Kranjska Gora | Atrakcije i znamenitosti | Top 10 atrakcija!

Kranjska Gora atrakcije i znamenitosti

Kranjska Gora je predivno mesto na tromeđi Slovenije, Austrije i Italije. Smeštena je u dolini između Karavanki i Julijskih Alpa i predstavlja sjajnu destinaciju za planinare, skijaše, bicikliste, ali i za one koji uživaju u mirnom odmoru i velnesu.

Oko centra starog sela, tokom godina je izrastao novi turistički deo naselja sa hotelima, apartmanima i rekreativnim sadržajima (golf, tenis i dr.) Tokom cele godine, Kranjska Gora nudi brojne mogućnosti za odmor u prirodi, dok zimi posebno privlači ljubitelje skijanja.

Nekada omiljeno skijalište u bivšoj Jugoslaviji, i danas važi za najveće, najbolje opremljeno i najpopularnije skijalište u Sloveniji.

Šta obići u Kranjskoj Gori

U Kranjskoj Gori i okolini čekaju vas živopisne avanture. Postoji bezbroj ideja koje možete isprobati, od aktivnog odmora do mirnog otkrivanja prirode i kulturnog nasleđa. Tu je i bogata velnes ponuda, tako da se možete relaksirati sa partnerom, porodicom ili prijateljima.

Ako želite da istražite Kranjsku Goru i obiđete sve njene atrakcije, jedno je sigurno – imaćete mnogo posla! U ovom bajkovitom naselju nema mesta za dosadu.

Prirodne atrakcije

Kranjska Gora vam ponudi pregršt prirodne lepote. Prepuna je fascinantnih prirodnih znamenitosti: jezera, vodopada, dolina i planina. Pritom su skoro sve znamenitosti lako dostupne i većinom besplatne. Uđite u kraljevstvo najviših slovenačkih vrhova i posetite najlepše kutke gornje doline reke Save.

Vodopad Peričnik

Kada kažemo vodopad Peričnik, zapravo mislimo na dva vodopada. Gornji Peričnik visok 16 m i Donji Peričnik, koji sa svoja 52 metra važi za jedan je od najviših vodopada u Sloveniji.

Posebnost oba ova vodopada je u tome što možete hodati iza njih i iz sasvim nove perspektive posmatrati snagu padajuće vode. Očekuje vas neverovatan prizor, kao da su ispred vas čarobne, vodene zavese. Da biste prošli iza ili ispod vodopada, morate biti veoma oprezni jer je staza mokra i klizava.

Do Peričnika vodi obeležena staza iz sela Mojstrana, u pravcu doline Vrata. Kada stignete do parkinga i table sa informacijama, za desetak minuta strmijim usponom stižete do donjeg vodopada. Da biste videli i Gornji Peričnik, imate još oko 15 minuta hoda. Put do gornjeg vodopada je manje uređen u odnosu na prvu stazu, ali nije težak za praćenje. Na vrhu vas čeka prekrasan pogled na dolinu reke.

Vodopad Perčnik

Vodopad Martuljek

Vodopad Martuljek je pravi biser alpskih krajeva u Sloveniji. Nalazi se u podnožju planine Špik. Zapravo se sastoji iz dva vodopada, a to su Gornji i Donji Martuljek. Zbog lakog pristupa kroz živopisnu Martulječku klisuru, ovi vodopadi su izuzetno popularno izletište, pogodno i za porodični izlet.

Potok Martuljek formira Gornji Martuljek, koji se u tri nivoa spušta preko veličanstvenog zida visokog 110 m. Zatim malo niže ponovo pada preko 50 m visokog zida, gde stvara Donji Martuljek.

Polazna tačka za obilazak vodopada je naselje Gozd Martuljek. Do donjeg vodpada je potrebno oko 40 minuta hoda, dok do gornjeg stižete za još oko sat vremena.

Poseta donjem vodopadu odgovara svima. Ni staza do Gornjeg Martuljeka nije zahtevna, a prizor je spektakularan. Međutim, podnožju vodopada se mora prići uz čelične sajle i opremu, tako da je pogodan samo za iskusnije planinare!

Preporučujemo posetu oba vodopada u kasno proleće, kada je voda najobilnija, usled topljenja snega.

