5 stvari koje treba da znate pred Putovanje u Tunis

Putovanje u Tunis - sve što treba da znate

Čim sletite u Tunis, dočekaće Vas topao miris mora i palmi. Doživljaj je čaroban! Neka od najpopularnijih destinacija za putovanje u Tunis su Hamamet, Mahdija i Port El Kantaoui. Koju god da odaberete, verujemo da će Vas predivna Afrika očarati svojom lepotom.

Ali pazite – problem velikog broja turista koji posećuju Tunis su razni crevni virusi. Evropljanima nije preporučljivo da piju vodu u Tunisu. Vodu obavezno kupite na recepciji hotela ili u prodavnici, gde je mnogo jeftinije. Na recepciji dobijate vodu u staklenoj flaši koju vam odmah otvore. Preporučuje se i da se voće oljušti pre jela.

Putovanje u Tunis - Sve što treba da znate!

Putovanje u Tunis - hoteli

1. Hoteli u Tunisu

Za vaš prtljag najverovatnije će se pobrinuti zaposlenici hotela, ali nemojte se iznenaditi ako budete morali da pojurite za istim! Cilj im je da u sobe odnesu kofere što većeg broja turista, jer zarađuju od napojnica i zato umeju da udare ozbiljan tempo. Takođe ne zaboravite da ih i Vi napojnicom počastite za trud.

U Tunisu je takođe običaj da se svako jutro ostavi napojnica na krevetu za sobaricu. Novac koji se nalazi u sobi bilo gde drugde, osim na krevetu, neće se dirati. Ako odlučite da date napojnicu veću od jednog dinara, onda istu sumu morate davati i svim ostalim danima. Ako date manju sumu, sobarica neće hteti da čisti sobu! Dakle, ako ste zaista zadovoljni sobaricom, dajte veću napojnicu pred kraj putovanja ili poslednji dan!

U većini hotela gde imate doručak i/ili večeru, voće je obavezan sastojak svih obroka i to u ogromnim količinama. Ne idite u Tunis sa ciljem da smršate, bila bi šteta!

girl child resting on the sea selective focus 2022 06 07 17 12 13 utc Turistička agencija Deus Travel

2. Plaže u Tunisu

Svaki hotel ima svoju plažu. Plaže se najčešće uveče zaključavaju i čuvaju ih čuvari. O cenama ležaljki na plažama, kao i o svemu drugom u Tunisu, može se pregovarati ili cenkati. More je čisto, bez algi i mogu se naći brojne plaže sa finim, sitnim peskom. Na plažama postoje brojni sadržaji za turiste, od letenja padobranom dok vas vuče gliser, raznih gumenjaka u kojima sedite dok vas vuče more, turističkih obilazaka brodom, skutera, pa do jahanja konja ili čak kamile!

Klima u Tunisu je prilično prijatna, dnevne temperature su veoma visoke, ali se dobro tolerišu zbog niske vlažnosti vazduha. Ali budite oprezni, jer može jako brzo da se izgori na suncu! I naravno, trebalo bi da pijete puno vode dok ste napolju. Obavezna je upotreba kreme sa visokim zaštitnim faktorom jer sunce prži, a preporučuju se, naravno, šešir i naočare za sunce.
Putovanje u Tunis - vožnja taksijem u Tunisu

3. Vožnja taksijem u Tunisu

Vodiči će vas često savetovati da u taksiju treba da se pretvarate da znate najkraći pravac, jer će vas inače taksista voziti duplo duže nego što je potrebno! Zamolite ga da uključi taksimetar. Taksisti često nude prevoz i sami nude cenu koja je često mnogo veća od stvarne cene. Turisti se često žale i da u Tunisu svi voze bez pravila, svi trube, postrojavaju se bez propisa... Tako da se dobro pripremite na ovu mogućnost.
Putovanje u Tunis - Hamamet

4. Najpopularnija destinacija za putovanje u Tunis – Hamamet

Hamamet je definitivno jedna od najpopularnijih lokacija za putovanje u Tunis. Centar Hamameta je pun života. Mladi, uglavnom muškarci, sede napolju i druže se. U kafićima uglavnom nema lokalnih žena. Svuda su šarena svetla i zastave. Pazite na saobraćaj u centru, jer je često haotičan i put se teško može preći zbog velikog broja automobila.

Blizu mora je medina, stari grad okružen kamenim zidinama, gde se nalazi pijaca suvenira. Kada uđete u medinu, prodavci raznih tuniskih suvenira sa svih strana bukvalno vas uvuku u svoje radnje i obećavaju vam najbolju cenu i robu najboljeg kvaliteta. Dok prolazite između njih, samo viču „Kroejša“, „Serbija“, „Slovenija“ i naravno, kada pogode odakle ste, odmah znaju neke od najvažnijih fraza na vašem jeziku.

Čovek se lako pogubi u svom tom metežu, tako da je preporuka da prvih par dana ništa ne kupujete dok se malo ne uhodate. Ako ste kratkih živaca, sva ta gungula vas može lako iznervirati, jer ćete poludeti od mase prodavaca koji vas uvlače u svoje prodavnice. A ako vam cenkanje dobro ide, blago vama - jer Tunis je pravo mesto za to!

Tradicionalni cvet u Tunisu je jasmin, beli cvet prelepog mirisa, koji muškarci beru tokom dana i vezuju u male debele buketiće, a dečaci ih uveče prodaju turistima. Nikako ne uzimajte cvet ako niste zainteresovani da ga kupite. Ako ga uzmete u ruke, oni će očekivati da to platite.

Putovanje u Tunis - nargile

5. Alkohol i nargile u Tunisu

Konkretno u Hamametu, kafić koji morate posetiti ako želite da osetite pravi arapski duh nalazi se na morskoj strani medine. Prelepo je ukrašena sa mnogo šarenih ćilima, jastuka, velikih amfora, a sama kafana je u potpunosti od kamena. Možete sedeti na kamenim klupama ili na tepihu na podu, po želji, naravno sve sa pogledom na more. Ovde su hit sveže ceđeni voćni sokovi, alkohola nema.

Kafić je pun lokalnih muškaraca koji piju kafu i puše nargilu, obučeni u tradicionalnu đelabu. Alkohol se može kupiti u hotelu iu nekim kafićima. Naručite nargilu. To je poseban uređaj za pušenje duvana sa aromom raznog voća, npr. jabuke. Dim prolazi kroz filter za vodu na dnu posude i uvlači se kroz dugačku cev. U slučaju da ga ne dobijete, obavezno zatražite plastični usnik, jer meštani puše bez njega.

Spremni ste za putovanje u Tunis?

Prijatna klima, čisto more i živost lokalaca učiniće Tunis sjajnim mestom za vaše sledeće putovanje. Uživajte u još nekoliko fotografija predivnog Tunisa i zaputite se u planiranje svoje najnovije avanture!

PUTUJTE UZ DEUS TRAVEL

Ako vam sve do sada zvuči zanimljivo, nema razloga za razmišljanje – Tunis je vaša sledeća destinacija! Ponudu aktuelnih aranžmana za putovanje u Tunis možete pregledati ako kliknete ispod. 

Tekst prilagođen sa svjetskiputnik.hr

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za krstarenja!

 

        Grupni li individualni polasci na                    krstarenja!