10 razloga zašto posetiti Kipar | Letovanje na Kirpu!

Kipar - Top 10 razloga za posetu

Kipar | Top 10 razloga za posetu

Ah, taj veličanstveni Kipar! Iako možda nije prvi izbor kada su u pitanju destinacije za putovanja (što zbog svoje udaljenosti od ostatka Evrope, što zbog činjenice da je ipak ostrvo, pa samim tim malo manje dostupno), kada jednom odete, verovatno ćete se zapitati zašto niste otišli ​​ranije. Prelepe plaže, sjajne žurke i ukusna hrana samo su mali deo zabave koja Vas očekuje na Kipru. Odabrali smo top 10 razloga zašto bi trebalo da posetite ovo magično mediteransko ostrvo, pa da vidimo koji su to razlozi!

Kipar plaže

1. Čiste plaže i kristalno plavo more

Kipar je treće po veličini ostrvo u Sredozemnom moru i njegove plaže su zaista zadivljujuće. Uz kristalno plavo more i čiste i uredne plaže, osećaćete se kao u raju na Zemlji. A kada tome dodate činjenicu da je veći deo godine sunčano, dobićete recept za nezaboravno iskustvo. Najpopularnije plaže su one u Aja Napi, ali najinteresantnija je ona u Pafosu sa čuvenom Afroditinom stenom. Legenda kaže da se upravo na ovoj plaži dogodilo rođenje grčke boginje, odnosno da je izronila iz mora koje okružuje stenu.
Nikozija Kipar

2. Kulturalna i etnička raznolikost

Kao što verovatno već znate, stanovništvo Kipra je uglavnom grčko (78%), a oko 18% stanovništva su Turci. Poseban slučaj je Nikozija, koja je jedina podeljena prestonica na svetu. Južni deo Nikozije je grčki, a severni deo uglavnom naseljavaju kiparski Turci. Povrh toga, Turci su proglasili nezavisnu državu pod nazivom Turska Republika Severni Kipar, koju priznaje samo Turska. Dakle, na neki način možete reći da ste zapravo posetili dve zemlje, a ne samo jednu!
cyprus fried halloumi cheese with red tomatoes ro 2022 10 31 21 21 54 utc Turistička agencija Deus Travel

3. Ukusna tradicionalna jela

Pošto je Kipar zemlja Turaka i Grka (većim delom), za očekivati je da će većinu kiparske kuhinje činiti turska i grčka jela. Njihovo omiljeno predjelo su mezedes (baš kao što i mi skraćeno kažemo: meze), koje se sastoje od nekoliko različitih manjih jela (njih čak 20!), uglavnom jela od mesa i ribe sa povrćem. Probajte pikantne loukaniko kobasice i razne sosove kao što su tahini (sos od susama) ili skordalia sos (sos od belog luka i krompira). Njihov lokalni meki sir se zove halumi, koji meštani često vole da jedu na roštilju. Što se tiče deserta, Kiprani vole da jedu pite od pudinga, kao što su galaktobureko ili mahalepi, kukuruzni puding preliven sirupom od ruže. Pored hrane, ne zaboravite da probate slatko desertno vino Komandarija, koje se odlično slaže sa tvrdim sirevima. Jaka pića kao što su uzo, rakija od anisa i filfar svakako vredi degustirati.
multiracial friends having drunk fun at summer fes 2022 12 09 04 47 02 utc Turistička agencija Deus Travel

4. Ludi noćni život

Kipar je veoma popularna destinacija među mladima jer je letnji noćni život na Kipru vrlo užaren! Aja Napa je nezvanična „party prestonica” sa brojnim noćnim klubovima i barovima u kojima možete kupiti piće za samo 2€, a mnogi od njih imaju i tzv. „happy hour“ za turiste kada su cene pića povoljnije. Iako su neki od noćnih klubova otvoreni tokom cele godine, najbolje žurke se održavaju od juna do avgusta. Svakog dana se održavaju žurke na otvorenom sa svetski poznatim DJ-evima koji će Vas zabavljati do zore! Takođe, da li ste znali da tokom leta glavni trg u Aja Napi postaje centar žurki na otvorenom, popularno nazvan Circus Square? Ludo, zar ne?
Kipar - arheološko nalazište u Pafosu

5. Otputujte u prošlost uz istorijske znamenitosti

Istorija Kipra stara je preko 10.000 godina i mnogi spomenici svedoče o kulturnim promenama tokom proteklih vekova. Pošto smo već spomenuli da je Kipar kulturno veoma raznolik, logično je očekivati bogatu istorijsku pozadinu. Najbolji „izlet” u prošlost može se naći u Muzeju Kipra u prestonici Nikoziji. Muzej poseduje zavidnu kolekciju artefakata iz neolita i vizantijskog doba. Pored starih grčkih ruševina kao što su Amathus i Korion u Limasolu i starih turskih džamija, postoje i tragovi stare venecijanske kulture poput venecijanskih zidina u Nikoziji, koje se smatraju najboljim primerom idealnog renesansnog grada.
Kipar - bezbedna država

