Jedinstvena vožnja | Bernina Express | Alpska avantura

Jedinstvena vožnja | Bernina Express | Alpska avantura
Jedinstvena vožnja | Bernina Express | Alpska avantura
→Ako volite Alpe, vozove i avanturu, ovo će vam biti najboljih 4 sata i 13 minuta u životu. Jedinstvena vožnja Bernina Expressom ostaviće vas bez daha!

 

Prelazak Alpa Bernina Expressom doživljaj je koji će vam venama proterati i nešto adrenalina. Voz na svom kratkom ali dinamičnom putovanju od Chura do Tirana prolazi kroz 55 tunela i prelazi preko 196 mostova i vijadukata.

→Putovanje vozom Bernina Express sigurno je jedno od najlepših putovanja vozom na svetu. Na svojoj slikovitoj ruti Bernina Express prolazi podno impresivnih alpskih vrhova, penje se na prevoje s kojih se pružaju neverovatni pogledi, pozdravlja šarmantna sela, romantična jezera i vijuga kroz netaknutu prirodu švajcarskih Alpa, a vizure koje se izmenjuju pred panoramskim prozorima voza jednako su impresivne u svako doba godine.

Ruta Bernina Expressa započinje u švajcarskom gradu Churu, a završava u italijanskom Tiranu. Duga je 122 kilometra, a putovanje u jednom smeru traje četriri sata i trinaest minuta.

Voz Bernina Express se zapravo kreće duž dve različite železnice, Albula Line i Bernina Railway Line. Obe rute izgrađene su početkom 1900-ih i njima upravlja Retijska železnica, a zajedno su 2008. godine uvrštene na UNESCO-ov popis svetske baštine. Linija Albula vodi od Chura do Pontesine i duga je približno 62 kilometra, dok je železnica Bernina duga oko 60 kilometara i ide od Pontesine do Tirana.

Rutom se kreću i obični regionalni vozovi, ali ako putujete Bernina Expressom (za koji vredi i Eurail Pass, a karta košta 30-ak eura) nećete morati da presedate, panoramski prozori pružaće vam još šire poglede, a ugođaj će zaokružiti ukusi Lindtovih čokolada i planinskoga čaja od alpskih biljaka.

Prelazak Alpa Bernina Expressom doživljaj je koji će vam venama proterati i nešto adrenalina. Voz na svom kratkom ali dinamičnom putovanju od Chura do Tirana prolazi kroz 55 tunela i prelazi preko 196 mostova i vijadukata. Remek-delo je svetskog železničkog inženjerstva, a čak i ako se ne niste ljubitelj železničke strukture, ostaćete impresionirani impresivnim zavojem Montebello koji skrećući za 180 stepeni otkriva neverovatan pogled na Bernina i glečer Morteratsch.

Zaljubljenici u mostove zapamtiće vijadukt Landwasser, visok 65 metara i izgrađen od kamena, koji u oštrom zavoju preko netaknute doline Landwasser ulazi pravo u tunel, kao i vijadukt Solis koji je izgrađen 1902., a nalazi se na 89 metara visine i ima raspon od 42 metra, ali kružni vijadukt Brusio možda je ipak, zbog svog oblika, najupečatljiviji od svih.

Od Chura, najstarijeg švajcarskog grada, voz prolazi kroz kanjon Schin i preko vijadukta Solis stiže u divlju i romantičnu dolinu Albula. U blizini Filisura, prelazi preko vijadukta i vijuga do Engadina pa dalje do 2253 metra visokog prevoja Ospizio Bernina. Nakon toga voz ponosnu ulazi u sunčanu dolinu Val Poschiavo i nastavlja prema italijanskoj regiji Valtellina.

Bernina Express prolazi kroz različite pejzaže i mnoga šarmantna sela i gradiće, kao što su St. Moritz, Pontresina i Poschiavo, gde se putnici mogu iskrcati i bolje istražiti ta mesta.

Na usponu prema prevoju Bernina, po kojoj je trasa i dobila ime, i njena 2253 metra nadmorske visine, putnici u vozu neće moći sakriti oduševljenje pogledom na planine i doline, a pogotovo pogledom na jedan od najvećih alpskih glečera Morteratsch. Prevoj Bernina najviša je stanica u čitavoj mreži Retijskih železnica.

Na svom putu Bernina Express prolazi kraj nekoliko jezera u kojima se čarobno ogledaju alpski vrhovi i nebo, kao i kraj jedinog restorana na ovoj ruti na Alp Grümu do kojega se može stići isključivo vozom. S terase restorana pruža se predivan pogled na surov masiv Bernina, glečer Palü i sunčanu dolinu Val Poschiavo koja izgleda kao iz nekog drugog sveta.

Karte za Bernina Express mogu se kupiti i kao deo ture po Švajcarskoj – od onih koje traju tek jedan vikend do onih dvonedeljnih, pa ako razmišljate o izletu u zemlju sira i satova, svakako deo obilaska isplanirate Bernina Expressom.

 

Ako ste zainteresovani za ovu turu, pogledajte naš program putovanja!

ALPSKA AVANTURA | Vožnja čuvenim vozom Bernina Express

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

+381 69 189 98 89 viber/mobilni 

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!