Budimpešta | TOP 4 Najznačajnije znamenitosti

Budimpešta TOP 4 Najznačajnije znamenitosti
Budimpešta | TOP 4 Najznačajnije znamenitosti!

Budimpešta svoju istoriju vuče iz vremena Rimskog Carstva. U I veku bio je administrativno središte Aquincuma, zatim je dolaskom Mađara u IX veku grad dobio ime Obuda. Na suprotnoj obali Dunava, uz Obudu, bilo je naselje Pešta. Kasnije, pod Habsburgovcima u XVII-IXX veku, ujedinjena Budimpešta postaje jedna od najsjajnijih evropskih prestonica.

Moderna Budimpešta zadržala je nekadašnji sjaj kao carski grad. Impozantna i neobična zgrada parlamenta, gotičke bazilike i barokne četvrti uvijek su pune turista. Glavni grad Mađarske mesto je za edukativni izletnički turizam, za opuštanje u poznatim termama, kao i za upoznavanje izdašne mađarske kuhinje i ukusnog tokajskog vina.

Prolazeći ulicama Budimpešte, ipak je vekovno nasleđe ono što posetoca obara s nogu, jedno putovanje, koje ce se svakome dopasti. U nastavku Vam izdvajamo TOP 4 najvažnije znamenitosti Budimpešte:

1.Neizostavne atrakcije počnite sa zgradom Parlamenta izgrađenom u neogotičkom stilu prema projektima Imrea Steindla koja je najveća zgrada u državi i dio je UNESCO-ove Svetske baštine.

Budimpešta – Veličanstvo u središtu Evrope! | Play Travel

Gradnja ovog impozantnog budimpeštanskog dela trajalo je 17 godina. Interesantno je izneti i sasvim zapanjujuće brojčane podatke: za gradnju je upotrebljeno odprilike 40 miliona komada opeke i zgradu Mađarskog parlamenta ukrašava oko 40 kilograma 22–23 karatnog zlata.

2.Trg heroja je jedan od simbola Budimpešte, a sagrađen je 1896. godine u čast hiljadite godišnjice države. Ovde stoje spomenici 14 istorijskih ličnosti, s kipom Anđela Gabrijela koji je osvojio veliku nagradu na svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

Intertravel - Magazin - Trg heroja (Budimpešta)

Najlepše je na trg doći preko Andraši bulevara, koji je bogat predivnim zgradama svih ambasada sveta.

3.U Dvorskoj četvrti Budima s terase vidikovca Ribarske kule neponovljiva je panorama.

Kule Ribarskog bastiona u Budimpešti Slagalice (Zemlje, Mađarska) | Puzzle GarageRibarski bastion - Kofer    15 Best Things To Do in Budapest, Hungary (3-Day Guide)     

Ribarska kula je izvorno, kao deo budimskih gradskih zidina, imala obrambenu ulogu. Ime je dobila po Ribarskom gradu ispod nje – po potrebi su ribari koji su tamo prodavali bili i branitelji kule.

4.Citadela na vrhu planine Gellért je amblemsko mesto Budimpešte. Prizor je jedinstven: s ovoga se mesta možete diviti Budimskom dvorcu, Parlamentu, mostovima na Dunavu, peštanskoj strani i budimskim planinama. A nemojte zaboraviti ni Lančani most (Lánchíd), koji je prvi stalni most između Budima i Pešte preko Dunava.

Heygo - Budapest - A walk on Gellért Hill- Citadel- Experience Budapest from Above

 

NAŠU PONUDU ZA BUDMIPEŠTU POGLEDAJTE OVDE!

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:
DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija
ul. Železnička br. 46
21000 Novi Sad

Telefoni:

tel: +381 (0) 21 21 01 077
fax: +381 (0) 21 21 01 078

mob/viber 069 189 98 89
[email protected]
www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!