Moskva Rusija
Moskva | Rusija

 

M o s k v a

Moskvu je teško uporediti s drugim svetskim metropolama. Najveća evropska metropola spoj je tradicionalne pravoslavne Rusije, sovjetskog vremena i modernih strujanja u svim segmentima života i kulture. Svoje tragove nisu ostavile samo istorija i umetnost različitih doba, nego i 120 etničkih zajednica i nacionalnosti koje su naseljene u tom bajkovitom gradu. Jedna od bitnih karakteristika ruske prestonice koncentracija je mnogih znamenitosti na malom području. Krećete li u obilazak Moskve, najbolje je početi u blizini Kremlja. Ne prelazeći veliku udaljenost moći ćete videti veliki broj sakralnih i svetovnih građevina, spomenika, muzeja i dr. kulturnih bogatstava. Čemu posvetiti više pažnje, što treba videti, što treba znati, što nikako ne smete propustiti, reći će vam naši ljubazni vodiči i pratioci koji jedva čekaju da vas upoznaju sa prelepom Moskvom! 

BROJKE O MOSKVI:
Broj stanovnika Moskve
13 010 000 (2021. god.)
Površina Moskve
2 510km2
5. grad po veličini u Evropi
Telefonski predbroj
+7 495
Vremenska zona:
GMT/UTC +3
Srednje temperature:
u julu : 24  °C, u janurau -10 °C, srednja godišnja oko 6 °C
Januar -10 | Februar -9 | Mart -4 | April +4 | Maj +12 | Jun +19 | Jul +24 | Avgust +20 | Septembar +13 | Oktobar +6 | Novembar -2 | Decembar -8 °C
Kultura u brojkama:
→93 pozorišta
→132 bioskopa
→61 muzej
→88 domova kulture
→434 biblioteke
Ruska prestonica Moskva nudi vam bezbrojne kulturne i prirodne znamenitosti. Želite li osetiti duh Istoka, starih vremena ili pak suvremenog Zapada – u Moskvi je sve moguće. Pogledajte fotografije Moskve…


