Izleti u Tunisu – grad Tunis, Kartagina i Sidi Bu Said

Izleti u Tunisu

Samo se setite predavanja u školi o neverovatno moćnoj Kartagini. Uz koju prestonicu se ona nalazi? Sećate li se da su je zvali Dragulj Sredozemlja? Do ruševina ovog veoma impresivnog drevnog grada, možete autobusom iz Hamameta stići za nešto manje od dva sata. Pored Kartagine, u okolini preporučujemo i obilazak grada Tunisa i šarmantnog Sidi Bu Saida.

Izleti u Tunisu - Kartagina

Izleti u Tunisu - Kartagina

Danas je Kartagina predgrađe Tunisa. Grad su osnovali feničanski trgovci 814. pre nove ere. Zbog svoje odlične lokacije, ovaj grad neverovatne moći i bogatstva bio je deo glavnih trgovačkih puteva na Mediteranu. Na pijaci u Kartagini su se mogle nabaviti razne veoma retke i neprocenjive stvari, kao i robovi. Kartagina je takođe imala dobro obučenu vojsku i mornaricu. Rimljani su je osvojili, opljačkali i razorili, posle dugotrajne opsade 146. pre nove ere.

U Kartagini danas možete videti dobro očuvane Antonijeve terme, brojne ruševine i kamene topovske kugle, muzej Kartagine kao i staru ulicu sačuvanu u istom obliku kao u rimsko doba.

Na brdu iznad Kartagine je dugačak beli zid sa brojnim crvenim zastavama – to su zidine predsednikove palate. Ako vas lokalni službenik vidi kako fotografišete taj zid, uz mnogo dernjave će vas nateratida izbrišete sliku!U blizini muzeja Kartagine nalazi se katedrala poznata kao Akropolj. Ispred nje je vidikovac sa prelepim pogledom na Tunis. Ovde možete da se slikate u rimskoj uniformi sa sokolom u ruci, dok sedite na velikom prestolu.

Ali pazite – U Tunisu za sve što uzmete u ruku morate i da platite! Pa ako uspeju da vam tutnu sokola u ruku, moraćete i to da platite. Ovo važi i za tržišta. Ako vas nagovore da isprobate tradicionalnu dželabu ili da vam omotaju turban oko glave, očekivaće da to platite.

Izleti u Tunisu - Sidi Bu Said

Izleti u Tunisu - Sidi Bu Said

Kada su u pitanju popularni izleti u Tunisu, nadomak Kartagine vas čeka još jedna interesantna destinacija. Ne propustite da posetite prelep i veoma romantičan mali grad, Sidi Bu Said. Poznat je po svojim šarmantnim belo-plavim kućama, a nalazi se na visokoj klisuri sa divnim pogledom na more.

Naziv Sidi Bu Said u prevodu znači gospodin otac srećko.

U čuvenom kafiću na samoj klisuri, obavezno popijte čaj od nane sa bademima i pravu tursku kafu u malim šoljicama. 

Sidi Bu Said je prilično skup što se tiče suvenira. Ali naravno, kao i u ostatku Tunisa, ovde naveliko vlada cenkanje. Samo što su početne cene dosta više nego na primer u Hamametu!

Izleti u Tunisu - grad Tunis

Izleti u Tunisu - grad Tunsi

Grad Tunis je glavni i najveći grad države Tunis. Jasno je vidljiva razlika između novijeg dela grada, sa širokim ulicama i cvećem, i starog dela grada oko medine. Oko medine ulice su mnogo uže, po njima ima dosta đubreta i zagušljivo je. Velika je gužva, svuda kola i ljudi… Roditeljima sa malom decom ne bismo preporučili ovaj izlet, ili, ako već idu, ne bi trebalo da idu u medinu.

Medina u Tunisu nalazi se na brdu, a do nje vode brojne uske uličice koje čine pravi lavirint. Ovde su čak i prodavnice zbijene da zauzmu što više prostora na trotoarima. Sve vrvi od prodavaca, suvenira i kupaca. Na vrhu brda nalazi se velika džamija.

Uličice su zaista žive, gužva je i nema zaustavljanja, te zato može biti pravi izazov da ovde napravite dobru fotku. Uvek možete skrenuti u neku od drugih uličica, ali kao što rekosmo – pravi su lavirint, pa samo pazite da se ne izgubite!

 

Spremni za Tunis?

PUTUJTE UZ DEUS TRAVEL

Tunis je sam po sebi upečatljiva destinacija za letovanje, a tek sa ovim izletima postaje još interesantniji! Ako vas zanimaju aktuelne ponude smeštaja u Tunisu, ispod pogledajte dostupne aranžmane.

Tekst prilagođen sa svjetskiputnik.hr

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!