Alanja, šta videti | Top 5 zanimljivosti Alanje!

Alanja, šta videti Zanimljivosti Alanje
Alanja, šta videti | Zanimljivosti Alanje!

 

Lepote Orijenta: Turski dvorac s 83 kule i 140 bastiona koji ne smete propustiti videti kada ste u Alanji! Dvorac je sagrađen na ostacima antičkih utvrđenja, iz vizantijskog i rimskog razdoblja. Uzdiže se 250 metara iznad mora, na vrhu stenovitog polustrva, sa tri strane zaštićen Sredozemnim morem.
Alanyžja je jedan od najljepših gradova na južnoj obali Turske. Smešten južno od Alanje, nalazi se dvorac pod nazivom Alanja Castle koji je srednjevekovni dvorac, sagrađen u XIII VEKU i jedno je od mesta vrednih poseta u gradu.

Kako doći do dvorca Alanja, što treba znati o njegovoj istoriji i mnoge druge turističke savete o ulaznicama, ulazu i lokaciji ćete doznati u nastavku:

Dvorac je 1221. sagradio sultan Alaaddin Keykubat, koji je zauzeo grad i ponovno ga izgradio. U dvorcu se nalaze 83 kule i 140 bastiona. Izgrađeno je gotovo 400 cisterni sa vodom kako bi se zadovoljile potrebe za vodom u gradu koji se u srednjem veku nalazio unutar zidina. Neke od cisterni se koriste i danas.

Dvorac je sagrađen na ostacima antičkih utvrđenja, iz vizantijskog i rimskog perioda. Uzdiže se 250 metara iznad mora, na vrhu stenovitog poluostrva, sa tri strane zaštićen Sredozemnim morem.

İçkale (unutrašnji dvorac) je muzej na otvorenom na vrhu poluostrva. Vizantijski, seldžučki i osmanski artefakti nalaze se u unutrašnjem dvorcu. Put od Ehdemeka vodi do unutrašnjeg dvorca na vrhu poluostrva. Ovde se naplaćuje ulaz. S leve strane nalazi se cisterna za vodu pokrivena crvenom ciglom. To je najveća od oko 400 cisterni razasutih po dvorcu i još uvek je u upotrebi.

Vizantijska crkva jedno je od najbolje sačuvanih dela u kompleksu do danas. Crkva je korišćena kao mala džamija tokom seldžučkog razdoblja. Deo iza crkve, na koji se može popeti stepenicama, je vidikovac. Odavde se preporučuje promatrati neverovatno lep grad Alanju, posebno pri zalasku sunca.

Dvorac je otvoren svaki dan od 09:00 do 19:30 u proljeće i leto, te od 08:30 do 17:00 u jesen i zimi. Ulaznica će vas stajati oko 30 turskih lira po osobi. Ako se nekako dokopate muzejske kartice možete ga posetiti besplatno. Za rezervaciju zabavnih parkova, muzeja i ulaznica za izlete pre putovanja u regiju Antalija, ne ustručavajte se proveriti ponude.

Alanja sta videti Zanimljivosti Alanje 4 Turistička agencija Deus Travel

Kako do dvorca?
Dvorac je otvoren za promet vozila. Put je je uzak i uzbrdo, ali se do dvorca može doći automobilom. U blizini dvorca postoji parking koji se dodatno naplaćuje. Lako unajmite automobil u Antaliji uz lokalnog vodiča. Javni prevoz vam isto nije loše rešenje jer do dvorca možete doći autobusom broj 4. Postoje i minibusevi koji voze do dvorca, a možete uzeti žičaru da se popnete do dvorca. Stanica žičare nalazi se u blizini Atatürkovog parka. Nakon izlaska iz žičare morat ćete pešačiti uzbrdo još oko 900 metara. Dvorac su u II veku pre Hrista nazvali „Korakesion“ rimski ratnici. Bili su uznemireni gusarskim aktivnostima u istočnom Sredozemlju, pa su su zauzeli dvorac oko 64 godine pre Hrista.

Alaeddin Keykubad I. 1220.-1221. godine pridružio je dvorac i lokalno naselje seldžučkoj zemlji. Tada su Karamanogullari bili pod vlašću Mameluka i osvojio ih sultan Sulejman Veličanstveni.