→Tretjakovska galerija: Tretjakovska galerija (Državna galerija „Pavel Tretjakov“ ) jedan je od najvećih muzeja na svetu i nezaobilazna riznica ruske umetnosti. U njoj se čuvaju dela ruske umetnosti nastala u vremenu od 11. veka do danas. Ime je dobila po svom osnivaču – Pavelu Tretjakovu, moskovskom trgovcu koji je kupio mnoga dela ruskih umetnika u cilju stvaranja nacionalne muzejske riznice. U svojoj je zamisli ustrajao više od 30 godina te je galeriju otvorio 1892. godine u svome domu. Danas Tretjakovska galerija sadrži više od 170 000 izloženih dela. Odlučite li se posetiti Tretjakovsku galeriju, imajte na umu da ne radi ponedjeljkom, kao i većina muzeja. Više informacija: http://www.tretyakovgallery.ru/.
→Stari Arbat: Ulica Stari Arbat najpoznatija je pešačka zona u Moskvi i jedna od najstarijih moskovskih ulica, duga oko 1 km. Na Arbatu se nižu brojne znamenitosti, spomenici i stare građevine (za razliku od Novog Arbata, ulice u kojoj se nižu stakleni i čelični neboderi modernog doba). Brojni umetnici izvode ili izlažu svoja dela svakodnevno duž ulice. Tu su i brojni restorani, kafići i druge uslužne radnje. Većina ih je u prvom redu namijenjena turistima, dok ih Moskovljani obično smatraju preskupim ili manje kvalitetnima od brojnih drugih mesta u Moskvi.
→Crveni trg: Crveni trg jedan je od najslavnijih trgova na svetu. Od 15. veka centar je ruske slavne istorije, mesto gde se vekovima održavaju razne ceremonije, priredbe, koncerti, sajmovi… Ruski pridev krasnyj danas znači crveni, no u staro je vreme značio lep. Svaka zgrada na Crvenom trgu čuva poseban deo istorije, svaka je priča za sebe. Nezaobilazan je Lenjinov mauzolej gde je izloženo balsamovano telo Vladimira Iljiča Lenjina. Preko puta mauzoleja nalazi se katedrala Vasilija Blaženog koja sa svojih jedanaest raznobojnih tornjeva podseća na zgrade iz bajki. Na istočnoj je strani velika robna kuća GUM u kojoj ćete naći samo najskuplje dizajnerske predmete. Pokraj nje je Kazanjska katedrala. Na severnoj strani nalazi se Državni istorijski muzej. I na kraju, tu je Kremlj – simbol Velike Rusije.
→Crkva Vasilija Blaženog: Crkva Vasilija Blaženog (Pokrovska crkva ili Crkva pokrova Presvete Bogorodice) nalazi se na Crvenom trgu, a njene šarene kupole nezaboravna su slika i čest motiv moskovskih razglednica. Ivan Grozni naručio je njenu izgradnju u 16. veku u spomen osvajanja Kazana. Sagrađena je u jedinstvenom stilu koji je spoj tipične ruske arhitekture i zapadnoevropske renesansne arhitekture. Sastoji se zapravo od 9 crkava – 8 crkava okružuju jednu glavnu. Prema legendi, Ivan Grozni naredio je da arhitekta oslepi kako nikad više ne bi mogao sagraditi crvku sličnu crkvi Vasilija Blaženog. Danas je crkva pretvorena u muzej i na popisu je UNESCO svetske baštine.
Detaljnije o crkvi Vasilija Blaženog: http://www.saintbasil.ru/
→Lenjinov mauzolej: Lenjinov mauzolej nalazi se na Crvenom trgu. Balzamirano telo Vladimira Iliča Lenjina izloženo je u mauzoleju još od 1924. s povremenim prekidima tokom rata. Odlučite li se posetiti mauzolej, budite spremni čekati u redu jer i danas mnogi žele videti Lenjinovo telo. Treba napomenuti da je strogo je zabranjeno fotografisanje i snimanje, a sve elektronske naprave koje imate sa sobom bit će pregledane pre ulaza. Zabranjeno je i držati ruke u džepovima, razgovarati i nositi šešir kako biste pokazali poštovanje prema pokojniku. Sam mauzolej predstavlja remek-delo arhitekture za što je zaslužan arhitekt A. V. Šusev.
Više detalja o Lenjinovom mauzoleju: http://lenin.ru/mas_e.htm, http://www.aha.ru/~mausoleu/index_e.htm
→Moskoviski Kremlj:  Moskovski je Kremlj duhovno-religiozni, društveno-politički i istorijsko-umetnički centar Moskve. Tu su živeli veliki ruski carevi, patrijarsi, komunističke vođe, a danas je tu sedište vlasti Ruske Federacije. Unutar zidina Kremlja nalaze se predivni primerci ruske arhitekture: crkve u kojima su se ruski carevi krunisali, venčavali i pokapali, četiri palače i nekadašnja oružarnica koja je danas muzej ruskog državnog znakovlja i dijamanata. Tu je i Car-zvono – zvono teško 216 tona i visoko 6,14 metara te Car-top koji ima najveći kalibar na svijetu: 890 mm. Svakako treba posetiti i Dijamantnu riznicu gde su izloženi primerci dragocjenog kamenja i nakita od istorijske i umetničke važnosti.