Obavezno svratite i na alpsku farmu Pri Ingotu, na pašnjaku između dva vodopada. Tamo vas čeka sjajna domaća hrana na otvorenom, koja se sprema pred vašim očima.

Vodopad Martuljek

Nacionalni park Triglav

Otkrijte kraljevinu Zlatoroga – Triglav, jedini nacionalni park u Sloveniji. Za Triglav je usko povezana legenda o Zlatorogu, kozorogu za čije se rogove veruje da su ključ ogromnog blaga skrivenog u vrtu na vrhu planine.

Najviši planinski masiv u Sloveniji su Julijski Alpi. Prikladno njihovom veličanstvu, dobili su ime po Gaju Juliju Cezaru. Njihov najviši vrh, Triglav, ujedno je i najviša planina Slovenije. Većinu Julijskih Alpa pokriva Nacionalni park Triglav.

Julijski Alpi su od 2003. godine proglašeni rezervatom biosfere u okviru Uneskovog programa „Čovek i biosfera“, što podrazumeva posebnu zaštitu njihovih prirodnih resursa i biodiverziteta. Na Triglavu kao nacionalnom parku, zabranjeno je bacanje smeća, branje cveća i paljenje vatre, a kampovanje ili parkiranje dozvoljeno je samo na posebno određenim mestima.

Planinski vrh Triglav je nacionalni simbol Slovenije i njihova „sveta gora“. Nalazi se na slovenačkom grbu i zastavi. Na 2864 m visok vrh Triglav možete se popeti iz dolina Vrata, Kot i Krma, iz Trente, sa Pokljuke i iz Bohinja. Najkraći put do Triglava je iz doline Vrata, a najlakši i ujedno najduži put dolinom Krme dug 7 km.

Na vrhu vas čeka kulturno-istorijski spomenik Aljažev toranj, postavljen davne 1895. godine. Toranj deluje kao Feradejev kavez i predstavlja sklonište za planinare tokom oluje.

Ajdovska deklica

Jedno od najlepših umetničkih dela koje je priroda stvorila, nalazi se na putu do planinskog prevoja Vršič. Kameno lice paganske devojke (Ajdovske deklice) najbolje se vidi sa vidikovca Poštarski dom na Vršiču. Prema legendi, Ajdovska deklica prorekla je sinu lovca da će ustreliti Zlatoroga. Druge paganke su se uznemirile zbog ovog nedopustivog proročanstva i pretvorile proročicu u kamen.

Ajdovska deklica

Jezero Zelenci

Jezero Zelenci ćete pronaći odmah iza sela Podkoren na južnoj strani magistrale. Od parkinga do jezera potrebno je samo 5 minuta.

Nalazi se na severnom delu Nacionalnog parka Triglav. U ovom rezervatu prirode, odomaćile su se mnoge zanimljive biljne vrste, među kojima su i biljke mesožderke, a među životinjama su bogato zastupljeni vodozemci i ptice gnezdarice.

Tu izviru izuzetno čisti i hladni izvori kroz sloj jezerskog kreča, koji vodi daje karakterističnu plavozelenu boju. Po ovoj prelepoj boji, jezero je dobilo svoj naziv – Zelenci. Prirodni rezervat Zelenci važi za jedno od najčešće fotografisanih krajeva Slovenije.

Da biste izbegli gužve, preporučujemo posetu u ranijim jutarnjim satima.

Jezero Zelenci

Jezero Jasna

Jezero se nalazi na nešto manje od dva kilometra od centra Kranjske Gore. Sastoji se od dva veštački povezana jezera. U kristalno čistoj jezerskoj vodi, ogledaju se planine.

Okolina nudi dosta aktivnosti i zanimljivih načina da provedete slobodno vreme. Na uređenim molovima možete se sunčati sa pogledom na planinske vrhove, plivati u jezeru (16-18 °C leti), uživati u piću, iznajmiti kajak za uspravno veslanje ili penjati se na panoramski toranj visok 6 m (odakle leti skaču oni najhrabriji).

Tokom posete ne propustite bronzanu statuu Zlatoroga i veliki drveni okvir, gde se obavezno fotografišite sa Julijskim Alpima u pozadini.

