fbpx

Banja Morahalom | Wellness & Spa Mađarska

Banja Morahalom | Wellness & Spa Mađarska
Banja Morahalom | Wellness & Spa Mađarska

Morahalom Mađarska

Mali grad Morahalom, koji se dinamično razvija, udaljen je 20km od Segedina. Nalazi se samo 12km od zapadnog izlaza sa autoputa M5 i direktno leži pored glavnog puta br. 55. Naziv grada „Mora Halma“ potiče iz 1729. godine. Tačna površina područja Puste Mora nije poznata, ali je poznat imenodavac ovog područja: Segedinska porodica Mora. Vešti poljoprivrednici peščare pripitomili su ovaj „zlatan“ pesak i sve više i više su uspešno širili svoje naselje koje je 1989. godine postao grad. Ukupna administrativna površina grada je 8.314 ha, od koje je periferija 7.938ha a unutrašnji deo 376ha. Morahalom ima 6.072 stanovnika, od kojih 1.587 živi na periferiji. Njegova privreda je trenutno u promeni, koja teži tome da osigura život ljudima koji ovde žive.

Ovde je nastao prvi industrijski park Južne-ravnice. Pomoću razvojnih programa za mala i srednja preduzeća pojavljuju se više i više industrijska radna mesta dok se u sub-regionalnom delu sektor usluga neprekidno razvija. Tako, na osnovama zdravstvenog turizma nastao je novi banjski grad nadohvat ruke od Segedina. Gosti koji nam dolaze u Morahalom, imaju mnogobrojne mogućnosti da razgledaju i upoznaju ne samo Morahalom, nego i njegovu okolinu. U centru Morahaloma stoji Dom kulture Aranjsem (Aranyszöm) (sa značenjem: zlatno oko). Ovaj centar raspolaže jednim pozorištem za 300 posetilaca, jednom salom za 80 ljudi i jednom za 150 osoba. Pored letnjeg ulaza u banju Sveti Eržebet stoji novo-otvorena Kuća lutaka. Na putu za Zakanjsek možemo da posetimo Kuću štrudli koja se sastoji od jedne radionice, gostione i spoljašnje terase gde leti preko vikenda možemo da uživamo u prijatnoj muzici. Na periferiji Morahaloma nalazi se Vinska kuća u kojoj je omogućena degustacija vina i gde se možemo opustiti na zatvorenoj terasi. Za najmlađe tu je i igralište za decu. Ljubitelji prirode imaju brojne mogućnosti za razonodu i relaksaciju. Pogledajte fotografije Morahaloma…

Izlet u Morahalom-polazak iz Novog Sada…po ceni od 2.090,00 rsd..pogledajte program ovde…link

Nekoliko kilometara od Morahaloma nalazi se jezero Nađsekšoš (Nagyszéksós) gde možemo da posetimo rezervat bizona ili da se vozimo čamcem. Ako više volimo pešačenje imamo mogućnosti da posetimo Zelenu kuću ili Šumsku školu i možemo da biramo između mnogobrojnih turističkih staza. 8 kilometara od Morahaloma nalazi se Ptičja bašta u Zakanjseku. Ovde možemo da pogledamo više od 80 vrsta ptica. Ljubiteljima jahanja preporučujemo da posete Jahački centar Futo-Dobo gde imaju mogućnost da jašu na početnom ili naprednom nivou. Za ljubitelje muzeja stoji na raspolaganju Memorijalna kuća Homokhat koja se nalazi pored Kuće štrudli i u kojoj nas čeka i memorijalna soba Kuna Klebensberga i sakupljeni antikviteti grada Morahaloma. Vredi još posetiti i Seoski muzej pored Zakanjseka kao i Park paprike u gradu Reske (Röszke) gde možemo da saznamo sve o poreklu, preradi i upotrebi paprike. Pored biciklističke ture i maženja bizona postoji i mogućnost vožnje čamcem na jezeru Nađsekšoš.Jedinstvena atrakcija čeka svoje posetioce nedaleko od Morahaloma. Rezervat bizona se nalazi na glavnom putu između Morahaloma i Reske (Röszke). Od centra Morahaloma je udaljen 5 km.

Pogledajte fotografije Morahalom Banje- kupališta Sent Eržebet…

Posetioci imaju mogućnost da posmatraju svakidašnji život bizona i da ih maze, ali i da se voze čamcima po jezeru Nađsekšoš. Cena iznajmljivanja čamca je 500.- forinti / 20min.
Biciklistička staza povezuje izgrađenu turističku stazu oko jezera, koja vodi do mesta za posmatranje ptica. Ova već završena investicija obogaćuje turističku turu Mora i od velike koristi je za ljubitelje aktivnog turizma. One, koje bi malo da se odmore od mnogobrojnih i raznovrsnih programa čeka bife Sekšoš od četvrtka do nedelje, kao i utorkom od 10 do 18 časova. Ulaz u rezervat bizona, posmatranje ptica i korišćenje pešačkih turističkih staza je besplatna.