Više informacija o Kremlju:http://www.kreml.ru/.
Muzej oružja:
Muzej oružja – izložbeni primjerak carske odjeće.Unatar zidina Kremlja posebno je zanimljiv Muzej oružja u kojem se čuvaju mnogobrojne kraljevske dragocenosti – nakit, krune,kostimi, zlato, srebrnina, Fabergéova jaja, drevno i modernije evropsko i rusko oružje itd. Izuzetna je zbirka dekorativne umetnosti koja odražava običaje i prijašnji način života ruskog naroda.
Više o Muzeju oružja: http://www.kreml.ru/en/museums/armoury/
→Crkva Hrista Spasitelja: Crkva Hrista Spasitelja jedan je od najpoznatijih simbola Moskve. Visoka je 105 m i najviša pravoslavna crkva na svetu te ujedno jedna od najvećih (u nju stane oko 10 000 osoba). Prvobitni hram podignut je u čast pobede ruskog naroda nad Napoleonom. Na zidovima hrama bila su ispisana imena oficira ruske vojske, koji su poginuli u ratu s Napoleonovom vojskom. Crkva je građena 44 godine u rusko-vizantskom stilu, ali je to zdanje iz XX veka srušila komunistička vlast 1931. godine. Na njegovom mestu bio je izgrađen bazenski kompleks. Od 1990. do 2000. trajala je izgradnja crkve prema starim fotografijama i crtežima.
Detaljne informacije: http://www.xxc.ru/.
→Muzej lepih umetnosti A. S. Puškina: Državni muzej lepih umetnosti Aleksandra Puškina, smešten preko puta katedrale Hrista Spasitelja, najbogatiji je ruski muzej svetske umetnosti odmah nakon peterburškog Ermitaža. Sastoji se od tri zgrade: glavna zgrada, zgrada s privatnim zbirkama i zgrada u kojoj su izložena dela evropske i američke umjetnosti 19. i 20. veka. Muzej Aleksandra Puškina sadrži zbirke koje predstavljaju presek svetske civilizacije: dela antičke, srednjovekovne, renesansne, zapadne umetnosti od XVII do XX veka, a jedna od najboljih svetskih zbirki je zbirka dela francuskih impresionista. Povremeno se u muzeju postavljaju i izložbe iz drugih zemalja.
Sve detalje o Muzeju lepih umetnosti Aleksandra Puškina možete naći na službenoj stranici muzeja: http://www.arts-museum.ru/.
→Boljšoj Teatar: Teatar Boljšoj teatr ili, u prevodu Veliko pozorište, slavno je moskovsko pozorište koje obogaćuje kulturni život Rusije još od XVII veka (28. marta 1776.). Osnovao ga je knez Petar Ursov nakon što mu je carica Katarina Velika darovala tu „privilegiju“. Prema nekim podacima, u pozorištu radi više od 900 glumaca, plesača, pevača i dr. Baletni ansambl Boljšoj teatra jedan je od najpriznatijih na svetu, a pri pozorištu je osnovana i Baletna akademija koja obrazuje vrhunske balerine i baletane. Glavna zgrada Boljšoj teatra je od 2005. do 2011. bila zatvorena. Šestogodišnja restauracija koštala je oko Rusiju 700 mil. američkih dolara i smatra se najtemeljitijom obnovom pozorišta u istoriji.
Više o Boljšom teatru: http://www.bolshoi.ru/.
→Novodevičanski manastir: Novodevičanski manastir ili Manastir Smolenske Bogorodice jedan je od najpoznatijih manastira u Rusiji . Osnovao ga je ruski veliki knez Vasilij III u XVI veku Nazvan je “Novodevičanski” kako bi se razlikovao od Starodevičanskog manastira (Manastir Uzašašća). U početku je služio kao manastir za devojke plemenitog porekla. Zanimljivo je da je tridesetih godina manastir zatvoren i pretvoren u Muzej emancipacije žena, a 1926. godine postao je Muzejom istorije i umetnosti. Unutar kompleksa nalazi se veliko groblje, crkve i osebujni tornjevi, a posebnom se lepotom ističu katedrala Smolenske Bogorodice i Crkva Uznesenja Hristova. Mnoge poznate osobe pokopane su na groblju Novodevičanskog manastiraa: Gogolj, Čehov, Stanislavski, Šoštakovič, Staljin, Hruščov, Jeljcin… Novodevičanski je manastir 2004. godine za 480. rođendan upisan na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Evropi.
Više o Novodevičanskom samostanu : http://hramy.ru/of_novdev.htm
