 stanovnika. Broj ljudi u Neos Marmarasu se leti uvećava do 20.000. Udaljenost od Soluna je 110 km, a od solunskog aerodroma 100 km.Ne treba propustiti krstarenje oko Svete Gore (sa broda se vide delfini) kao i odlazak do Porto Karasa. Posebno se preporučuje mladima, mada nije loša ni za porodice sa malom decom…

Plaže Neos Marmarasa su iznenađujuće raznolike. Beskrajne peščane plaže i male uvale, posećene i osamljene, plitke ili duboke, zavisno od želja posetilaca, ali uvek sa kristalno čistim vodama.
Glavna plaža ima mnogo konoba i bič-barova, a počinje u posljednjoj uvali grada i proteže se sve do Porto Carasa, najvećeg hotelskog kompleksa na Halkidikiju.
Plaže u oblasti Neos Marmarasa su među najlepšim na Halkidikiju. Pokrivene su zlatnim peskom. Okolina plaža je osvežena eukaliptusima i barovima. Ukusne taverne su još jedan ukras divnih plaža. Jedna od glavnih zanimacija na plaži Neos Marmarasa je odbojka na pesku. Može se iznajmiti skuter na vodi.
Neki od najpoznatijih plaža za kupanje su i Lagomandra, Tripotamos, Paradisos, Azapiko, Spalatronisia, Ladario, Keramaria, Koucupia, Tristinika, Kohi i Korakas. To su neke od najlepših plaža Halkidikija. Plaže su prošarane stablima eukaliptusa, more je kristalno čisto i plavo, bez meduza.
Partenonas, selo na visini od 350 metara, proglašeno je za lokaciju od istorijske važnosti pa se neprekidno obnavlja, ali pritom zadržava svoju tradicionalnu arhitekturu i predtavlja jedinstven izlet za šetnju, kafu ili jelo. Etnografski muzej u Partenonasu poseduje pribor, odeću i fotografije s početka 20. veka i ranije.Sitonijske planine Itamos ili Dragudelis nalaze se severno od sela Partenonas, a uspon je sačinjen od 15 km asfaltnog puta. Ljubiteljima prirode se preporučuje da se upute na 15 km dugu stazu uz planinu Itamos. Sa vrha ove planine se spušta neverovatan pogled na čitavo poluostrvo Sitonija.
Jugoistočno od Neos Marmarasa 1960-ih je izgrađen Porto Karas. To je veliki kompleks hotela i popularno turističko mesto koje je učinilo popularnim samo selo Neos Marmaris i znatno ubrzalo njegov turistički razvoj. U Porto Karasu, na samo 2 km od Neos Marmarasa nalazi se mnoštvo sportskih pogodnosti, od sportova na vodi do terena za golf, tenis i košarku. Takođe je bitno navesti vinograd Porto Caras. To je drugi po veličini privatni vinograd u Evropi i snabdeva ceo svet sortama vina pod markom „Porto Carras“.
Za one koji žele da se dive veličanstvenosti manastira gore Atos, čak i iz daljine, ima brodova koji polaze svakodnevno od luke i oplovljavaju poluostrvo Atos, nudeći izvanredno krstarenje.
Neos Marmaras duž obale i u selu ima mnoštvo barova, kafića i restorana za svačiji ukus. Posetioci koji žele da nastave noćni provod do ranih jutarnjih sati mogu da nađu brojne noćne klubove na Halkidikiju koji odgovaraju svim željama. Postoje klubovi s grčkom tradicionalnom muzikom ili modernijim ritmom, kao i plažni barovi, s divljim ritmovima pod zvezdama.
Riblje taverne su jedinstvene, sa svojim tradicionalnim dekorom i crno-belim fotografijama na zidovima, a ukus sveže ribe se meša s mirisom mora koje gotovo da vam dodiruje noge, jer su se stolovi neposredno na obali. Većina kafića i konoba su u neposrednoj blizini gradske luke, odakle se mogu videti osnovna škola i crkva.
U crkvi Sv. Pantelejmona u Partenonasu se svake godine 27. jula održava tradicionalni festival. Interesanta su i venčanja u Neos Marmarisu i Partenonasu. Parovi mogu iskoristiti priliku i častiti sebe jednim romantičnim i pomalo avnturističkim venčanjem daleko od prijatelja i rodbine.
Centar Neos Marmarasa je izuzetno lep, posebno uveče. Tada se u njemu skupljaju turisti koji uživaju u onome što nude ulični muzičari, slikari i drugi umetnici. Tu ima puno taverni i barova, prodavnica suvenira i drugih stvari.


Neos Marmaris pored svih pogodnosti koje imaju turistička mesta (apoteke, pošta, prodavnice, zubar…) ima i dva supermarketa: Arvanitidis i Masoutis. Ima dosta butika. Među njima si Replay radnja, butik Tribal Collection (puno ženske garderobe i detalja kojima dame teško odoljevaju), Butique Elegant, radnja Marpounta, Lazar Mexa (radnja sa divnim i kvalitetnim bundama) i Evelin. Oni koji traže poklon ili suvenir iz Grčke, mogli bi da posete radnju Antica.
Neos Marmaras je prava prilika da se probaju domaći proizvodi. Maslinovo ulje pravljno od maslina koje se tradicionalno na Halkidikiju gaje na potpuno prirodan način, bez hemijskih intervencija, nezaobilazan je proizvod. Ono spada u obavezne sastojke mediteranske kuhinje, izuzetno je hranljivo, zdravo i ukusno…U istočnom delu ovog mesta nalaze se zgrade starog manastira iz 1905.godine. Može se videti i crkva Bogorodičinog uspenja iz davne 1865.godine.Pre nego što dođete do Neos Marmarasa, uz magistralu ćete pronaći napuštene zgrade iz 19. veka koje možete obići. Manastiri Tripotamos i Kastamonitu tipični su primeri tradicionalne arhitekture na Halkidikiju.Istoriju i tradiciju Neos Marmarasa simbolizuje „Santala“, brod koji je predvodio ribarske flote koje su od ostrva Marmaras, u Maloj Aziji, prevozile prognanike 1922. godine koji su osnovali Neos Marmaras. Kopija ovog broda je sada izložena za posetioce u središnjoj uvali u Neos Marmarasu.

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za krstarenja!

 

        Grupni li individualni polasci na                    krstarenja!