Jezero Jasna Kranjska Gora

Kulturne znamenitosti

Kranjska Gora uvek iznenađuje svojim kulturnim blagom. Ovde i dalje žive bajke čiji se tragovi nalaze na svakom koraku.

Kekec - Kuća Josipa Vandota Kranjska Gora

Kuća pisca Josipa Vandota

Josip Vandot je rođen u Kranjskoj Gori 15. januara 1884. godine i iako je veći deo života proveo van rodnog grada, njegove priče se odvijaju ovde i u okolini, u planinskom raju Nacionalnog parka Triglav. Pisac je pripovetki i pesama za decu, a najpoznatija su njegova dela o dečaku Kekecu, po kome je snimljen i popularan, svetski nagrađivan slovenački film.

Ruska kapela

Ako se vozite do prevoja Vršič, zaustavite se kod spomenika palim ruskim vojnicima tokom Prvog svetskog rata, Ruske kapele. Kapela je građena od drveta, u tipičnom stilu Ruske pravoslavne crkve, i posvećena je Svetom Vladimiru. Put ka prevoju Vršič se u počast graditeljima naziva Ruska cesta. Ovde se svakog prvog vikenda u septembru održava velika biciklistička trka pod nazivom „Juriš na Vršič”.

Ruska kapela - Kranjska Gora

Aljažev toranj

Godine 1895. paroh, planinar i kompozitor Jakob Aljaž kupio je Kredaricu i vrh Triglava za 5 zlatnika. Na najvišoj tački slovenačke teritorije postavio je cilindrični toranj od debelog pocinkovanog lima, koji je po Aljaževom planu izradio šentvički vodoinstalater Anton Belec. Limeni delovi su potom pojedinačno nošeni na vrh Triglava i tamo sklapani.

Aljažev toranj sa kupastim završetkom i metalnom zastavom proglašen je spomenikom kulture od nacionalnog značaja 1900. godine. Odlikuje se izuzetnim pejzažnim motivom i ogromnim simboličkim značajem za slovenačku državnost i za sve Slovence.

Aljažev Toranj Triglav

Još aktivnosti u Kranjskoj Gori

Osim predivne prirode i bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, Kranjska Gora donosi još zabave za ljubitelje aktivnog odmora.

Turistička ruta Tromeja

Peč / Tromeja / Monte Forno / Dreiländereck / Ofen je vrh visok 1.508 m, koji se nalazi na trojnoj granici Slovenije, Italije i Austrije. Sa vrha se pruža spektakularan pogled na Julijske Alpe, Gailtalske Alpe, Gurktalske Alpe, Visoki i Niski Tauern i zapadni deo planina Karavanki.

Turistička ruta Tromeja može se započeti u centru Rateča kod etnografske znamenitosti, Kuće Kajžnik. Zatim sledite put ka gostionici Šurc i idite šumskom stazom ka vrhu Peč. Ovom stazom od 7 kilometara možete hodati sami ili u vođenoj grupi.

Planinarenje Kranjska Gora Tromeja

Nordijski centar Planica

Već je rečeno da Kranjska Gora važi za jednu od najpopularnijih destinacija na ovim prostorima kada je u pitanju skijanje. Zato nikako ne smemo zaboraviti čuveni ski centar Planica.

Nordijski centar Planica je moderan ski centar u dolini ispod Ponce, udaljen 2 km od Rateče. U okviru centra nalazi se 7 skakaonica, planinski muzej, aerotunel, kafić, dečiji adrenalinski park, žičara i vidikovac. Pored otvorenih staza za skijanje zimi, možete skijati čak i leti, na zatvorenoj stazi koja ima sneg tokom cele godine.

Ovde se nalazi i najviša ski skakaonica na svetu, koja se koristi za tzv. ski letove.  Planica je poznata po takmičenjima za Svetski kup u alpskom skijanju i skijaškim letovima.

Ski centar Planica

PUTUJTE UZ DEUS TRAVEL

Atrakcije u Kranjskoj Gori su mnogobrojne i ovde je predstavljen samo delić lepote koju tamo možete doživeti. Uverićete se u to i uživo – samo ostaje da rezervišete smeštaj i spremni ste za avanturu! Kompletnu ponudu možete pogledati ispod.

Sadržaj prilagođen sa kranjska-gora.si

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za krstarenja!

 

        Grupni li individualni polasci na                    krstarenja!