BUDVA DEUS TRAVEL

BUDVA

Budvanska rivijera se prostire u dužini od oko 25 km i zauzima središnji dio Crnogorskog primorja, površinom od 122 km². Zbog mnoštva uvala, peščanih žala, rtova, ostrvca i živopisnih naselja uz samu obalu, nazvana je „Rivijerom pješčanih plaža“. Sva je okrenuta morskoj pučini, bogata mediteranskim rastinjem. Zaleđem Budvanske rivijere prostiru se planinski masivi Lovćena, koji je čuvaju od hladnih sjevernih vetrova i uslovljavaju blagu mediteransku klimu, koja ostavlja prijatan utisak na svakog posjetioca koji je došao da uživa u lepotama ovog podneblja. Sedište rivijere je Budva, jedno od najstarijih naselja na Jadranu, sa Starim gradom, koji se pominje u pisanim izvorima još u 5. veku pre naše ere. Posebnu draž Rivijere čini četrdesetak naselja, zaseoka, sela, među kojima su Bečići, čija je plaža 1935. godine u Parizu proglašena za najljepšu u Evropi, zatim Miločer – nekadašnja kraljevska rezidencija, jedinstveni grad – hotel, Sveti Stefan, Petrovac – Lastva, koji se po prvi put pominje u „Ljetopisu popa Dukljanina “ u 12. veku.Ukupan broj stanovnika Opštine Budva, prema podacima iz 2007. godine iznosi 16.736 lica. Od ukupnog broja, 8.042 lica čine muškarci, a 8.694 lica su žene. Službeni jezik je crnogorski. 

.
Usponi velikih mediteranskih kultura obežili su duh ovog grada, koji se osjeća i danas, kada je Budva izrasla u jedinstveni turistički biser ovog dijela Jadrana. Kao turistička destinacija ovaj grad je poznat od davno – prvi turisti ovdje su stigli još 1923. godine, a danas Budvu često nazivaju i „metropolom turizma“ jer je najposjećenija destinacija u Crnoj Gori i jedna od najposjećenijih na Jadranu.Ako možete da podnesete dovoljno izazova, onda je Budva grad za vas.Budvanska rivijera ima tipičnu mediteransku klimu sa blagim, ali kišovitim zimama i dugim suvim ljetima. Prosječna temperatura u januaru iznosi oko 8ºC, dok u julu iznosi oko 28,3ºC.
Budva ima 2300 sunčanih sati godišnje, što je stavlja u sam vrh turističkih metropola na Mediteranu. Temperatura mora se kreće od 11,7ºC u februaru, do 24,7ºC u avgustu mjesecu. U periodu od maja do oktobra more ima temperaturu oko 18ºC, što znači da kupališna sezona traje skoro šest mjeseci. Od vjetrova najčešći su: bura (sjeverni vjetar, koji duva sa kontinenta i može dostići brzinu od 12-15m u sekundi), jugo ili široko (duva sa mora i donosi kišu ili oblačno vrijeme), maestral (duva tokom ljetnjih mjeseci, osvježava tople ljetnje dane i pogodan je za jedrenje).Ono što sigurno čini Budvansku rivijeru prepoznatljivom u odnosu na ostale turističke destinacije su prelijepe pješčane i šljunkovite plaže, koje se nanizane jedna na drugu pružaju na 38 kilometara. Bezbroj malih uvala, zatona, sa po kojim ostrvcem i velikim ostrvom Sveti Nikola, koji kao zaštitnik stoji ispred Staroga grada, čini ovaj dio crnogorskog primorja pravim prirodnim raritetom. Kao prirodne granice između strmih planinskih vjenaca obraslih mediteranskim rastinjem i bistrog plavog mora, plaže predstavljaju mjesta za odmor i rekreaciju, tako da ne čudi podatak da tokom ljeta dnevno na Budvanskoj rivijeri ima oko 100.000 kupača. A brojni su načini da uživate u ovim bogom danim lijepim prostorima, od sunčanja, uživanja u nekoj hladovini, do raznih načina rekreiranja.Od velike buljaričke i plaže Jaz, do onih skrovitih na ostrvu svako ima mogućnost da sebi izabere neku od ovih prirodnih ljepotica i uživa u suncu, moru i pijesku. Po kvalitetu pijeska, 16 budvanskih plaža zauzimaju najviše mjesto na ljestvici, a najpoznatije su Jaz 1. 200m, Mogren I i II 350m, Slovenska plaža 1.600m, Bečići 1 950m, Kamenovo 330m, Pržno 260m, Miločer 280m, Sveti Stefan 1170m, Drobni pijesak 240m, Petrovac 600m, Lučice 220m i Buljarica 2. 000 metara. Bilo da su uređene po poslednjim svjetskim standardima ili divlje i sakrivene od pogleda znatiželjnih, na budvanskim plažama možete se potpuno opustiti: piti špricer u hladovini, ručati, večerati, iznajmiti čamac, wind surf, skuter, sandolinu, priuštiti vožnju bananom, spuštati se toboganom. Za hrabrije tu je i bandži, a možete đuskati na rave-žurkama ili u diskotekama, pecati, odmarati, slušati talase i galebove, igrati beach-wolay, beach-soccer…

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:
DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija
ul. Železnička br. 46
21000 Novi Sad

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za krstarenja!

 

        Grupni li individualni polasci na                    krstarenja!