LIMENAS TASOS

Limenas (grad Tasos) je glavni i najveći grad Tasosa, centar turizma na ostrvu i uz Prinos glavna luka ostrva. Ima nešto manje od 4.000 stanovnika, a nazvan je Limenas kako bi se naziv razlikovao od imena ostrva. Medutim, sa porastom broja turista odomaćuje se pojam grad Tasos, kako među samim turistima, tako i među lokalnim stanovništvom i na gotovo svim putokazima na ostrvu. Nalazi se na severu ostrva i odlično je polazište za obilazak ostrva. Limenas je simpatično mesto sa velikim brojem hotela, tradicionalnih taverni, restorana, kafića, pekara, prodavnica, banaka, zlatara i suvenirnica. Osim stare i nove luke, ima veliko šetalište pored mora i nekoliko popločanih uličica kao stvorenih za šetnju. Centar svih dešavanja je glavni trg oko nove luke, gde je uvek velika saobraćajna gužva zbog činjenice da tu pristaju svi trajekti iz Keramotija i Kavale.

Pomenuta luka se nalazi na zapadnoj strani gradića, a odatle se na brz i jednostavan način može stići do kopna trajektima koji do Keramotija voze na svakih pola sata. Stara četvrt je najlepši deo Limenasa i pruža se oko stare luke, udaljene od nove oko 1 kilometar. Ovaj deo grada podseća na tipično grčka primorska mesta, sa mnoštvom ribarskih čamaca i brodića, popločanim ulicama sa prodavnicama suvenira i tradicionalnih proizvoda sa Tasosa. Za razliku od drugih naselja na ostrvu, Limenas je prošaran brojnim iskopinama i arheološkim nalazištima, a u blizini stare luke nalazi se i veliki arheološki muzej sa postavkom eksponata pronađenih širom ostrva, koji datiraju još iz VII veka pre nove ere. Gradska plaža Limenasa nalazi se iza stare luke. To je oko 300 metara duga peščana plaža na koju se pesak redovno nasipa iz kamiona, sa blagim padom i plitkim morem, idealnim za decu. Voda je veoma čista, a nova luka je odatle udaljena oko 1,5 km i nema bojazni od zagađenja. U blizini luke smeštena je plaža Vurnelis, a desno od nje i plaža Agios Vasilios, koja takođe pripada Limenasu. U samom gradiću postoji više manjih parkova sa klupicama i igračkama za decu, kao i mali zabavni park, a okružen je brežuljcima i planinama pokrivenim borovom šumom i maslinjacima.

Limenas je nešto veće naselje, prilično prostrano, a obično ga posećuju oni turisti koji žele sadržajniji i bolji noćni provod. Najbolja je kombinacija ako ovde dođete sopstvenim kolima ili ih iznajmite preko rent-a-car agencije, pa tokom dana možete obilaziti ostrvo i brojne plaže u neposrednoj i daljoj okolini. Ako želite odmor od buke i uživanje u prirodi, svakako ce vaš izbor biti neko od drugih naselja na Tasosu.

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za krstarenja!

 

        Grupni li individualni polasci na                    krstarenja!