DEUS TRAVEL LISABON

LISABON 

Lisabon je glavni grad Portugala. Nalazi se na obali Atlantika, na ušću reke Težo. Podeljen je na 53 opštine i prostire se na 84,4 km2, od čega 10km2 zauzima park Monsanto, koji se smatra najvećim u Evropi.Grad obiluje lepim građevinama svih stilova, uglavnom nastalih posle zemljotresa iz 1755. godine. Centar grada je pod zaštitom Uneska.Lisabonska katedrala potiče iz 1147. godine. Izdvaja se i Kula Belem, koju je u čast prekomorskih otkrića podigao između 1515. i 1521. godine kralj Manuel i Portugalski, kako bi branila lisabonsku luku. Brojni su i muzeji, od kojih se ističu oni posvećeni morima i okeanima. Grad ima i operu. Centar je jedna velika pešačka zona, a moderna, brza i jeftina podzemna železnica, kao i mreža tramvaja i autobusa, čine lako dostupnim bilo koji deo grada. Infrastruktura grada je unapređena, sa novinama kao što je impresivni Vasko de Gama most preko reke Tagus, koji povezuje gradski aerodrom sa mrežom nacionalnih puteva. Pored novog, postoji i mnoštvo starog koje šarmira turiste, dajući metropoli blago provincijsku atmosferu…

 

 Izvrsna, slikovita srednjevekovna oblast Alfama okružuje gradsku tvrđavu, a istorijski drveni tramvaji idu redovno, bučno, uzbrdo i nizbrdo prolazeći pored dekorativnih kafića sa podovima oslikanim mozaikom. Klima: u Lisabonu vlada mediteranska klima sa blagim zimama i prijatnim letima. Na klimu u Lisabonu dosta utiče Golfski zaliv. Prosečna godišnja temperatura je 17 stepeni. Najhladniji mesec je januar kada se temperatura kreće od 8 do 17 stepeni. Najtopliji mesec je avgust i tada se temperatura kreće od 26 do 29 stepeni tokom dana i oko 18 stepeni tokom noći. Prosečna temperatura mora tokom leta je 20 stepeni. Letnja sezona u Lisabonu traje od maja do oktobra. Novembar, mart i april su prelazni meseci i prosečna temperatura je oko 20 stepeni. Decembar, januar i februar su najhladniji meseci sa prosečnom temperaturom oko 15 stepeni. Lisabon ima najtoplije zime od svih evropskih metropola. Kiša uglavnom pada tokom zime, a leta su obično suva.Pešačenje i vožnja automobila: Lisabon je među vodećim gradovima u Evropskoj Uniji po broju saobraćajnih nesreća, zato vas savetujemo da budete posebno oprezni kada prelazite ulicu! Prelaženje ulice van pešačkog prelaza je strogo zabranjeno i kažnjava se velikim novčanim iznosom! Vožnja bez GPS sistema može biti otežana jer na ulicama nema dovoljno saobraćajnih znakova. Vozači u Lisabonu nisu agresivni kao u ostalim evropskim metropolama.

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

 

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21  210 10 77

fax: +381 (0) 21  210 10 78

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!