6. Jedna od najsigurnijih država u Evropi

Poznato je da je Kipar među najbezbednijim zemljama u Evropi zbog niske stope kriminala. Prema istraživanjima, Kipar ima najmanji broj prijavljenih zločina u EU, koji uključuju pljačke i nasilne zločine. Ovo je veoma korisna informacija jer ko bi želeo da poseti zemlju koja bi mogla biti potencijalno opasna za turiste? Ako uzmemo u obzir činjenicu da džeparoši ovih dana jedva čekaju turističku sezonu da bi „zaradili“ nešto, zaista je veliko olakšanje čuti da Kipar ne mora da se nosi sa ovakvim problemima.
Kipar - saobraćaj

7. Dobra saobraćajna povezanost ostrva

Pošto je Kipar ostrvo, možda se i ne očekuje dobra putna mreža, ali ovde imamo potpuno suprotnu situaciju. Na primer, iz Nikozije možete stići do Limasola za samo sat vremena nacionalnim autoputem. I najbolje od svega, svi veći gradovi na ostrvu nalaze se na 2 sata vožnje ili manje. Ovo je odlična vest za one koji vole da istražuju samostalno, jer je u ovom slučaju mnogo lakše i ekonomičnije iznajmiti automobil.
danny giebe Hbh05NVXsk4 unsplash Turistička agencija Deus Travel

8. Savršena mediteranska klima cele godine

Klima na Kipru je jedna od najstabilnijih i najtoplijih klima u Evropi, sa prosečnom godišnjom temperaturom od 24 °C. To znači da Kipar ima tople zime sa vrlo malo kišnih dana, a leta su uglavnom suva i vruća. Takođe treba napomenuti da Kipar ima u proseku 3.000 sunčanih sati godišnje. Na primer, u poređenju sa Glazgovom u Škotskoj, koji ima nešto više od 1.200 sunčanih sati godišnje, Kipar ima skoro savršenu klimu. Kada pogledamo sve date informacije, dolazimo do zaključka da zapravo nikad nije loše vreme za posetu Kipru. Bilo da želite da idete tamo leti ili zimi, očekuje vas lepo vreme i nema straha da ćete odmor na Kipru morati da provedete pod kišobranom.
Kipar - skijanje na Olimpu

9. Skijanje na Kipru? Da, moguće je!

Ne, ovo nije šala - skijanje na padinama planine Olimp je veoma popularno među meštanima tokom zimske sezone. Iako postoje samo 4 staze, svaka od njih je za različite tipove skijaša, od početnika do naprednih skijaša. Takođe, svaka ski staza ima svoju žičaru, tako da nema straha od čekanja u dugim redovima. Ski centar je takođe veoma pristupačan (u poređenju sa većim evropskim skijalištima) – jednodnevna ski karta košta samo 18 evra. Planina Olimp je zapravo najviši vrh planinskog lanca Trodos gde dnevne temperature retko padaju ispod 4 °C.
Kipar - Drvo želja

10. Drvo koje ispunjava želje? Ima jedno takvo u Pafosu!

Mnogi ljudi ne znaju da na Kipru postoji jedno zaista posebno drvo. Drvo se nalazi u Pafosu, ispred hrišćanskih katakombi Svetog Solomona. Tradicija je da se za drvo veže komad marame i zaželi želja kako bi se ostvarila. Iako drvo nije baš prijatno za oko sa svim tim okačenim maramicama, priča iza drveta i dalje je privlačna turistima koji ovde dolaze u potrazi za srećom.

Spremni ste za Kipar?

Sa svojom blagom klimom, prelepim plažama, živim noćnim provodom i drevnim atrakcijama, Kipar je idealna destinacija za Vaš sledeći odmor. Za inspiraciju pogledajte još nekoliko fotografija i krenite u planiranje Vašeg sledećeg odmora!

PUTUJTE UZ DEUS TRAVEL

Ako vas privlači poseta prelepom Kipru, ponudu aktuelnih smeštaja i aranžmana za letovanje možete pogledati ispod. 

Tekst prilagođen sa getbybus.com

Podelite na društvenim mrežama:

Prijavite se na newsletter

Ostavite nam svoju email adresu ispod i redovno ćemo Vas obaveštavati o svim novostima i specijalnim ponudama naše agencije.

Avio karte
za ceo svet

Letovanje u Grčkoj 2024.

Rezervišite letovanje za 2024. na nekim od najlepših mesta u Grčkoj.

Tražiš posao u turizmu?

Odvaži se i postani deo uspešnog tima turističke agencije DEUS TRAVEL-a Novi Sad.

Pronađite povoljan smeštaj na Zlatiboru!

Prijatelji DEUS TRAVEL-a

Poklon vaučer

Poklonite putovanje Vašim najdražima.

Sa naše Facebook stranice

Interesuje Vas rafting?

ARGUS TOURS
Novi Sad

Ovlašćeni zastupnik
DEUS TRAVEL

Imate pitanja?

Ne ustručavajte se da nas pozovete. Stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Pogledajte ponudu za letovanje u Bugarskoj!

 

Sigurni polazak iz Novog Sada!