MARIBOR DEUS TRAVEL

MARIBOR

Maribor je glavni grad Štajerske i drugi po veličini grad u Sloveniji sa oko 115.000 stanovnika. Grad leži na 270 metara nadmorske visine, i predstavlja regionalno središte pokrajine Štajerske (naziva se takođe i Donja Štajerska), koja se većim delom prostire u susednoj Austriji. Maribor leži na reci Dravi, na mestu gde se sastaju planinski masiv Pohorje, Dravsko polje, planina Kozjak i Slovenske gorice. Prvi put se pominje 1164. godine kao Markburg, a već je 1254. godine proglašen za gradsko naselje. Naglo se razvija u drugoj polovini XIII veka, kada je Rudolf Prvi Habzburški pobedio Otakara Drugog Pšemisla, kralja Bohemije, 1278. godine. Grad je odolevao najezdi otomanskih Turaka i ostao je u okviru Habzburške monarhije sve do 1918. godine… 

Grad je snažan ekonomski razvoj doživeo 1846. godine kada je u njega među prvima u Evropi došla važna železnička veza na putu Beč – Trst. Posle Drugog svetskog rata Maribor se naglo razvija i postaje najveći industrijski centar Jugoslavije. Normalna prosečna godišnja tempetarura vazduha je devet stepeni Celzijusa. Najniža prosečna mesečna temperatura je u januaru, -2,3, a najviša u julu, 20,7 stepeni Celzijusa. Zime su uglavnom hladne, proleća umerena, leta i jeseni tople. Zbog pogodne klime mariborski kraj ima viševekovnu tradiciju gajenja vinove loze. Maribor je 2012. godine bio proglašen za Evropsku prestonicu kulture, a iste godine se u njemu održalo i Svetsko omladinsko prvenstvo u šahu. Žitelji Maribora su izuzetno gostoljubivi, tradicionalni, ljubazni i srdačni. Maribor je takođe i univerzitetski grad, i u poslednje vreme sve više postaje kulturni i turistički centar.

Informacije i rezervacije u Novom Sadu

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

 

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21  210 10 77

fax: +381 (0) 21  210 10 78

office@deustravel.rs

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Nova godina 2022.

Kompletna ponuda za doček 2022.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj

Rezervišite letovanje za 2022. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.