Banja Mako | Wellness & Spa Mađarska

Banja Mako | Wellness & Spa Mađarska
Banja Mako | Wellness & Spa Mađarska

Banja Mako

Banja Hagymatikum se nalazi u mestu Mako na samo WELLNESS & SPA CENTAR. Epitet banja nad banjama u Mađarskoj dobila je na osnovu jedinstvenog objekta izuzetne ambijentalne vrednosti otvorenog u januaru 2012. godine u samom centru mesta. Pored ovoga, znamenitosti Makoa su Gradska kuća, barokna crkva Sv. Ištvana i hotel Korona. Banja Mako u sklopu svog turističkog kompleksa nudi dosta atrakcija za različite kategorije gostiju. Trenutno raspolaže sa pokrivenim i otkrivenim bazenom, toboganom, delom za saune (intimna, aroma, herba, svetlosna, solna i hagymatikum sauna), ledenim bazenom, školom plivanja odnosno zabavnim bazenom za mlade, raznim medicinskim sadržajima, masažama, tretmanima, velnesima, kao i prostorom posebno prilagođenim deci mlađeg uzrasta i majkama sa bebama. Zaštitni znak banje je glavica crnog luka koja se prepoznaje svuda u kompleksu ovog poznatog banjskog mesta…

Čudesna arhitektura banje Hađmatikum neodoljivo podseća na glavicu crnog luka. Zapravo je crni luk („hađma“, na mađarskom) zaštitni znak celog mesta. Gotovo svuda, a pogotovo na ulazu u varošicu, možete kupiti crni luk iz Makoa, koji je postao hungarikum, što znači da je zaštićen kao autohtoni mađarski proizvod. Nekada je za njegovu proizvodnju bilo potrebno čak tri godine i proizvod je bio jarko ljubičaste boje, vrlo intenzivnog ukusa i male veličine, koja mu je omogućila izvoz u velikim količinama. Više se crni luk iz Makoa ne proizvodi pune tri godine i danas je znatno veći, a njegova simbolika se prostire kroz ceo gradić.

U Makou, nekada glavnom trgovačkom centru cele regije, rođeni su Jožef Pulicer i Jožef A. Galamb konstruktor automobila Ford T, a gradski život, kulturu i arhitekturu obeležili su i pesnik Atila Jožef, kompozitor Bela Bartok i arhitekta Imre Makovec. Za neobičan i bajkovit izgled mnogih zgrada u ovoj varošici zaslužan je upravo čuveni arhitekta Imre Makovec, osnivač organske arhitekture, odnosno umetničkog pravca i stila u arhitekturi koji insistira na harmoniji čoveka i prirode i na skladu građevina i okruženja prema kome građevine kao da „prirodno“ izrastaju iz svoje okoline. Među njegovim prvim građevinama bila je banja Hađmatikum, otvorena 2012. godine. Jedinstveni muzički paviljon sa velikim drvenim pticama na ulazu u banju, simboli iz drevnih mađarskih verskih i narodnih običaja poput krila anđela, stilizovanih ljudskih glava, motivi biljaka i 29 manjih ili većih kupola koje simbolizuju vodu kako izvire iz zemlje – sve su to odlike ovog banjskog kompleksa inspirisanog prirodnim oblicima.

Najbolje ćete ovaj gradić upoznati u muzeju Atile Jožefa, u kome se nalazi stalna postavka koja prikazuje istoriju Makoa, ali i izložba u čast Jožefa Galamba, dizajnera i konstruktora modela automobila Ford-T, koji je rođen u ovoj varošici, a potom slavnu karijeru imao u Americi. Ford-T je prvi automobil koji je imao serijsku proizvodnju i koji je 2001. proglašen automobilom 20. veka, a jedan od modela i to u voznom stanju može se videti u ovom muzeju. Možete ga i iznajmiti za 150 evra po satu. Ovde se može videti i replika sobe čuvenog mađarskog pesnika Jožefa Atile, koji je u Makou išao u srednju školu.

Pogledajte promo film od Mako Banji..

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel: +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

+381 69 189 98 89 viber/mobilni

[email protected]

www.deustravel.rs

 

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!