BANATSKI DVORCI & VRŠAC polazak iz Novog Sada | Jednodnevni izlet!

Banatski Dvorci Vršac

BANATSKI DVORCI & VRŠAC polazak iz Novog Sada | Jednodnevni izlet!

 

Termin: 14.10.2023.
Cena: 3.000,00 dinara

 

Posetite dvorce i doživite rađanje srpske građanske klase u 19. veku.

Dvorac Jagodić je sagrađen na ivici šume, 1835. godine za Petra Jagodića. Od izgradnje pa sve do Drugog svetskog rata ostao je u posedu porodice, koja je bila istaknuti član Matice srpske, pa se u Galeriji Matice srpske nalazi nekoliko njihovih portreta koje je naslikao Konstantin Danil.

Dvorac Jagodić pripada tipu poljskih dvoraca i oko njega se nalaze nekoliko parkova među kojima se nalaze francuski i engleski park bogati retkim i egzotičnim vrstama biljaka. U sklopu dvorca se takođe nalazi i šuma Koprivića koja je zaštićena kao prirodna retkost.

Četiri stuba sa korintskim kapitelima i višestruko profilisana arhitravna greda nose krov dvorišnog trema. Nakon drugog svetskog rata dvorac je pretvoren u administrativno-poslovnu zgradu, što je donelo dosta promena naročito u enterijeru.Obnavljanje zgrade je započeto 2007 godine i dvorac Jagodić posle renoviranja izgleda dostojno plemićke porodice kakva je i bila porodica Jagodić. Sada nakon renoviranja, dvorac je otvoren za posete, i u njemu se mogu organizovati venčanja, večere uz taburaše, sastanci i konferencije.

DIM_3459

Image 1 of 6

Dvorac Kapetanovo je u selu Stari Lec, u opštini Plandište. Podignut je 1904. godine. Nalazi se nekih 500 metara od glavnog puta, usred banatske ravnice, i jasno je vidljiv s puta, budući da oko njega nema visokog rastinja.

Sagradio ga je župan Bela Botka, rođen u Banlaku 1861. godine. Botka se u Banat doselio kupivši ogromne zemljišne posede, čak 1.100 jutara u centralnom Banatu. Posle pripajanja Vojvodine Kraljevini Srbiji i kasnije SHS, 1918. došlo je do agrarne reforme i veleposednici su izgubili velike delove svojih imanja, pa je tako i Botkino imanje prepolovljeno. Botke su vrlo brzo gubile kapital, te je jedna petrovgradska banka rasprodala nameštaj iz dvorca i sam dvorac na javnoj licitaciji 1938. Tada je dvorac kupio trgovac iz sela Bočar, po imenu Franc Maj, i poklonio ga svojoj kćeri Emiliji u miraz. Emilija je dvorac unela u brak sa Milanom Kapetanovim, po kome je dvorac i dobio današnje ime.

Dvorac Damaskin – Dunđerski

Damaskini su bili ugledni plemići iz današnje Rumunije, iz mesta Nemet (Németh), te su članovi ove porodice nosili predikat “de Németh” uz svoje prezime Damaskin (rum: Damaschin, mađ. Damaszkin). Oni su plemstvo dobili 1799. godine, a još 1788. kupili su zemljište oko sela Nemet (danas na rumunskom Beregseu Mik (Beregsău Mic), između Žombolja i Temišvara. U tom selu, koje je sve do tridesetih godina 20. veka bilo dominantno srpsko, sačuvan je i njihov stariji dvorac, danas Konak Damaskin, koji je u veoma lošem stanju i zatvoren je.

Prvi plemić bio je Stefan, koji je ubrzo potom otišao malo dalje na istok i kupio selo Hajdučicu, 1800. Tada već srećemo njegovo ime i u obliku Ljubomir Stevan Damaskin de Nemet, ali i u pomađarenom obliku Ištvan, po kome je selo i dobilo svoje mađarsko ime, Ištvanvelđ (Istvánvölgy). U težnji da naseli ove prostore Damaskin je 1809. godine na svoje imanje doselio prve podanike. Oni su, uz novac Damaskina, prvi dvorac sagradili pre 1824, budući da tada Damaskin u najbližu okolinu dvorca dovodi seljane da se brinu o dvorcu. Zanimljivo je da su Damaskini bili u daljem srodstvu s Danijelima iz obližnjeg Konaka.

Međutim, njegov potomak, takođe poznat kao Stevan Damaskin, 1890. godine prodao je svoje imanje «najvećoj zvezdi» tadašnjeg podučja Vojvodine i ljubitelju dvoraca – Lazaru Dunđerskom, za 670.000 dukata. Tada Dunđerski remodeluje stari dvorac i time suštinski pravi sadašnji, 1901. godine. Kako Samuel Borovski kaže, u pitanju je bila prilagodba starog dvorca novim potrebama, ali se nije dirala klasicistička simetrična struktura. Dvorac je nasledstvom došao u posed Olge Dunđerski, koja se udaje za industrijalca iz Beograda, Jovana Jovanovića. Olga je u selu izgradila crkvu. Pred sam rat dvorac pripada beogradskom gradonačelniku i industrijalcu Vladi Iliću, njenom zetu.

