DEUS TRAVEL JERISOS

JERISOS

Na istočnoj obali Halkidikija na jednoj od mnogobrojnih peščanih plaža koju zapljuskuje tirkizno plavo more još u 7 veku pre Hrista nikao je antički grad po imenu Akantos kao glavna luka sa flotilom antičke Grčke.Nekad Akantos, a kasnije Jerisos je ribarsko mesto, sa svojih 3500 stanovnika, koje je doskora bilo poznato po najvećem ulovu riba i zanatskoj, tradicionalnoj izradi brodića od borovine….

Danas se Jerisos ubraja i kao važno turističko mesto na Halkidikiju. Pored nekoliko hotela, od nekadašnjih ribarskih kuća nastali su luksuzni apartmani za izdavanje za različite ukuse i džepove mnogih turista.Dugačku i široku peščanu plažu sa prirodnim hladom, od grada deli parkić s pešačkom zonom. Tu su i taverne i ostali turistički sadržaji. No, ovaj gradić ima i sve urbane sadržaje koje ga čine i centrom ovog dela „trećeg prsta“. Iz lučice Jerisosa kreću svakodnevno brodovi za istočnu obalu Svete Gore.

Područje Jerisosa je naseljeno još od praistorije. Sredinom VII v.pne.naseljavaju ga doseljenici iz Androsa. U antičko doba Jerisos se zvao Akantus. Za vreme persijskih ratova, Akanćani su dobrovoljno učestvovali u izgradnji kanala za Kserksa, dobro su dočekali Persijance i za to bili nagrađeni mnogobrojnim poklonima.
Posle persijskih ratova Akantus je postao član Atinske Lige. Godine 424.pne. Akantus se pridružio Spartancima. Rimljani su zauzeli i spalili grad 168.g.pne. Ubrzo su se tu nastanili rimski legionalri.

Jerisos je idealno mesto za porodice sa decom ili za mlađe i romantičnije duše koje ne vole vašare i gužve, a opet žele umeren i spontan provod na moru. Posetioci se osećaju dobrodošlo zahvaljujući izuzetnoj ljubaznosti stanovništva i domaćina. Jerisos je pun zelenila i parkova, te oni željni prirode mogu potpuno da se odmore od gradske vreve.
Plaža u Jerisosu spada u najlepše na Halkidikiju, a možda i u Grčkoj. More je vrlo toplo čak i na početku sezone. Šetalište pored plaže je vrlo lepo uređeno, a pored staze je lep drvored palmi. Duž plaže se ređa 6-7 kafića sa svojim ležaljkama, a ostali deo glavne plaže je slobodan. Glavna plaža je duga preko 1 km. Plićak od 1 m dubine se pristire 10 m od obale, a na 100 m od obale dubina mora je 7-8 m. Pored uživanja u kristalnoj vodi i mekom pesku, najbolja stvar koja se može uraditi na plaži je ronjenje – pravi užitak u šarolikom podvodnom svetu kroz koji vas prate jata malih ribica. Od zabavnih aktivnosti na vodi tu je banana.Plaže u okolini Jerisosa su u istoj meri lepe, ali duže, prostiru se čak i na 7-8 km. One su manje posećene, te ljubitelji samoće mogu uživati, a da oko sebe na 200 m nemaju druge kupače. Među prelepim plažama oko Jerisosa najviše pomena zaslužuju Koiri, Ksiropotami, Kakoudia, Kozi.

Kakoudia se nalazi na 1.5 km od Jerisosa. Mirna je, a odlikuje se velikim stenama na 10-ak metara od obale. One izgledaju kao pravo čudo prirode, te kao da ih je neko spustio na to mesto. Na plaži nema hlada, te bi trebalo poneti svoj suncobran.

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel: +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

[email protected]

www.deustravel.rs

 

 

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!