Maribor | Šta obavezno obići?
Maribor | Šta obavezno obići?

Kompletnu ponudu sa cenama mozete pogledati na linku.. ovde

Maribor je glavni grad Štajerske i drugi po veličini grad u Sloveniji sa oko 115.000 stanovnika. Grad leži na 270 metara nadmorske visine, i predstavlja regionalno središte pokrajine Štajerske (naziva se takođe i Donja Štajerska), koja se većim delom prostire u susednoj Austriji. Maribor leži na reci Dravi, na mestu gde se sastaju planinski masiv Pohorje, Dravsko polje, planina Kozjak i Slovenske gorice. Prvi put se pominje 1164. godine kao Markburg, a već je 1254. godine proglašen za gradsko naselje. Naglo se razvija u drugoj polovini XIII veka, kada je Rudolf Prvi Habzburški pobedio Otakara Drugog Pšemisla, kralja Bohemije, 1278. godine. Grad je odolevao najezdi otomanskih Turaka i ostao je u okviru Habzburške monarhije sve do 1918. godine… 

Grad je snažan ekonomski razvoj doživeo 1846. godine kada je u njega među prvima u Evropi došla važna železnička veza na putu Beč – Trst. Posle Drugog svetskog rata Maribor se naglo razvija i postaje najveći industrijski centar Jugoslavije. Normalna prosečna godišnja tempetarura vazduha je devet stepeni Celzijusa. Najniža prosečna mesečna temperatura je u januaru, -2,3, a najviša u julu, 20,7 stepeni Celzijusa. Zime su uglavnom hladne, proleća umerena, leta i jeseni tople. Zbog pogodne klime mariborski kraj ima viševekovnu tradiciju gajenja vinove loze. Maribor je 2012. godine bio proglašen za Evropsku prestonicu kulture, a iste godine se u njemu održalo i Svetsko omladinsko prvenstvo u šahu. Žitelji Maribora su izuzetno gostoljubivi, tradicionalni, ljubazni i srdačni. Maribor je takođe i univerzitetski grad, i u poslednje vreme sve više postaje kulturni i turistički centar.

Možda najstarija vinova loza na svetu, odlične mogućnosti za shopping, aktivni boravak na Pohorju, šetnja uz jednu od najlepših reka Evrope te bogata istorija samo su neki od razloga zašto bi barem jednom trebali za svoj vikend odmor odabrati upravo Maribor.

Smešten svega par sat vremena lagane vožnje od Beograda, Maribor zaista ima sve. Svaki turista ili izletnik, već će po dolasku u grad vidjeti zašto je upravo Maribor 2012. godine odabran za Europsku prijestolnicu kulture. Kada govorimo o povijesti i kulturi, neizostavni dio za obići svakako je najstariji dio grada: Lent, u kojemu ćete pronaći znamenite kule i ostatke velebnih gradskih zidina; Slomškov trg na kojem se nalazi predivna katedrala s pogledom na kulu; glavni gradski trg s Gradskom vijećnicom te Dvorski trg na kojem se nalazi Mariborski dvorac i Pokrajinski muzej.

Maribor je već više godina među našim ljudima poznat kao idealno shopping odredište. To i ne čudi, s obzirom kako je Slovenija uvek bila ‘bliže Evropi od nas’. Ako požalite dobar shopping, posetite strogi centar grada u kojem ćete pronaći sve veće modne brandove, ili se zaputite do shopping centra Europak u kojem ćete sigurno pronaći nešto za sebe. Pravi doživljaj je svakako nakon shoppinga sesti na prednju terasu Europarka i popiti kafu sa pogledom na Dravu i predivni grad.

Od aktivnosti, ovde vas očekuje zaista sve. Ako ste avanturističkog tipa, spuštanje tradicionalnim splavom po Dravi može biti dobar odabir za vas, a dolazite li u grad sa najmlađima, svakako odaberite vožnju gradom u kočiji: to će biti nezaboravno iskustvo za sve mališane. Poželite li ‘izgubiti koje kilo’ i biti aktivni, iznajmite bicikl i zaputite se u istraživanje grada na dva točka. Maribor je smešten u svojevrsnoj kotlini te je sam po sebi dosta ravan, što je idealno za rekreativne bicikliste, no poželite li istinski testirati svoje telo, zaputite se biciklom izvan grada, gde je teren više brdovit te kao takav čini izazov za vaše telo, ali i um.

Volite li boraviti u prirodi zaputite se do gradskog parka ili Botaničkog vrta, a odlučite li se popeti na jedno od okolnih brdašaca tu je najbolji odabir popularna ‘Piramida’ sa koje se pruža nezaboravan pogled na celo područje Maribora i Pohorja.

Nemojte misliti kako je to sve što Maribor nudi. Jeste li znali kako se upravo ovde nalazi možda i najstarija vinova loza na svetu, koja je upisana i u Guinnessovu knjigu rekorda? Uz svetski poznatu lozu, tu je i kuća Stare Loze ili na slovenskom, Hiša Stare trte, koja je svojevrsni hram tradicije i kulture vina sa raznim izložbama, ali i mogućnošću degustacije nekih od najboljih vina ovoga kraja. Maribor je grad koji zaista nudi mnoštvo aktivnosti i doživljaja na relativno malom području. Ako i kojim slučajem nećete pronaći načina kako potrošiti svoje vreme, uvek možete ‘skoknuti’ do Graca, koji je od Maribora udaljen svega pola sata vožnje automobilom ili do obližnjeg Ptuja..

MARIBOR DEUS TRAVEL.jpg

Image 1 of 16

Informacije i rezervacije u Novom Sadu

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21  210 10 77

fax: +381 (0) 21  210 10 78

+381 69 189 98 89 viber

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za krstarenja!

 

        Grupni li individualni polasci na                    krstarenja!