Unutrašnji dvorac (İçkale) danas je muzej. Seldžučki sultan Alaeddin Keykubad dao je ovde sagraditi svoju palatu. Nakon što je područje pod Otomanskim Carstvom postalo potpuno mirno, dvorac više nije bio isključivo obrambeni i u XIX veku brojne su kuće izgrađene unutar perimetra zida. Danas se u dvorcu nalazi naselje.

Kleopatra i čuvena plaža u Alanji: Alanja zahvaljujući veoma povoljnom geografskom položaju i velikom prirodnim bogatstvu, spada u izuzetno posećeno letovalište Antalijske regije. Ima izuzetno bogatu istoriju, prekrasne plaže, bajkovite krajeve, hotele za svačiji ukus. Kao takva je omiljena među turistima. Pogodna je za sve tipove turista, ali najviše za one koji vole aktivniji odmor kako danju tako i uveče. Ono što Alanju izdvaja od drugih mesta i po čemu je najpoznatija jeste Kleopatrina plaža.

Alanja sta videti Zanimljivosti Alanje 3 Turistička agencija Deus Travel

Kratka istorija Kleopatrine plaže:
Za Kleopatrinu plažu se vezuje veoma intersantna priča kako je nastala. U vreme rimljana, kraljica Egipta Kleopatra je zavela kralja Marka Antonija. Samim tim uspela je da ga „natera“ da joj pokloni grad, ali ne zbog lepote već zbog toga što je Alanja bila bogata šumom. Tu šumu je ona kasnije iskoristila za gradnju ratnih brodova, za svoju imperiju.

Dok je boravila ovde, Antonije je sa svojom vojskom i brodovima samo za nju dopremio pesak iz Egipta . Na taj način, on je udovoljio njenim željama i tako je nastala čuvena Kleopatrina plaža.
Sadržaj plaže: Jedna je od najlepših turstičkih plaža koja se dužinom od 3, 5 km prostire od Sidea pa sve do centra grada, tačnije do Dalmatoš pećine za koju kažu da je lekovita. U neposrednoj blizini plaže se nalaze i najznačajnije znamenitosti Alanje: Crvena Kula i tvrdjava. Sa njih se pruža fenomenalan vidikovac ka Kleopatrinoj plaži i gradu. U tvrdjavi ima kafića gde možete uz kafu uživati u čarobnom zalasku sunca.

Pesak, sportovi, barovi…: Kleopatrinu plažu karakteriše sitan pesak, zlatno – crvene boje i tirkizno zelena boja mora. Ulaz u vodu je postepen što je svakako pogodno za mališane, a i za neplivače.

Naravno ima i za one koji vole malo adrenalina dosta sportova na vodi. Jedina mana je što u nekim delovima ima manjih kamenih ploča. No to ne predstavlja problem. Prosto ih obidjite i već na metar od vas možete uživati u kupanju.

Ulaz na plažu se ne naplaćuje. Nudi veliki broj beach barova, gde možete da iznajmite ležaljke i suncobrane po ceni od 5 do 6 eur za celi dan. Većina hotela ima svoj deo na plaži. Imate mogućnost da ostvarite popust ukoliko uplatite za više dana i koristite njihov deo plaže.

Nešto što je još karakteristično za Alanju jeste da najduže traje dan, sunce zalazi u 19:30 h. Ovo važi i za druge plaže Antaliske regije. Do kraja dana ćete imati mogućnost da uživate u kupanju i sunčanju.

Sama obala plaže je lepo uređena, prepuna cveća, otvorenih teretani. U okolini su prodavnice gde je izbor suvenira veliki. Svako može naći nešto za sebe ili drage osobe i poneti kao poklon.

Takođe uz obalu ima veliki broj restorana gde možete probati turske specijalite. Svakako su tu i neizostavne poslstičarnice gde ljubitelji slatkiša imaju izvrstan izbor orijentalnih poslastica.

Alanja sta videti Zanimljivosti Alanje 2 Turistička agencija Deus Travel

Više informacija o Alanji na zvaničnom linku….VisistAlanya

Turska zanimljivosti | 7 činjenica o Turskoj

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:
DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija
ul. Železnička br. 46
21000 Novi Sad

Telefoni:

tel: +381 (0) 21 21 01 077
fax: +381 (0) 21 21 01 078
+381 69 189 98 89 viber/mobilni

[email protected]
www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za krstarenja!

 

        Grupni li individualni polasci na                    krstarenja!