AFITOS- KASANDRA

Afitos je malo tradicionalno selo na poluostrvu Kasandra, udaljeno samo 80 km od Soluna, i predstavlja model tradicionalne arhitekture Grčke. Isprva kolonija Eritrejaca (u 6-om veku p.n.e.), Afitos je bio strateški veoma važno mesto i kao takav odigrao veliku ulogu u Persijskim ratovima. Kasnije kroz istoriju, pada pod Atinsku alijansu, a 348.godine p.n.e. Afitos biva uništen od strane vojske Filipa Drugog Makedonskog, ali obnovljen je u roku od samo godinu dana. U vreme Rimskog carstva brzo se razvija, i to zahvaljujući blizini Zevsovog hrama. Više od 400 godina Afitos je bio pod Otomanskom okupacijom, kada je razaran i ponovo izgradjivan. U centru mesta nalazi se crkva svetog Dimitrija – izgrađena 1858.godine, sa prozorima, kao i ikonostasom, ukrašenim duborezom. Jedina crkva na celom Halkidikiju koja je građena u stilu bazilike sa kupolom…

Afitos je malo živopisno i turistički poznato mesto na istočnoj obali Kasandre, izgradjeno u klasičnom grčkom stilu, od kog i u zamahu turizma i novogradnje ne odstupa. Ovo mesto je 3 km severno od mesta Kalitea i 6 km južno do mesta Nea Fokea i svega 80 km jugoistočno od Soluna.

Svuda po selu rastureni su brojni restorani i taverne sa klasičnom grčkom kuhinjom i ukusnim ribljim specijalitetima, kao i prodavnice suvenira i raznih predmeta ručne izrade. Svuda je prisutan duh grčke tradicije, koji veoma uspešno odoleva modernizaciji i čini Afitos jedinstvenim mestom za miran i idiličan odmor.

Afitos plaža je duga glavna peščana plaža i pruža se ispod zelenih brda, sa kristalno čistom vodom. Postoje barovi na plaži, sa puno ležaljki i suncobrana. Ovo je jedino mesto na Kasandri gde možete naći ravne i glatke stene na ulasku u more i na različitim mestima postoje stene u vodi. Takođe, treba obratiti pažnju na to da stene mogu biti prilično klizave, čak i sa ježevima između njih. Dubina mora se naglo povećava, pa morate biti pažljivi ako boravite na plaži sa decom.

Do plaže se može stići pešice, a posebnu atrakciju, naročito za decu, predstavlja vozić koji turiste tokom celog dana prevozi do plaže i nazad u selo. Nekoliko stotina metara severno od plaže locirano je nekoliko zadivljujućih malih uvala, skrivenih u netaknutoj prirodi, gde vlada potpuni mir. Iz Afitosa se mogu posetiti i brojne druge plaže u okolnim mestima.

Iz Afitosa se može otići na neki od organizovanih izleta, kako do obližnjih mesta na poluostrvu, tako i do Soluna, Svete gore, pećine Petralona itd. Posebno su zanimljiva krstarenja po Toronskom zalivu i oko Svete gore.

Bez obzira što Afitos predstavlja tradicionalno grčko selo, sačuvano od modernih turističkih tendencija, ponuda smeštaja je na zavidnom nivou.

Afitos je udaljen samo 3 km od kosmopolitske Kalitee sa živahnim noćnim životom, čime svoju ponudu proširuje i na one turiste koji su u potrazi za zabavom i provodom. U samom mestu noćni život se u većini zasniva na kafićima i barovima.

Afitos preporučujemo kao lepu destinaciju za celodnevni izlet tokom letovanja na Halkidikiju.

Pogledajte fotografije predivnog mesta Afitos…

Informacije i rezervacije u Novom Sadu
DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija
ul. Železnička br. 46
21000 Novi Sad

Telefoni:
tel: +381 (0)  21 210 10 77
fax: +381 (0) 21 210 10 78
[email protected]
www.deustravel.rs

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!