EKO SELO BORAČKO JEZERO BIH

EKO SELO BORACKO JEZERO DEUS TRAVEL (

EKO SELO BORAČKO JEZERO BIH

Boračko jezero nalazi se na severoistočnoj strani planine Prenj, na nadmorskoj visini od 405 m. Oblika je elipse, dugačko 786, široko 502 i dubine do 14 metara. Spada u jedno od najlepših prirodnih jezera u BiH. U njega utiče Borački potok, a otiče rečica Šištica koja pravi vodopad visok preko 30 metara. Okolinu krase gusti kompleksi četinarske i listopadne šume. U Boračkom jezeru ima šarana, potočne i jezerske pastrmke, kalifornijske, rečnih rakova, po kojima je Boračko jezero i poznato. Boračko jezero je prijatno za kupanje, odmor i rekreaciju, pripreme sportskih ekipa, a bogato je raznovrsnom ribom, što predstavlja pravi raj za ribolovce. Omiljeno izletište i odmaralište domaćih i stranih turista, od Konjica udaljeno 20 km asfaltnim putem…

Predlog programa sa tri noćenja u Eko selu Boračko jezero.pdf

Predlog programa sa dva noćenja u Eko  selu Boračko jezero.pdf

Eko selo „Boračko jezero“ d.o.o. osnovano je 2005. godine kao drustvo za sportsko-rekreativni turizam, rafting rekom Neretvom. Eko selo Boračko jezero raspolaže sa 36.000 m2 uredjenog prostora uz Boračko jezero, gde je otvoren moderan auto-kamp. Eko selo Boračko jezero neposredan izlaz na jezero, gde njihovi gosti imaju priliku odmora, zabave i rekreacije na pontonskoj plaži. Čitav posed Eko sela Boračko jezero se moze obići pontonskim stazama, koje vode kroz prelepu i očuvanu prirodu. Na lokaciji „Eko sela“ postoji restoran i kafeterija gde se služi domaće, bosansko-hercegovačke specijalitete uz ponudu vrhunskih vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića. Zajedno sa njima DEUS TRAVEL DOO Vam nudi  Rafting na Neretvi. Eko selo Boračko jezero raspolaže sa 10 rafting čamaca sa kompletnom opremom i vrhunski obučenim skiperima.
Već duži niz godina uspešno organizuju programe Team-buildinga za zaposlene brojnih kompanija, članove sindikata, udruzenja, vladinih i nevladinih organizacija, i ostalih, iz Bosne i Hercegovine i šireg regiona. Organizuju i jednodnevne izlete na Boračo jezero, izlete na Prenj, Rujiste i Lukomir.Takođe kada boravite u Eko selu Boračko jezero možte obiđi i grad Mostar, kao i Titov bunker koji se nalazi u blizini….

Pogledajte fotografije Eko sela, kao i samog Boračkog jezera

Atrakcija u blzini Boračkog jezera je tzv.  „TITOV  BUNKER“ 

Bosanskohercegovačka planina Zlatar u blizini grada Konjica decenijama je čuvala najveću vojnu tajnu bivše nam zajedničke socijalističke domovine. U ovom šumskom ambijentu je prije 40 godina izgrađeno atomsko sklonište, objekat nazvan D-0 ARK, koji je bio glavno komandno mesto bivše JNA. Za projekat su, osim radnika koji su birani prema najstrožijim kriterijumima (a koji su, uzgred, morali da potpišu Ugovor u ćutanju), znala samo četiri komandanta po službenoj dužnosti. Objekat je u narodu poznat kao „Titov bunker“.

Izgled zavara – Pogled na spoljnu stranu bunkera vas nesumnjivo zavara: vidite tri obične kuće okružene prirodom. No, te kuće su više od 50 godina skrivale kolosalni vojni objekat, koji je bio treći po značaju u bivšoj SFRJ.  Prvi je, svakako, podzemni aerodrom Željava kod Bihaća, a drugi ratna luka Lora kod Splita. Izgradnja objekta trajala je 26 godina, od 1953. do 1979. godine, a koštala je 4,6 milijardi dolara.

Struktura „Titovog bunkera“ – Titov bunker“ se sastoji iz tri dela. Prvi je vidljiv i zove se maskirni dio, a sastoji se iz tri objekta: nadzorne rezidencije, objekta za uže obezbjeđenje bivšeg predsednika SFRJ, te objekta koji je predviđen za osoblje za tehničku podršku. Kad prođete kroz hodnik prve kuće, otvara se troje metalnih vrata debljine 1,20 metara, iza kojih se nalazi tunel dužine 202 metra koji vas vodi do srca atomskog skloništa – na dubini od 280 metara. Tuneli povezuju maskirni dio sa trećim dijelom objekta – atomskim skloništem, koje može izdržati nuklearni udar jačine 20 kilotona. Zidovi Titovog tunela su izrađeni ručno, materijal je – drvo. Celi objekat Titov bunker je osvetljen sa 6.000 neonskih sijalica. Treći deo objekta ima oblik potkovice: to je zaštićeni dio, jer se u njemu nalaze sistemi za zaštitu, protivpožarni sistem, sistem za zaštitu od nuklearnog udara, klima itd. Podeljen je na 12 blokova. Najznačajniji su blokovi 6 (komunikacije), 8 (Titov blok), 9 (pluća objekta – klima), 10 (cisterne za naftu) i 11 (voda)…

Idealni uslovi za polugodišnji boravak – U slučaju opasnosti od nuklearnog udara bunker je mogao da primi 350 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha bivše SFRJ. Oni su u bunkeru mogli da provedu šest meseci bez ikakvog kontakta sa vanjskim svetom, jer se u njemu nalazi sve što je potrebno za normalan život u tom vremenskom intervalu. Bunker zauzima prostor od 6.854 kvadratnih metara, ima više od 100 spavaćih soba sa udobnim ležajevima, dve velike konferencijske sale, pet operativnih centara s direktnim telefonskim vezama sa predsedništvima saveznih republika, kablovskom televizijom, dve kuhinje, pet velikih toaleta, kripto-centar, bolnicu sa operacionom salom… Objekat sadrži i veći broj prostorija sa ukupno 21 sistemom za održavanje. U njemu se nalaze dva rezervoara sa 50 tona nafte, bazen sa 170 kubnih metara vode, voda za piće i ona tehnička, iz prirodnog bunara koji se nalazi u planini. Svaki sistem ima alternativu, u slučaju da prvi zakaže. Titova rezidencija u bunkeru je elitno opremljena. Sastoji se od pet prostorija: soba za sekretaricu i stranke vodi u Titovu kancelariju, koja je povezana sa spavaćom sobom, a iz nje se ulazi u sobu prve dame bivše Jugoslavije, Jovanke Broz, dok je poslednja soba za odmor. Temperatura u bunkeru iznosi između 21 i 23 stepena Celzijusa, a vlažnost vazduha je između 60 i 70 odsto, što se može ocijeniti idealnim uslovima za život.

Iz objekta postoji izlaz za slučaj nužde, koji nije ucrtan na mapi bunkera – on vodi na brdo iznad objekta visine 170 metara, kojim možete doći do relejnog čvorišta na planini Zlatar.

Fotografije Titovog bunkera ovde….

Predlog programa sa tri noćenja u Eko selu Boračko jezero.pdf

Predlog programa sa dva noćenja u Eko  selu Boračko jezero.pdf

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel: +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

mob/viber: +381 69 189 98 89

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!