Kao i svi dvorci, i ovaj je posle Drugog svetskog rata nacionalizovan. Bio je dat na upotrebu «Agrobanatu», a zatim prešao u vlasništvo PDP «Hajdučica», da bi na kraju bio prodat i raskošno restauiriran.


Vrščani su izabrali samo tri reči za divljenje svom gradu. Iako su napisane još pre 200 godina, Vrščanima su drage, prisne srcu, zato što im je te reci ostavio njihov velikan Jovan Sterija Popović. One kažu: „Vršac lepa varoš.“ Nađene su u rečenici iz Sterijinog „Romana bez romana“, objavljenog u Novom Sadu 1838. godine, a poslednje, sedmo izdanje, štampala je Književna opština Vršac, 1998. godine.

Vršac, lepa varoš – grad umetnosti, biznisa i sporta. Smešten u podnožju Vršačkih planina, sa kojih se spušta svež vazduh šuma i dah vinograda, ovaj grad u sebi slikovito odražava i tradiciju i savremenost.

Vrsac1

 

PROGRAM PUTOVANJA

Termin: 14.10.2023.
Cena: 3.000,00 dinara

 

Polazak iz Novog Sada oko 07.30h (sa parkinga ispred ATP stanice na Sentandrejskom putu). Vožnja u pravcu Zrenjanina do opštine Plandište.

 

Dolazak u selo Stari lec. Poseta dvorcu Jagodić iz 19.veka, koji pripada tipu poljskih, poljprivrednih dvoraca. Porodica Jagodić je bila jedna od značajnijih porodica u Vojvodini, a bili su istaknuti članovi Matice srpske. Danas je u privatnom zakupu, a opremljen je stilskim nameštajem. Kraći obilazak unutrašnjosti dvorca.

Na samo nekoliko kilometara udaljenosti, vrlo atraktivne spoljašnosti, se nalazi drugi dvorac Kapetanovo. Sagradio ga je 1904.godine župan Botka Bela. Nosi naziv po poslednjem vlasniku Milanu Kapetanovu. Ulazak u dvorac, koji je sada u privatnom vlasništvu, a opremljen stilskim nameštajem. Dvorac je spratni, gde se na prizemlju nalazi velika dvorana za prijem, a bočno void raskošno stepenište do soba na spratu.

U narednom selu Hajdučica se nalazi treći dvorac koji ćemo posetiti, dvorac Damaskin. Dvorac Lazara Dunđerskog, koji je poklonio svojoj ćerki Olgi u miraz, nalazi se u parku sa stogodišnjim stablima. Obilazak dvorca i nastavak vožnje ka Vršcu.

Nakon vožnje kroz ravna banatska sela i pustare, ukazaće nam se Vršačke planine i podno njih grad Vršac. Ime grada prvi put se pojavljuje u 15 veku, a simbol grada iz tog perioda je Vršačka kula. Panoramsko razgledanje centra grada: Vladičanski dvor banatske eparhije, Saborni hram, Gradska većnica, trg svetog Teodora Vršačkog, katedrala Sv. Gerharda… Vožnja u pravcu manastira Mesić. Ovaj, danas ženski manastir, sagrađen u raškom stilu, jedno je vreme bio sedište banatskih episkopa, kao i njihov letnjikovac. U manastiru se nalazi čudotvorna ikona, replika svetogorske ikone “Dostojno jest”. Polazak ka Vršačkom bregu do Vršačke kule. Poseta Kuli sa nezaboravnim pogledom na Vršac i Banat. Povratak za grad i poseta Apoteci na stepenicama. U ovoj baroknoj kući je 1784 otvorena prva vršačka apoteka. Nameštaj i laboratorijski pribor su autentični iz tog perioda. Slobodno vreme za ručak ili kafu. Povratak za Novi Sad istom putanjom, sa dolaskom oko 20.00h.

Kraj programa.

Cena uključuje:

  • Prevoz turističkim autobusom prema programu putovanja (klima, TV/DVD)
  • Ulaznice za sva tri dvorca
  • usluga vodiča/predstavnika agencije tokom putovanja
  • obilaske po programu
  • Troškove realizacije programa

Cena ne uključuje:

  • Individualne troškove putnika
  • ulaznica za Vršačku kulu i Apoteku na stepenicama 400,00dinara

Aražman je rađen na bazi minimum 70 prijavljenih putnika sa polaskom iz Novog Sada Dnevni izlet realizuje turistička agencija Mozaik021 doo, licenca PTP, registar turizma BTP 36/2021 Ovlašćeno lice za prijem reklamacije: Saša Ćumurović, Bulevar Cara Lazara 19, Novi Sad, tel: 021/455 500; 021/424 735 Cenovnik od 11.02.2023.

Na sledećem linku možete pogledati koje sve izlete Vam nudimo sa polaskom iz Novog Sada:

Izleti | Jednodnevni izleti iz Novog Sada!

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL  D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel:  +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

+381 69 189 98 89 viber/whatsapp

[email protected]

www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!