Kuba | 10 top zanimljivosti o Kubi | Šta sve morate znati pred putovanje na Kubu

Putovanje na Kubu - sve što treba da znate

Pripremite napojnice, zaboravite na vodu iz česme i „tranquilo” s koktelima... Evo nekoliko stvari koje morate znati pred putovanje na Kubu

Tu vladaju neke magične boje. Muzika dopire sa svakog ugla, a ljudi… Ljudi su srećni. Plešu sve vreme i imaju osmeh na licu. To je, ukratko, Kuba kakva je predstavljena u bezbroj putopisa koje možete pročitati ako ste odlučili da posetite ovu zemlju.

Zaista je fascinantno, ali nije sve tako šareno i jednostavno. Poznato je da turisti ne smeju da piju vodu sa česme, već samo kupovnu, da se internet praktično može zaboraviti, da je preporučljivo da se opremite slatkišima koji će mališane zaista obradovati (jer npr. čokolade tamo nema) i da ćete jesti najjeftinijeg jastoga ikada.

jf martin MljkIzvcHw unsplash Turistička agencija Deus Travel

Naravno, tu su i nezaobilazni oldtajmeri ​​koje morate provozati. Havana je živopisna, šarmantna i izuzetno bezbedna, posebno za turiste. Ali siromaštvo je postalo toliko rašireno da se prosto rastužite kada saznate da lekari i inženjeri više vole da prodaju suvenire na oronulim ulicama nego da rade ono za šta su obučeni, jer za to dobijaju jedva 30 dolara mesečno. Od turista zarade malo više. U nastavku donosimo druge zanimljive činjenice o Kubi koje su nas iznenadile kada smo posetili ovu zemlju.

Putivanje na Kubu - automobili
jake nackos WYYwIb08h1U unsplash Turistička agencija Deus Travel
Kuba - Plaza Vieja

TRANQUILO, TRANQUILO! – To je nepisani zakon

Tamo su nas nekoliko puta upozoravali da ne požurujemo lokalce, ni slučajno (može Vam se obiti o glavu). Samo mirno, to jest, polako… I sve će biti u redu. Takvo stanje duha je zapravo poželjno kada ste na odmoru. Ali u nekim situacijama Vam nije svejedno.

Kao u primeru odlaska u restoran: četiri osobe sednu zajedno i naručuju hranu, ali hrana ne stiže svima u isto (ili bar približno isto) vreme. Prvo jedna osoba dobije svoje, pa desetak minuta kasnije stižu dva jela, a posle još dvadeset minuta poslednje. Prva osoba je već omastila brk dok četvrtoj već stigne porcija na sto. I tako je na većini mesta.

Putovanje na Kubu - vozači

Vozači komuniciraju rukama

Jedva imaju para za gas, a i to s vremena na vreme ponestane. Automobili su veoma stari, a putevi nisu u najboljem stanju. Ali, razumljivo, siromaštvo je veliko. Zanimljivo je, pak, da vozači uopšte ne koriste žmigavac, već u saobraćaju komuniciraju rukama. Oni jednostavno mahnu rukom ako idu u drugom smeru. I sve funkcioniše. Tranquilo.

Previous slide
Next slide

Avantura zvana WC

Možda je isprva neobično kada vršite nuždu u toaletu kafića, restorana ili noćnog kluba, a ne možete da pustite vodu koja će sve to odvesti u kanalizaciju, nego posle Vas u toalet uđe čovek s kantom vode, nasmeši Vam se i prospe je u WC šolju . Neobično je, da, ali čovek se navikne. Tranquilo, zar ne?

Različite cene

Ako tražite, recimo, flašu vode, ne brzajte da kupite prvu na koju naiđete. Prošetajte, raspitajte se, jer odmah iza ćoška istu možete platiti znatno jeftinije.

Putovanje na Kubu - kokteli
woman with cuban cigar 2021 08 26 18 24 32 utc Turistička agencija Deus Travel
Putovanje na Kubu - nezaboravan doživljaj

Kokteli svaki dan

Kombinacija belog ruma i „koka-kole“ je njihov klasik. Pored Cuba libre, tu je Mojito, Piña colada, čuveni Daiquiri koji je voleo Hemingvej… Kuba je definitivno raj za sve one koji vole koktele. Ali budite pažljivi sa količinama (ili nemojte, kako želite).

Jedino čega Kubanci imaju u izobilju je rum. I zaista ga ne štede. Dakle, svaki Vaš koktel će biti mešavina približno 70 procenata alkohola i 30 procenata bezalkoholnih aditiva. Uverite se da u čaši nema previše kockica leda, jer ovo je voda koju ne bi trebalo da pijete. Dakle, tranquilo i s koktelima.

Kuba - kokteli svaki dan

Prazne police

Ispred radnji je gomila ljudi, a police su poluprazne. Meštani se bude u zoru da bi došli do prvih linija kako bi uhvatili najosnovniju hranu, hleb, puter, pirinač… Pre nego što se sve rasproda. Zalihe su vrlo male. A scena u apotekama je još tužnija. Tamo nema redova, jer nema ni lekova.

Zaboravite na so

Što se tiče hrane, u ponudi su uglavnom piletina i svinjetina uz pirinač i pasulj, kao i različite verzije ribe i morskih plodova. Kubanci nemaju svoje tradicionalno jelo. Najbliže tome je ropa vieja, odnosno iseckana govedina koja se kuva satima i zapravo je verzija originalnog španskog jela.

Hrana je zanimljiva i lepa, ali većina je komentarisala da im nedostaje soli. Ne možete ni da „popravite” jelo, jer na stolovima u restoranima nema soli i bibera. A ako želite klasik, poput hamburgera, dobijate kubansku verziju, što znači komad mesa između dve kriške hleba, bez ikakvog sosa, uz čips od banane kao prilog.

Putovanje na Kubu - upoznajte meštane
Kuba - putovanje

Upoznajte lokalce

Razgovor sa ljudima je najbolji način da upoznate Kubu kakva je danas. Tužna i zaostala u vremenu. Većina će Vam reći da želi da pobegne iz zemlje, ali ne može zbog režima koji im je zapečatio sudbinu. Zato se trude da prežive sa ono malog što imaju i navlače osmeh turistima jer su oni poslednja kap spasa u krajnjem siromaštvu koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zato tranquilo, i pripremite napojnice.

Previous slide
Next slide

PUTUJTE UZ DEUS TRAVEL

Poseta Kubi zasigurno će biti jedno sasvim novo, drugačije i zanimljivo iskustvo za Vas! Ako ste zainteresovani za putovanje na Kubu, slobodno kontaktirajte našu agenciju već danas.

Tekst prilagođen sa putnikofer.hr

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!