Izlet u Morahalom-polazak iz Novog Sada…po ceni od 2.090,00 rsd..pogledajte program ovde…link

Kuća lutaka..
„… prošlo je već 40 godina od onda kada sam na ulici pronašla svoju prvu lutku … i odnela je kući. Sve do kuće sam razmišjala, čija bi ona mogla da bude, i ko je ovo blago izbacio?! Tako sam odlučila da ću dati dom izbačenim ili zanemarenim lutkama. … “ U Кiškunmajši (Kiskunmajsa) živi, gospođa Tiborne Vica Barany , koja već 40 godina skuplja „izbačene”, a zbog svoje starosti vredne lutke. Po njenom mišljenju, došlo je vreme da svoju ljubav podeli i sa drugima. Svoju kolekciju od 550 lutaka i drugih plišanih figura je prodala gradu Morahalomu, što se sad nalazi u vlasništvu grada. Ova kolekcija nam pokazuje skoro stogodišnju istoriju proizvodnje lutaka i igračaka. U kolekciji možemo da vidimo razne lutke kao što su Barbike, lutke Gec, lutke iz inostranstva (SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Holandije, Švajcarske) i čak i lutke ručno napravljene od strane kolektora, od kojih 15 možemo da vidimo u kolekciji. Većina njih je od porcelana, ali neke od njih su od bakarnih šipki, papira ili od krpe. Ne postoje dve iste lutke, a neke od njih su čak i jako rekte. Izložba može biti posećena od ponedeljka do nedelje, između 8 i 18 časova.

Informacije:
Banja sv. Erzebet
6782, Mórahalom Milleniumi sétány 16.
Telefon: +36 (62) 281-039

Izlet u Morahalom-polazak iz Novog Sada…po ceni od 2.090,00 rsd..pogledajte program ovde…link

Kuća štrudli
Drevni svet Klebelsberga – demostracija intelektualnog, kulturnog i ekonomskog nasleđa grofa Кuno Klebelsberga u Morahalomu.“ U centru Morahaloma u ulici Zakanjsek (Zákányszék) broj 5 se nalazi jedna jedinstvena gastronomska radionica štrudli, u kojoj imamo mogućnosti za posetu otvorenoj izložbi kao i gostioni. Pored tradicionalnih štrudli možete kupiti i posebne štrudle u Kući štrudli. Tamo Vas čekaju raznovrsne štrudle: štrudle sa tikvicama, kupusom, slanim sirom, breskvama i sirom ili višnjama i sirom. Pored štrudli u ponudi ima i štangli sa sirom i susamom. Gastro-linija turističkog vozića polazi redovno po rasporedu do Memorijalne kuće Homokhat i Kuće štrudli, gde možete uživati u tradicionalno napravljenim štrudlama – tipično mađarskom kolaču sa ukusom trešnje, jabuke, sira, oraha i maka. Kuća štrudli u Morahalomu je otvorena od sreda do nedelje od 10:00 do 17:00 časova.  /www.reteshaz.morahalom.hu

Vinska kuća
Riznica peščare – vino sa peska. Za svaki događaj smo otvoreni sa mogućnosti prijema do 50 osoba, bilo to poslovni događaj, demonstracija proizvoda, veridba, banket, porodična proslava, žurka itd . Uvek Vam stojimo na raspolaganju u Vinskoj kući Кraller koja se nalazi 2,5 km od centra Morahaloma .

MORAHALOM polazak iz Novog Sada| Jednodnevni izlet!

Pogledajte fotografije Vinske kuće u Morahalomu…

Paprika park
Mnogo zanimljivih stvari možete saznati u Parku paprike u Reske (Röszke) gde ćete čuti priču o poreklu paprike, videti njenu tradicionalnu i modernu obradu, njeno korišćenje i saznati njenu upotrebnu vrednost. Paprika park u Reske (Röszke) je u srcu proizvodnje segedinske paprike. Možemo posetiti postrojenje za sušenje i mlevenje paprike ali i kupiti mlevenu papriku ako želimo. Pored postrojenja nalazi se jedna mala gostiona gde imamo mogućnosti za svež obrok, ali i da probamao jela spremljena sa paprikom. Paprika park se nalazi na periferiji sela, u seoskoj oblasti, ali je ipak na pristupačnom mestu. Posetu preporučujemo svima: školama, poljoprivrednim i prehrambenim ustanovama, kao i penzionerima, porodicama, turistima i svakome ko voli ukusna jela sa paprikom, i kome je važno da upozna prošlost i da očuva tradiciju. Izložba je na mađarskom, engleskom i nemačkom jeziku, sa vodičem (na mađarskom i engleskom jeziku). Prethodna prijava je obavezna. Radno vreme: radnim danima od 07:00 do 15:00   www.paprikamolnar.hu

Izlet u Morahalom-polazak iz Novog Sada…po ceni od 2.090,00 rsd..pogledajte program ovde…link

Pogledjate predlog za smeštaj u Morahalomu koji nudimo ovde…

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel: +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

mobitel: +381 69 189 98 89

[email protected]

www.deustravel.rs

 

 

 

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!