→Muzej panorama „Borodinska bitka“ Muzej-panorama „Borodinske bitka“ deo je velikog istorijskog memorijala u spomen pobede u ratu protiv Napoleonove vojske 1812. koji uključuje slavoluk podignut 1827. te vojni muzej sa statuama i vojnom opremom. Panorama „Borodinske bitke” sadrži oslikano platno postavljeno u krug, plan bitke i posebno osvetljenje koje ostavlja utisak kao da se likovi kreću. Dužina slike „Borodino” postavljene u krug je 115 m, a visina 15 m. Prikaz je praćen zvučnim efektima koji oponašaju elemente borbe i delovima uvertire Čajkovskog „1812. godina”. Iako je prvotno zamišljen kao muzej jednog eksponata – platna na kome je naslikana bitka, vremenom je sakupljena velika zbirka slika, grafika, predmeta i oružja iz rata 1812. godine. Više o muzeju:http://www.1812panorama.ru/
→Vrapčeva brda: Vrapčeva brda, ili Lenjinska brda kako se mesto nazivalo od 1935. do 1991., brdo je na desnoj obali reke Moskve i jedna od najviših tačaka u Moskvi te je stoga i poznat vidikovac. S Vrapčevih brda vidjet ćete stadion Lužniki, rijeku Moskvu, Lužnjecki metromost, Rusku akademiju nauka i dr. moskovske građevine. Danas su Vrapčeva brda popularno izletište domaćih i stranih turista i mjesto s kojeg jednostavno morate fotografirati moćnu Moskvu.
Više detalja na: http://www.vorobyovy-gory.ru/
→Moskovsko državni univerzitet (MGU): Moskvosko državni univerzitet M. V. Lomonosov (Moskovskij gosudarstvennyj universitet imeni M. V. Lomonosova) nalazi se na Vrapčevim brdima. To je najveće i najstariji univerzitet u Rusiji. Glavna zgrada Univerziteta visoka je 240 m i primer je staljinske arhitekture – zgrade sa razrađenim eksterijerima i velikim središnjim tornjem. Prema nekim podacima, Univerzitet pohađa preko 30 000 redovnih i 7000 postdiplomskih studenata koji na raspolaganju imaju 29 fakulteta i 450 univerzitetskih katedri.
Detalji o Moskovskom sveučilištu (MGU) na: http://www.msu.ru/en/.
→Park Kolomensko: Kolomensko je bivši carski posed u jugoistočnom delu Moskve. Odlično očuvane građevine u potpunosti će vam dočarati i prenijeti duh drevne Rusije. Među primercima vrhunske arhitekture svakako se ističe crkva Uznesenja Gospodnjeg koja se nalazi na UNESCO-ovom Popisu svetske baštine. Crkva je sagrađena u XVI veku povodom rođenja ruskog cara Ivana Groznog. U parku se nalaze i brojni ostaci naselja još iz kamenog doba te rekonstruirane carske odaje iz XVII veka. Ne treba zaobići ni crkvu Kazanjske Bogorodice u kojoj se čuva čudotvorna ikona, crkvu Pogubljenja Ivana Krstitelja sagrađenu povodom krunisanja Ivana Groznog, dvorac Katarine Velike i drvenu kuću Petra Velikog. 
Više o Kolomenskom: http://www.kolomenskoe-park.ru/
→Kuskovo: Kuskovo je bivše imanje Šeremetjevih, jedne od najmoćnijih ruskih porodica. Izgrađeno je sredinom XVII veka u ranom klasicističkom stilu. Prvobitno je ta plemićka letnja rezidencija bila namenjena održavanju različitih proslava i svečanosti. Raskošni arhitekturni spomenici i prekrasan park uređen u francuskom stilu sa skulpturama, jezerima i paviljonima mnoge podsećaju na francuski Versailles. U XIX veku je imanje dobilo status muzeja, a 1938. pridružilo se jedinom Muzeju keramike u Rusiji. Danas se tu nalazi jedna od najvećih zbirki staklenih i keramičkih predmeta iz različitih zemalja, a svake se godine održavaju različite svečanosti po uzoru na nekadašnje plemićke proslave, koncerti klasične muzike, izložbe i sl.
Više informacija o imanju Kuskovo: http://kuskovo.ru/
→Carcino muzej i park: Muzej i park Caricino formirano je u istoimenom moskovskom naselju 1984. godine. Imanje je nekada pripadalo pripadalo carici Irini, sestri cara Borisa Godunova i zvalo se Bogorodsko. 1775. godine carica Katarina Velika kupila je imanje i od tada se naziva Caricino, što znači caričino. Arhitekti Baženov i Kazakov napravili su nacrte za letnju rezidenciju prema Katarininom naređenju, no deo građevina završen je tek mnogo kasnije. Zbirke koje su izložene na imanju sadrže oko 30000 eksponata. Tu su remek-dela ruske i zapadnoeuropske umetnosti od XVIII do početka XX veka, ruske i srednjoazijske umetnosti, umetnička dela od stakla i keramike, nameštaj, slike i bogata arheološka zbirka.
Više o imanju Caricyno:http://www.parktsaricino.ru/

 

Pogledajte i ovaj članak o Sankt Petersburg-u

SANKT PETERBURG

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

+381 69 189 98 89 viber/mob

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za krstarenja!

 

        Grupni li individualni polasci na                    krstarenja!