HURGADA EGIPAT 2019.

HURGADA EGIPAT HIT LETA 2019. Detaljnije »

KONTAKT DEUS TRAVEL

POZOVITE NAS NA 021 210 10 78 Detaljnije »

TURSKA AVIONOM 2019.! Detaljnije »

SLOVENIJA TERME

NAJBOLJE TERME U SLOVENIJI 021 210 10 78 Detaljnije »

JERISOS

DEUS TRAVEL JERISOS

JERISOS

Na istočnoj obali Halkidikija na jednoj od mnogobrojnih peščanih plaža koju zapljuskuje tirkizno plavo more još u 7 veku pre Hrista nikao je antički grad po imenu Akantos kao glavna luka sa flotilom antičke Grčke.Nekad Akantos, a kasnije Jerisos je ribarsko mesto, sa svojih 3500 stanovnika, koje je doskora bilo poznato po najvećem ulovu riba i zanatskoj, tradicionalnoj izradi brodića od borovine….

Danas se Jerisos ubraja i kao važno turističko mesto na Halkidikiju. Pored nekoliko hotela, od nekadašnjih ribarskih kuća nastali su luksuzni apartmani za izdavanje za različite ukuse i džepove mnogih turista.Dugačku i široku peščanu plažu sa prirodnim hladom, od grada deli parkić s pešačkom zonom. Tu su i taverne i ostali turistički sadržaji. No, ovaj gradić ima i sve urbane sadržaje koje ga čine i centrom ovog dela „trećeg prsta“. Iz lučice Jerisosa kreću svakodnevno brodovi za istočnu obalu Svete Gore.

Područje Jerisosa je naseljeno još od praistorije. Sredinom VII v.pne.naseljavaju ga doseljenici iz Androsa. U antičko doba Jerisos se zvao Akantus. Za vreme persijskih ratova, Akanćani su dobrovoljno učestvovali u izgradnji kanala za Kserksa, dobro su dočekali Persijance i za to bili nagrađeni mnogobrojnim poklonima.
Posle persijskih ratova Akantus je postao član Atinske Lige. Godine 424.pne. Akantus se pridružio Spartancima. Rimljani su zauzeli i spalili grad 168.g.pne. Ubrzo su se tu nastanili rimski legionalri.

Jerisos je idealno mesto za porodice sa decom ili za mlađe i romantičnije duše koje ne vole vašare i gužve, a opet žele umeren i spontan provod na moru. Posetioci se osećaju dobrodošlo zahvaljujući izuzetnoj ljubaznosti stanovništva i domaćina. Jerisos je pun zelenila i parkova, te oni željni prirode mogu potpuno da se odmore od gradske vreve.
Plaža u Jerisosu spada u najlepše na Halkidikiju, a možda i u Grčkoj. More je vrlo toplo čak i na početku sezone. Šetalište pored plaže je vrlo lepo uređeno, a pored staze je lep drvored palmi. Duž plaže se ređa 6-7 kafića sa svojim ležaljkama, a ostali deo glavne plaže je slobodan. Glavna plaža je duga preko 1 km. Plićak od 1 m dubine se pristire 10 m od obale, a na 100 m od obale dubina mora je 7-8 m. Pored uživanja u kristalnoj vodi i mekom pesku, najbolja stvar koja se može uraditi na plaži je ronjenje – pravi užitak u šarolikom podvodnom svetu kroz koji vas prate jata malih ribica. Od zabavnih aktivnosti na vodi tu je banana.Plaže u okolini Jerisosa su u istoj meri lepe, ali duže, prostiru se čak i na 7-8 km. One su manje posećene, te ljubitelji samoće mogu uživati, a da oko sebe na 200 m nemaju druge kupače. Među prelepim plažama oko Jerisosa najviše pomena zaslužuju Koiri, Ksiropotami, Kakoudia, Kozi.

Kakoudia se nalazi na 1.5 km od Jerisosa. Mirna je, a odlikuje se velikim stenama na 10-ak metara od obale. One izgledaju kao pravo čudo prirode, te kao da ih je neko spustio na to mesto. Na plaži nema hlada, te bi trebalo poneti svoj suncobran.

Informacije i rezervacije u Novom Sadu:

DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija

ul. Železnička br. 46

21000 Novi Sad

Telefoni:

tel: +381 (0) 21 210 10 77

fax: +381 (0) 21 210 10 78

office@deustravel.rs

www.deustravel.rs

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DEUS TRAVEL D.O.O. NOVI SAD

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.